Yksi kodin sähkölaite on palotilastojen kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään ja se aiheuttaa 700 tulipaloa vuodessa - Uutiset - Aamulehti

"Ennen niin pahamaineinen televisio on kaukana kärjestä" – Yksi kodin sähkölaite on palotilastojen kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään ja se aiheuttaa 700 tulipaloa vuodessa

Liesistä aiheutuu eniten tulipaloja kotitalouksien sähkölaitteista. Pelastuslaitosten mukaan harvoin ne kuitenkaan johtuvat oikosuluista, vaan ihmisen käyttäytymisestä. Kuvituskuva.

26.11.2018 9:35

Kodeissa on nykyään jos jonkinlaisia sähkölaitteita. Suomen Pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) muistuttaa nyt käynnissä olevalla Paloturvallisuusviikolla niiden turvallisesta käytöstä.

SPEKin mukaan sähkölaitteisiin liittyviä tulipaloja kirjataan keskimäärin noin neljä joka päivä. Näistä selvästi yli puolet liittyy ruuanvalmistukseen.

–Sähkölaitteisiin liittyvät tulipalot ovat useimmiten ihmisen aiheuttamia. Liesipaloja on Suomessa keskimäärin enemmän kuin kaksi joka päivä. Itse liesissä vikoja on ani harvoin. Palot johtuvat siitä, että ihmiset jättävät liedet valvomatta päälle tai liedelle syttyvää materiaalia, sanoo turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä järjestön lähettämässä tiedotteessa.

Video: Pesukone liekeissä, mitä teet? Näin kodinkonepalot saa sammutettua

Lieteen liittyviä tulipaloja on vuodessa noin 700. Seuraavaksi eniten on kiuaspaloja, kesimäärin 76, pyykinpesukonepaloja 71 ja valaisinpaloja 61 vuodessa. Määrät perustuvat Pelastusopiston tilastoihin vuosilta 2013–2017.

Liesi on siis sähkölaitteista eniten tulipaloja aiheuttava, ja vieläpä selvästi.

–Ennen niin pahamaineinen televisio on kaukana kärjestä, yhdeksän tapausta vuodessa. TV-palojen määrän väheneminen kertoo tekniikan kehittymisen positiivisesta vaikutuksesta paloturvallisuuteen, Lehto kertoo.

Järjestö kuitenkin muistuttaa, että kaikkia sähkölaitteita käyttää ihminen ja oma toiminta on kaiken keskiössä. Sähkölaitteita pitää huoltaa tasaisin väliajoin ja huolehtia esimerkiksi siitä, etteivät ne pölyty.

–Jos laite kuumenee tai ääntelee epänormaalisti tai oireilee muuten tavallisuudesta poikkeavasti, se on syytä viedä ammattilaisen korjattavaksi tai korvata uudella, Lehto muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: