Nyt sattuivat joulun pyhät sopivasti: Pienellä kikkailulla voi viettää jopa 11 päivän joululoman - Uutiset - Aamulehti

Nyt sattuivat joulun pyhät sopivasti: Pienellä kikkailulla voi viettää jopa 11 päivän joululoman – Kaupoissa pitkät arkipyhät vaativat suunnittelua

Joulu on ruokakaupoille vuoden kiireisintä aikaa. Moni tekee jouluhankintoja myös muun muassa Tampereen joulutorilta.

4.12.2018 21:02

Joulunajan pyhät osuvat tänä vuonna työssäkäyvän kannalta sopivasti, sillä ne ovat kaikki loppiaista lukuun ottamatta tänä vuonna arkipäivinä.

Se tarkoittaa, että arkityötä tekevä voi saada jopa 11 päivän joululoman ottamalla joulun välipäivät ja uudenvuodenaaton vapaaksi.

Jouluaatto osuu tänä vuonna maanantaille, joten pyhäpäivät joulupäivä ja tapaninpäivä ovat tiistaina ja keskiviikkona. Jouluaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta se on kuitenkin työehtosopimusten mukaan yleensä vapaapäivä. Uudenvuodenpäivä 2019 taas osuu tiistaille.

Jos siis ottaa joulun välipäivät 27. ja 28.12. sekä uudenvuodenaaton 31.12. vapaaksi, voi lomailla peräti lauantaista 22.12. tiistaihin 2.1.2019, yksitoista päivää.

–Ei ole erityisen harvinaista, että kaikki joulun pyhät sattuvat arkipäiville. Pyhäpäivät siirtyvät aina päivällä eteenpäin, ja karkausvuonna kaksi päivää eteenpäin. Ensi vuonna saadaan yhtä lailla pitkät joulupyhät, kun jouluaatto hyppää tiistaille, sanoo erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston Almanakkakeskuksesta.

Joulunajan pyhäpäivät

Jouluaatto 24.12. (ei virallinen pyhäpäivä, mutta työehtosopimusten mukaan yleensä vapaa)

Joulupäivä 25.12.

Tapaninpäivä 26.12.

Uudenvuodenpäivä 1.1.2019

Loppiainen 6.1.2019

Tänä vuonna pyhät sattuvat kuitenkin sopiville arkipäiville niin, että vain pari ylimääräistä lomapäivää mahdollistavat pitkän loman.

Myös viime vuonna joulun pyhät sattuivat melko hyville päiville, sillä ottamalla kolme päivää vapaaksi sai kymmenen päivän joululoman.

Vuonna 2016 sen sijaan oli surkeampaa. Kolmesta peräkkäisestä joulun pyhästä kaksi osui viikonlopulle, joten monen joululoma jäi varsin lyhyeksi. Myös uudenvuodenpäivä sattui sunnuntaille, joten siitäkään ei irronnut vapaapäivää.

Seuraavan kerran joulu lyhenee vuonna 2021.

–2021 on taas niin sanottu lyhyt joulu, kun jouluaatto siirtyy perjantaille ja joulupäivä ja tapaninpäivä viikonloppuun, Palviainen sanoo.

Kauppa varautuu joulun pyhiin rutiinilla

Moni työssäkäyvä ottaa pitkän joululoman mahdollisuuden iloisena vastaan, mutta esimerkiksi päivittäistavarakaupassa pitkät pyhät vaativat suunnittelua. Ruokakaupoille joulu on vuoden kiireisintä aikaa. Vt. päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jyrki Halme Pirkanmaan osuuskaupasta sanoo, että tavaramäärä pystytään kuitenkin aiempien vuosien perusteella ennakoimaan hyvin, eikä joulupyhien sattumisella arkipäiville ole juuri merkitystä.

–Joulu on joka vuosi, vaikka päivät vaihtuvat, ja ihmiset syövät suurin piirtein saman määrän jouluruokia vuosittain. Tavarakuormia tulee normaalisti vielä jouluaattonakin, ja joulupäivänä suurin osa myymälöistä on joka tapauksessa kiinni, Halme sanoo.

Joidenkin tuoteryhmien saatavuus voi joulun jälkeen olla tavallista hankalampaa. Halmeen mukaan esimerkiksi tuoreen leivän osalta kaupat ovat riippuvaisia siitä, miten leipomot tavaraa toimittavat.

–Suurimmassa osassa tuotteita päiväystä on kuitenkin sen verran pitkälle, ettei joulun pyhillä ole vaikutusta. Ennen pyhiä tavaraa tilataan suurempia kuormia ja useammin, ja juhlapyhien menekit on suunniteltu huolella, Halme toteaa.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, että kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen vuonna 2016 helpotti päivittäistavarakaupan tilannetta joulun pyhien osalta.

–Ennen oli isompi merkitys sillä, mihin viikonpäivään joulu asettuu, koska isot kaupat joutuivat olemaan kiinni aatosta tapaninpäivään. Nyt logistiikkaa ja ruokahävikkiä helpottaa, kun aukioloaikojen vapautuminen on tasannut sekä tavaravirtaa että asiointia, Luoto sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut