Tutkimusretkikunta lähtee taas kohti Etelämannerta - Uutiset - Aamulehti

Tutkimusretkikunta lähtee taas kohti Etelämannerta

Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla noin 130 kilometrin päässä rannikolta, noin 5 000 kilometrin päässä Etelä-Afrikan Kapkaupungista.

26.11.2018 20:42

Suomalainen Finnarp-retkikunta lähtee jälleen Etelämantereelle 30. marraskuuta. Tutkimusmatkat alkoivat 30 vuotta sitten, jolloin ensimmäinen retkikunta lähti pystyttämään tutkimusasema Aboaa Kuningatar Maudin maalle. Retkikunta viettää nyt Aboalla kaksi kuukautta.

Retkikuntaan kuuluu kymmenen ihmistä: retkikunnan johtaja, emäntä, mekaanikko ja lääkäri sekä kolme tutkijaa. Tekninen erikoisasiantuntija ja Finnarp-operaatioiden päällikkö liittyvät retkikuntaan tammikuussa.

Etelämantereella työskennellään vuosittain kaksi kolme kuukautta marras–helmikuussa, jolloin siellä on kesä ja lämpötila 0–20 pakkasasteessa. Etelämantereen kesälle on tyypillistä jatkuva valo ja voimakas auringon säteily sekä ankarat lumimyrskyt.

Tutkijat tekevät meteorologisia tutkimuksia ja keräävät automaattisten mittalaitteiden ympäri vuoden keräämää tietoa. He mittaavat lumen kiderakennetta ja sen vaikutusta lumesta heijastuvan auringonsäteilyn määrään. Luminäytteitä myös tuodaan Sveitsiin analysoitavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: