Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon Mustanmeren tapahtumien vuoksi. - Uutiset - Aamulehti

Niinistö vaatii välitöntä reagointia Venäjän ja Ukrainan konfliktiin – Vanhanen pitää tilannetta äärimmäisen vakavana

Presidentti Sauli Niinistö pitää tärkeänä nyt sitä, että kansainvälinen yhteisö reagoi Mustanmeren tilanteeseen.

26.11.2018 12:11 | Päivitetty 26.11.2018 12:31

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaatii, että Venäjä sallii vapaan merenkulun Mustallamerellä ja ryhtyy toimiin ukrainalaisten alusten ja niiden miehistön palauttamiseksi.

Niinistö pitää julkaisemassaan tiedotteessa tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö reagoi Mustanmeren tapahtumiin viipymättä.

–YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunto on tarpeellinen, jotta tilanne saadaan pikaisesti vakautettua. Riippumaton kansainvälinen tutkimus tapahtumien kulusta on myös tarpeen, hän lausuu.

Niinistön mukaan epävakaus Krimin alueella on jatkunut pitkään ja kriisin laajenemisen riski on viikonlopun tapahtumien jälkeen korkea.

Venäjän merivoimat valtasi sunnuntaina kolme ukrainalaisalusta Mustallamerellä Krimin edustalla. Aluksia kohti myös ammuttiin. Ukrainan mukaan kuusi laivaston jäsentä on haavoittunut. Venäjä on myös pidättänyt ukrainalaisia. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on vahvistanut alusten valtauksen ja voimankäytön aluksia kohtaan. Venäjän mukaan toiminnan tarkoituksena oli estää Ukrainan sotalaivojen eteneminen.

YK:n turvallisuus­neuvosto on kutsuttu maanantaiksi hätäkokoukseen tilanteen vuoksi. AFP:n mukaan sekä Ukraina että Venäjä ovat vaatineet kokousta.

"Olen hyvin huolissani"

Suomen ulkoministeriö on välittänyt Twitter-tilillään ulkoministeri Timo Soinin (sin) kommentit Venäjän ja Ukrainan tilanteeseen.

–Olen hyvin huolissani kasvaneista jännitteistä Asovanmerellä ja Kertshinsalmella. Nyt täytyy välttää tilanteen eskaloitumista. On tärkeää palauttaa vapaa merenkulku Kertshinsalmella, vapauttaa kiinniotetut alukset ja niiden henkilökunta ja kunnioittaa Ukrainan suvereenisuutta ja alueellista koskemattomuutta, Soini sanoo.

Ennen välikohtausta sunnuntaina Venäjä esti kolmelta Ukrainan laivaston alukselta pääsyn Mustaltamereltä Asovanmerelle. Liikenne salmelle avattiin uudelleen maanantaiaamuna.

Venäjä miehitti Krimin Ukrainalta vuonna 2014. Kertshinsalmi ja Asovanmeri ovat sopimuksen mukaan sekä Ukrainan että Venäjän käytössä.

Kiistan taustalla on se, että Venäjä on pyrkinyt toistuvasti estämään ukrainalaisia laivoja matkustamasta Krimin kautta ukrainalaisiin satamiin. Venäjän mielestä ukrainalaiset alukset tulevat laittomasti Venäjän vesille.

Vanhanen: Äärimmäisen vakava kansainvälinen kysymys

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) pitää tuoretta Venäjän ja Ukrainan yhteenottoa Kertshinsalmella äärimmäisen vakavana.

–Aina kun kahden valtion sotavoimat törmäävät toisiinsa, se on äärimmäisen vakava kansainvälinen kysymys, Vanhanen luonnehtii.

–Ukrainan ja Venäjän sota-alukset ovat olleet selkeästi yhteydessä toisiinsa, ja se nostaa kriisin alun mahdollisuuden erittäin vakavaksi, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa kansainvälisen kriisin vakavuusastetta kuvastaa se, että YK:n turvaneuvosto kokoontuu maanantaina asian tiimoilta.

Vanhasen mukaan myös Ukrainalla täytyy olla vapaa kauttakulku Mustaltamereltä Asovanmerelle Kertshinsalmen läpi.

–Ei ole hyväksyttävää, että jompikumpi alkaa tulkita salmea omana alueenaan.

Vanhanen painottaa lisäksi, että molemmilla mailla pitää olla yhtäläinen oikeus liikkua Asovanmerellä.

Vanhasen mukaan Venäjän motiivina on Kertshinsalmen hallinnalla pyrkiä vahvistamaan oikeuttaan vuonna 2014 valloittamaansa Krimin niemimaahan, jotta alue olisi täysin Venäjän kontrollissa, ja tästä syystä Venäjä on muokkaamassa myös Krimiin rajoittuvasta Asovanmerestä eräänlaista Venäjän sisämerta.

–Missään tapauksessa tällaista tulkintaa ei saa hyväksyä YK:ssa tai EU:ssa. On aivan ydinkysymys, ettei Asovanmerestä tule kummankaan valtion sisämeri, vaan siellä saavat molemmat kulkea yhtäläisin oikeuksin.

–EU:n on lisäksi vaadittava, että poikkeuksellinen tila Kertshinsalmella puretaan mahdollisimman nopeasti, Vanhanen painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos