Tällainen on tuhkarokkokohun keskiössä oleva rokotevastainen sivusto: Suuryritysten salaliittoja, ostettuja tutkijoita ja maailmanlopulla varoittelua - Uutiset - Aamulehti

Tällainen on tuhkarokkokohun keskiössä oleva rokotevastainen sivusto: Suuryritysten salaliittoja, ostettuja tutkijoita ja maailmanlopulla varoittelua

Suomessa ylläpidetään rokotusvastaista sivustoa, jonka epäillään osaksi kannustavan rokotteiden ottamatta jättämiseen.

3.12.2018 7:23

95 prosenttia ja 75 prosenttia. Ensimmäinen kattavuuslukema kertoo, kuinka suuri osa suomalaisista on saanut tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen. Jälkimmäinen taas on Pohjanmaalla sijaitsevan Luodon kunnan MPR-rokotekattavuus.

–Se alkaa olla alimpia, mitä Suomessa on, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio.

Luotolaisen kansanedustaja Peter Östmanin (kd.) mukaan kyseessä on ruotsinkielisen Pohjanmaan alueellinen ilmiö.

–Se sai alkunsa jo kuusi, seitsemän vuotta sitten, kun oli eräs bloggaaja, joka kirjoitti paljon tästä aiheesta, rokotteiden uhkista, Östman sanoi.

Väärää tietoa jäykkäkouristuksesta

Sivusto, johon Östman viittaa, on ruotsinkielinen ja yrittää näyttäytyä vakavasti otettavana sivustona. Julkaisulla on päätoimittaja ja kaksi avustajaa, joilla kaikilla on oma roolinsa.

Aamulehti ei linkkaa tässä jutussa kyseiselle sivustolle, sillä se jakaa väärää tietoa, joka saattaa asettaa sivuston väitteitä uskovat hengenvaaraan.

Esimerkiksi vuonna 2014 sivustolla julkaistussa artikkelissa väitetään Keniassa annetun jäykkäkouristusrokotteen sisältäneen naisia sterilisoivia aineita. Duodecim-terveyskirjaston mukaan jäykkäkouristus on yleinen tappava tauti lämpimissä kehitysmaissa. Siihen kuolee arviolta miljoona ihmistä vuosittain.

Suomessa ihmisiä rokotetaan edelleen jäykkäkouristusta vastaan, mikä Duodecimin mukaan on todennäköisin selitys sille, että tauti on hävinnyt Suomesta. Vielä 1940-luvulla Suomessa todettiin noin 50 tapausta vuosittain.

Maailmanloppua väläytetään

Sivustoa päivitetään suhteellisen harvoin. Esimerkiksi lauantai-iltapäivänä sivuston etusivulla oli kuusi vuonna 2018 julkaistua juttua.

Yksi sivuston tavoitteista on heikentää rokotetutkijoiden uskottavuutta kyseenalaistamalla tutkijoiden taustoja. Esimerkistä käy 6. marraskuuta julkaistu juttu, jossa epäillään belgialaisen HPV-rokotelautakuntaa neuvovan henkilön yhteyksiä rokoteyhtiöihin.

Sivuston jutuista käy muutenkin ilmi skeptisyys rokotteita kehittäviä yrityksiä kohtaan. Esimerkiksi ruotsalaisessa Läkemedelsvärldenissä kesäkuussa 2018 julkaistu, uutta geenitekniikkaa rokotusten kehittämisessä käsittelevä juttu saa sivustolta huutia.

Sivusto väläyttää jopa maailmanloppua, jos uusia geeniteknologiaan perustuvia rokotetekniikoita kehitetään.

–Jotta ihmispopulaation geneettinen tuho voidaan estää, on kerättävä voimia tutkimaan ja kyseenalaistamaan teollisuuden edut sekä niiden rahoittama tutkimus, joka ajaa geenirokotemarkkinoita, sivustolla vaaditaan.

Eräässä toisessa artikkelissa taas hehkutetaan tutkimusta, jonka yllä mainituilla kriteereillä ei pitäisi kelvata kirjoittajille. Kyseisen tutkimuksen lähtökohdat on kyseenalaistettu muualla.

Haittoja on, mutta harhaväitteet on kumottu

Suosittu taktiikka sivustolla on keskittyä rokotteiden haittavaikutuksiin. Kirjoittajat ovat koonneet pitkän listan esimerkeistä, joissa kyseenalaistetaan rokotteiden toimivuus.

Ensinnäkin esimerkkien viitteiden ja väitteiden uskottavuutta on vaikea arvioida, sillä ne on esitetty ylimalkaisemmin kuin tieteellisessä tekstissä tavallisesti tehdään.

Samalla listassa unohdetaan mainita, kuinka paljon hyötyä rokotuksista kansalaisille keskimäärin on. Esimerkiksi Duodecimin kaksi vuotta vanhassa listassa näkee, kuinka muun muassa polio ja kurkkumätä ovat kadonneet Suomesta kokonaan rokotteiden ansiosta.

Rokotteilla toki on sivuvaikutuksia. Yleensä ne ovat paikallis- ja kuumereaktioita. Ani harvoin haitta on vakava tai pysyvä. Rokotteiden sivuvaikutuksia siedetään, sillä niistä saatavat hyödyt ovat monin kerroin haittoja suurempia.

Sivusto myös väittää, että rokotteilla ja muun muassa autismin kaltaisilla kroonisilla sairauksilla olisi jokin yhteys. Nämä väitteet on kumottu useaan kertaan.

Sivuston ylläpitäjää ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut