Viranomaisviestintä siirtyy kaupallisen operaattorin verkkoon - Uutiset - Aamulehti

Viranomaisviestintä siirtyy kaupallisen operaattorin verkkoon – Hätätilanteessa viranomaisten viestintä menee kuluttajien verkkoliikenteen edelle

Pelastustoimi ja poliisi ovat suurimmat viranomaisverkon käyttäjät. Uudistuksen myötä esimerkiksi videot siirtyvät turvallisesti.

4.12.2018 18:00

Viranomaisverkko (Virve) muuttuu radiopuhelinverkosta laajakaistaiseksi 2020-luvun alkupuolella. Asiaan liittyvän lain on tarkoitus tulla voimaan alkuvuodesta 2019.

Valtio-omisteinen Suomen Erillisverkot ylläpitää viranomaisverkkoa. Ensi vuonna yhtiö kilpailuttaa kolme suurta matkapuhelinoperaattoria ja valitsee yhden niistä kumppanikseen.

–Kilpailussa valittu verkko pitää muuttaa maantieteellisesti kattavammaksi ja sähkökatkoksia kestävämmäksi, sanoo Erillisverkkojen liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvist Lännen Medialle.

Virve on kaupallisia verkkoja kattavampi

Virve kattaa tällä hetkellä 96 prosenttia Suomen maapinta-alasta ja lisäksi muun muassa Suomenlahden.

Operaattorit voivat ilmoittaa kattavansa 99 prosenttia asutuksesta, mutta tämän osuuden voi saavuttaa jo 80 prosentin maantieteellisellä kattavuudella. Viranomaisverkon on toimittava sielläkin, missä ei asuta, joten viranomaisverkon uudistus vaatii uusia mastoja ja tukiasemia.

Verkon koventaminen tarkoittaa sen parantamista sähkökatkostilanteissa. Nykyään operaattorin tukiasema voi sammua jo parin tunnin kuluttua sähkökatkosta. Virven pitäisi toimia jopa vuorokauden ajan varavoimalla.

–Valittavaan verkkoon tulee etuoikeus viranomaisille. Tarvitaan sekä priorisointi, jossa viranomaispuhelut menevät edelle ja alta purku, jossa liiallisen liikenteen takia tukossa olevaa verkon liikennettä puretaan viranomaiskäyttöön. Nämä molemmat voidaan toteuttaa 4G- tai 5G-verkoissa, kertoo Vinkvist.

Viranomaisilla tiukat vaatimukset toimintavarmuudelle

Aluksi nykyinen Tetra-järjestelmällä toimiva viranomaisverkko ja uusi laajakaistaverkko toimisivat rinnakkain. Ehkä 2020-luvun lopulla Tetrasta voitaisiin luopua kokonaan. Erillisverkot solmi juuri vuoteen 2025 kestävän sopimuksen rautatieviranomaisten kanssa, joten nykyinen Virve toimii rinnalla ainakin siihen asti.

Uuden laajakaistaan perustuvan Virven on tarkoitus olla viranomaisten käytössä vuonna 2022. Ensin muun muassa turvallisuusviranomaiset testaavat uuden järjestelmän toimintavarmuutta ja salauksia, ennen kuin he luottavat viestintänsä sinne.

–He eivät ole mitään helpoimpia asiakkaita, toteaa Vinkvist viranomaisten vaatimuksista.

Poliisi ja Puolustusvoimat haluavat salatun viestinnän. Suurimmalle asiakkaalle pelastustoimelle puolestaan salaus ei ole tärkeintä, vaan viestinnän häiriöttömyys ja nopeus.

Kaikki kaupalliset operaattorit ovat kiinnostuneet

Operaattorien asiakkaiden palveluihin uuden viranomaisjärjestelmän tuonti rinnalle ei pitäisi vaikuttaa.

Puheluiden ja tekstiviestien pitäisi Vinkvistin mukaan kulkea kaikissa tilanteissa. Jos viranomaiset joutuvat ottamaan tavallista suuremman kaistan esimerkiksi suurten yleisötapahtumien aikaan, joustaa kuluttajien datan eli verkkoliikenteen nopeus.

Erillisverkot kilpailuttaa Elisan, Telian ja DNA:n saadakseen selville, mikä operaattori tarjoaa palvelun.

Elisa, Telia ja DNA kuittasivat Lännen Median tiedusteluun olevansa kaikki kiinnostuneet ryhtymään viranomaisverkon operaattoreiksi.

Näin Virve toimii

Viranomaisverkko Virve toimii Tetra-järjestelmällä, joka käyttää noin 380 megahertsin taajuutta. Tukiasemia on 1 400 ympäri Suomen.

Virven nykyiset tukiasemat sijaitsevat kaupallisten operaattorien omistamissa mastoissa. Erilaisen tekniikan vuoksi Virven tukiasemien kantama ylittää kaupallisten operaattorien verkon kantaman. Siitä johtuu Virven suurempi maantieteellinen peitto.

Suotuisissa olosuhteissa eli esimerkiksi merellä Virven tukiaseman kantama on 56 kilometriä.

Virveä käyttää 41 000 liittymää. Suurimmat käyttäjät ovat järjestyksessä pelastustoimi, poliisi, sosiaali- ja terveysviranomaiset sekä Puolustusvoimat.

Suomen Erillisverkot on valtio-omisteinen yhtiö vajaan 100 miljoonan euron liikevaihdolla ja 350 työntekijällä.

Suomen viranomaisviestinnän laatu on tunnustettu maailman parhaaksi vuosina 2017 ja 2018 Critical Communication Quixoticity Index -vertailussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut