Kaksitoista kuvaamisesta kiinnostunutta lukijaa vieraili Aamulehdessä - Uutiset - Aamulehti

Kuvajournalisti tarvitsee pitkiä kalsareita ja painavaa reppua – Kaksitoista kuvaamisesta kiinnostunutta lukijaa tutustui työhön Aamulehdessä

Tamperelainen it-alan ohjelmistoarkkitehti Martti Ala-Rantala kokeili, kuinka painava Aamulehden kuvajournalistin reppu on. Oikealla kuvajournalisti Ossi Ahola. Kaksitoista kuvajournalismista kiinnostunutta Aamulehden lukijaa vieraili toimituksessa maanantaina.

4.12.2018 7:32

Kuvajournalistin on syytä varautua kaikkeen, jopa huonoon säähän. Pitää varmistua siitä, että yllä on tarvittaessa pitkät kalsarit ja jalassa sopivat kengät.

–Jos kuvaaja palelee, myös hänen ajattelunsa kapenee ja toimintakykynsä heikkenee, sanoo Aamulehden kuvajournalisti Ossi Ahola ja pakkaa reppuaan: kameran runko, kolme objektiivia, muistikortteja ja vara-akkuja.

Siinä on perinteisen valokuvaajan varusteet, mutta monikanavaisen median aikakaudella mukaan pitää ottaa myös videokuvaajan varusteet, kuten haastattelumikrofoni, kännykkä ja joskus jopa kuvauskopteri, jolla voi kuvata näkymiä taivaalta.

Ossi Aholan ympärillä seisovat ihmiset seuraavat, kun hän pakkaa kalustoa reppuunsa. Kaksitoista Aamulehden aktiivisesti digitaalisia palveluja käyttävää kanta-asiakasta on vierailulla tutustumassa kuvajournalistin työhön.

Ahola kertoo, että jotta kalustolla otetut kuvat ja videot saadaan siirrettyä nopeasti keikkapaikalta toimitukseen, tarvitaan langatonta verkkoa hyödyntävä modeemi.

–Kun toimittaja sitten soittelee, missä kuvat viipyvät, sanon, että odotahan, että pääsen kuvauspaikalle ensin, Ahola naurattaa ja nostaa täyteen pakatun repun Martti Ala-Rantalan selkään.

Tamperelainen valokuvauksen harrastaja Ala-Rantala kertoo yhden mieleenpainuvimmista otoksistaan: kesti kaksi vuotta, jotta hän sai otettua kuvan, jossa kuu nousi täsmälleen Näsinneulan takaa.

Ala-Rantalan mielestä kuvan arvostus on rapautunut nykyisessä kuvatulvassa.

–Ihmiset ovat ihan puusilmiä eivätkä enää tunnista hyvää kuvaa, kun näkevät sen.

Aamulehti järjestää lukijavierailuja toimitukseen. Kuvajournalismista kiinnostuneet lukijat seurasivat Aamulehden uutispäällikön Jussi Saarisen ja toimittaja Enni Mansikkamäen työskentelyä iltavuorossa. Aamulehden videon ja kuvan päällikkö Tuukka Välimäki (vasemmalla) opastaa vieraita.

Medianomiksi ammattikorkeakoulussa Pietarsaaressa opiskeleva Emilla Härkönen ilmoittautui Aamulehteen vierailulle, koska suhtautuu intohimoisesti kuvajournalismiin ja haluaa mahdollisesti työskennellä sen parissa tulevaisuudessa.

–Hyvä kuva koskettaa katsojaa niin, että hän unohtaa kameran olemassaolon, Härkönen sanoo ja arvioi, että nykyisiin kuvajournalismin keinoin käsitellään isoja ilmiöitä aiempaa syvällisemmin.

Kahdentoista kuvajournalismista kiinnostuneen lukijan vierailu maanantaina toimituksessa oli toinen osa uutta, Aamulehden järjestämää vierailujen sarjaa. Ensimmäisellä vierailulla käsiteltiin urheilujournalismia. Lisää vierailuja on luvassa.

–Aamulehteä tehdään lukijoille ja siksi toimituksen on hyvä tavata heitä myös organisoidusti. Lukijoita kiinnostaa tietää, miten journalismia tehdään, Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo.

Hänen mukaansa vuoropuhelu lukijoiden kanssa tuottaa usein kiinnostavia näkemyksiä.

–Esimerkiksi asiat, jotka toimitukselle voivat näyttäytyä käytännöllisenä pulmana, saattavatkin olla lukijoille moraalisia kysymyksiä.

Kiinnostuitko?

Aamulehden lukijavierailulle pääsee kerrallaan mukaan kaksitoista kanta-asiakasta.

Kanta-asiakas on tilaaja, jolla on voimassa Aamulehden jatkuva tilaus.

Vieraat valitaan niiden kanta-asiakkaiden joukosta, jotka käyttävät kirjautuneena aktiivisesti Aamulehden digitaalisia palveluja.

Näin Aamulehden kanta-asiakkaita halutaan sitouttaa käyttämään Aamulehden palveluja monipuolisesti.

Mistä aiheesta sinä haluaisit kuulla Aamulehden lukijavierailulla? Ehdota vierailulle teemaa osoitteessa kanta.asiakas(at)aamulehti.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut