Kansalaisaloite vaatii ilotulitteiden kieltämistä kuluttajilta – useat järjestöt sallisivat tavallisille kansalaisille vain tähtisädetikut - Uutiset - Aamulehti

Kansalaisaloite vaatii ilotulitteiden kieltämistä kuluttajilta – useat järjestöt sallisivat tavallisille kansalaisille vain tähtisädetikut

Järjestöjen mukaan rakettien ampumisesta ilmanlaatu heikkenee, mikä aiheuttaa ongelmia hengityselin- ja sydänsairaille.

4.12.2018 13:15 | Päivitetty 4.12.2018 13:22

Neljätoista järjestöä haluaa kieltää kansalaisilta ilotulitteiden ampumisen useista syistä.

Järjestöt, kuten Lääkäriliitto ja Kennelliitto, avasivat tiistaina yhdessä kansalaisaloitteen. Sen tavoitteena on rajata ilotulitteiden käyttö siirtymäajan puitteissa vain ammattilaisten käyttöön.

Näin ollen uudenvuoden juhlissa tai muissa juhlissa ei saisi enää ampua pieniä eikä isoja patoja, miinoja, ilmapommeja, paukkupommeja tai roomalaisia kynttilöitä. F2- ja F3-luokkiin kuuluvat ilotulitteet olisivat vain ammattilaiskäytössä.

Ainoastaan pienemmät, F1-luokkaan kuuluvat tulitteet, kuten tähtisädetikut ja Bengalin tikut, olisivat sallittuja.

–Tarkoitus on 14 järjestön voimin suojella ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä ilotulitteiden aiheuttamilta haitoilta. Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi ihmisille silmävammoja, palo- ja kuulovammoja sekä käsivammoja, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Erja Veivo kertoo Lännen Medialle.

Silmävammat ovat puolittuneet, mutta luku ei ole enää laskenut

Kansalaisaloitteen takana olevat yhdistykset näkevät monta syytä, miksi rakettien ampumista täytyy lainsäädännöllä rajoittaa.

–Haluamme rajata ilotulituksen vain ammattilaisille, koska haitat ja vammat liittyvät yleensä kuluttajakäyttöön. Kuluttajille sattuu eniten vahinkoja, Erja Veivo painottaa.

–Eläimet pelkäävät, ja niiden stressi voi kestää monta päivää. Rakettien myynti alkaa 27.12., mutta käyttöaikamääräyksiä ei aina noudateta.

Silmälääkäriyhdistyksen mukaan silmävammoja sattui viime uutenavuotena 12 ihmisille.

Erja Veivo muistuttaa, että määräyksiä tiukennettiin vuonna 2009, jolloin suojalasien käyttö tuli pakolliseksi.

–Sitä ei kuitenkaan aina noudateta. Silmävammat ovat puolittuneet, mutta luku ei ole enää laskenut, vaan joka vuosi 10–20 saa silmävammoja. Kolmasosa uhreista on lapsia.

Uudenvuoden juhlissa tai muissa juhlissa ei saisi enää ampua pieniä eikä isoja patoja, miinoja, ilmapommeja, paukkupommeja tai roomalaisia kynttilöitä.

Raketit roskaavat luontoa ja sytyttävät tulipaloja

Järjestöjen mukaan rakettien ampumisesta ilmanlaatu heikkenee, mikä aiheuttaa ongelmia hengityselin- ja sydänsairaille. Lisäksi raketit roskaavat luontoa ja sytyttävät tulipaloja.

Veivon mukaan viimeisen viiden vuoden aikana ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi noin 120 tulipaloa.

Eläinten kärsimyksistä puhutaan joka vuodenvaihteessa. Veivo sanoo, että eläinten kärsimyksistä ei ole kuitenkaan tarkkaa tilastoa.

–Ruotsin kennelliitto arvioi, että 35 000 koiraa tarvitsee psyykelääkitystä vuosittain ilotulitteiden vuoksi. Suomessakin kissoille ja koirille määrätään psyykelääkkeitä, mutta meillä ei ole tilastoa, mihin tarkemmin, mutta osa varmaan määrätään paukkuarkuuteen.

Miksi järjestöt haluavat viedä yhden keskitalven ilo pois kansalaisilta?

–Meidän mielestämme uuttavuotta ja myös venetsialaisia voi juhlia muulla tavalla, ja F1-luokan ilotulitteita voi edelleen käyttää.

Erja Veivo on tyytyväinen, kun Espoon kaupunki ensimmäisenä Suomen kaupunkina järjestää uudenvuoden ilotulituksen sijaan laser-shown.

–Semmoinen on ihan hyvä vaihtoehto, se on turvallinen tapa viettää uuttavuotta.

Automaattisesti seuraavan eduskunnan käsittelyyn

Järjestöt katsovat, että kansalaisaloite menee automaattisesti seuraavan eduskunnan käsittelyyn. Erja Veivon mukaan nimien keräys lakkaa vasta kesäkuun alussa, eli aloite on voimassa kuusi kuukautta. Silloin maassa istuu uusi eduskunta.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

–Haluttiin aloitteen lanseeraus nyt ennen uuttavuotta. Siirtymäaika tässä tarvitaan ehdottomasti, että elinkeinoharjoittajat eli jälleenmyyjät pystyvät sopeutumaan muutokseen.

Aloitteen lanseeraustilaisuus on tiistaina iltapäivällä Helsingissä. Ennen kello yhtä aloitteen on allekirjoittanut 426 henkilöä.

Kansalaisaloitteessa ovat mukana Allergia-, iho- ja astmaliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Järjestöt katsovat, että kansalaisaloite menee automaattisesti seuraavan eduskunnan käsittelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut