Orivesi uskoo niukkuuden kääntyvän nousuksi – Kaupungin ensi vuoden budjetti jäi alijäämäiseksi - Uutiset - Aamulehti

Orivesi uskoo niukkuuden kääntyvän nousuksi – Kaupungin ensi vuoden budjetti jäi alijäämäiseksi

Oriveden ensi vuoden talousarvio on kolmatta miljoonaa alijäämäinen.

26.11.2018 21:56

Oriveden kaupunki valaa ensi vuoden talousarvioesitystään koskevassa tiedotteessa uskoa kaupunkilaisiin, vaikka vuoden 2019 talousarvio on alijäämäinen. Oriveden kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvioesityksen maanantaina.

–Orivedellä on kuitenkin vankka usko kaupungin elinvoiman kehittymiseen ja talouskasvuun. Myös ennusteet lupaavat niukkuuden kääntyvän pian nousuun, sanotaan kaupungin tiedotteessa.

Oriveden talousarvioesitys vuodelle 2019 on noin 2,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Myös ennuste kuluvan tilikauden tuloksesta on 2,5 miljoonaa miinuksella. Alijäämän suurimpina selittäjinä ovat valtionosuuksien huomattava lasku sekä verotulojen vähentyminen aiempiin vuosiin verrattuna.

–Tarkoitus ei ole kuitenkaan nyt yhtään himmata, vaan kasvattaa elinvoimaa. Panostamme voimakkaasti investointien saamiseen alueelle, sanoo kaupunginjohtaja Juha Kuusisto tiedotteessa.

–Kuntaliitto ennustaa verotulojen ja valtionosuuksien kehityksen arvion perusteella, että muutaman negatiivisen vuoden jälkeen päästään nollan kautta kasvuun, jatkaa uskon luomista talous- ja hallintojohtaja Marjatta Lilja.

Tiedotteen mukaan kaupunki haluaa kehittää lasten ja nuorten sekä ikäihmisten hyvinvointia. Tavoitteisiin tähdätään esimerkiksi uuden nuoriso-ohjaajan vakinaistamisella sekä liikuntapalveluiden kehittämisellä.

Palvelujen luvataan säilyvän talousarvioesityksen mukaan vuoden 2018 tasolla. Edellisvuosina taseeseen kertyneellä noin 7,7 miljoonalla eurolla aiotaan kattaa tulevia alijäämiä hetkellisesti.

Kaupunginhallitus miettii seuraavaksi uusia toiminnan tehostamisen keinoja. Säästöjä on jo saatu organisaatiouudistuksesta.

Kaupungissa ei tällä hetkellä ole Kuusiston ja Liljan arvion mukaan suuria investointitarpeita peruspalveluihin.

Ensi vuonna investointeja tehdään vajaalla kolmella miljoonalla eurolla, joista noin kolmasosan haukkaa useita vuosia odotellut kaupungintalon C-siiven peruskorjaus. Lisäksi korjataan teitä ja viemärilinjoja.

Lainakanta vuoden 2019 lopulla on 2 572 euroa asukasta kohti, mikä jää valtakunnallisen keskiarvon alapuolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: