Zimbabwen lentoturma- neljä suomalaista kuoli - Uutiset - Aamulehti

Tämä Zimbabwen lentoturmasta tiedetään nyt: Neljä suomalaista kuoli, uhrien joukossa kaksi isoa yritysjohtajaa – omaiset vastaavat ruumiiden kuljetuksesta Suomeen

Kuvista päätelleen lentokone tuhoutui turmassa täysin.

24.11.2018 15:21 | Päivitetty 25.11.2018 16:39

Perjantaina Zimbabwessa neljä suomalaista sai surmansa, kun lentokone törmäsi Chemanjenjera-vuoreen. Zimbabwen yleisradioyhtiön ZBC:n haastattelemien silminnäkijöiden mukaan koneesta irtosi osia jo ennen kuin se syöksyi vuoreen.

Silminnäkijät kertoivat kuulleensa kovaa ääntä hetken aikaa, jonka jälkeen kuului kova pamaus, kun kone syöksyi maahan. Turman syy on epäselvä

Suomen ulkoministeriö on vahvistanut suomalaisten kuoleman. Uhrien passit löytyivät onnettomuuspaikalta.

Uhrien joukossa olivat Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää, 52, ja UPM:n 51-vuotias johtaja Heikki Vappula.

Lassila & Tikanoja vahvisti Ojanpään kuoleman Aamulehdelle. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat. UPM tiedotti itse Vappulan kuolemasta. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Lentoturmassa kuolivat myös 50-vuotias asianajotoimiston osakas, 53-vuotias it-firman johtaja sekä turmakoneen pilotti.

Kone oli matkalla Buffalo Rangen lentoasemalta maailmankuuluille Victorian putouksille. Kone putosi Zimbabwen ja Sambian rajalle mäkiseen ja kivikkoiseen maastoon.

Suomalaiset olivat Zimbabwessa metsästysmatkalla. Buffalo Range Safaris kertoo Facebook-sivuillaan, että lokakuussa, myöhäisen metsästyssesongin aikana yritys tarjosi viiden päivän metsästysretkiä yhteensä 2 000 dollarin, eli noin 1 800 euron hintaan. Kyseisillä retkillä voi metsästää krokotiileja, puhveleita ja muita tasangon eläimiä.

Ulkoministeriö omaisten apuna

Suomen Sambian-suurlähetystön päällikkö Pirjo Suomela-Chowdhury kertoo, että edustusto on pitänyt sunnuntaiaamupäivänä Lusakassa kokouksen koskien suomalaisten kuolemantapauksia.

–Me hoidamme asiaa tavanomaisin menettelyin ja olemme tiiviisti yhteydessä ulkoministeriöön, Suomela avaa lyhyesti lähetystön aamuista tapaamista.

Suomelan mukaan lähetystö ei voi avata tapauksen yksityiskohtia uhrien yksityisyyden suojan vuoksi.

–Yleisesti voi todeta, että tämän tyyppisessä tilanteessa toimitaan siten, että ulkoministeriö tekee asiasta ilmoituksen vainajan kotipaikkakunnan poliisille, joka vie tiedon kuolemasta lähiomaisille.

Suomelan mukaan ulkoministeriö neuvoo ja välittää tietoa omaisille tarvittaessa vainajan kotiutukseen liittyvissä kysymyksissä. Vainajan kotiutuksen järjestävät omaiset.

–Jos vainajalla on vakuutus, niin silloin vakuutusyhtiö vastaa kotiutusjärjestelyistä.

Paikallisten lehtitietojen mukaan onnettomuudessa kuolleet vietiin Masvingon sairaalaan kuoleman jälkeistä tutkimusta varten.

Edustustossa jatketaan asian hoitamista. Suomela kertoo, että edustustosta on oltu yhteydessä Zimbabwen ulkoministeriöön ja viranomaisiin.

Otkes ei ole saanut yhteyttä Zimbabween

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että Otkes on yrittänyt ottaa kaikin mahdollisin keinoin yhteyttä Zimbabwen viranomaisiin, mutta tuloksetta.

–Olemme odottavalla kannalla. Uskon, että yhteys saadaan.

Nurmi kertoo, että Otkes ei ole aikaisemmin ollut tekemisissä Zimbabwen viranomaisten kanssa, mikä saattaa hidastaa yhteistyön alkamista.

–Voi olla, että he ovat hyvin kiinni tapauksen tutkinnassa, eivätkä siitä syystä ole olleet meihin yhteydessä.

Mikäli yhteydenotto Zimbabwen viranomaisilta tulisi, Suomesta Otkes tuskin lähettäisi ketään paikan päälle. Nurmen mukaan kyse olisi lähinnä tiedon vaihdosta.

–Heillä on tutkintavastuu. Tässä tapauksessa meidän kysymys on, että voimmeko me jotenkin osallisvaltiona auttaa tutkintaa. Heidän mukaansa mennään, Nurmi kertoo.

–Jos vastaava olisi sattunut täällä Suomessa, niin tutkinnan käynnistämisen ohella olisimme ilman muuta myös tavoitelleet uhrien kotimaan valtioita ja yrittäneet avata tilannetta. Ilmailuonnettomuuksissa kansainvälinen yhteistyö on ihan normaalia toimintaa, hän jatkaa.

Konetyypistä epäselvyyttä

Cessna 206 -kone kuului sen lentäjälle Barry Stylelle. Style omisti osan Buffalo Range Safaris -nimisestä yrityksestä, joka järjesti metsästysretkiä turisteille. Style toimi matkojen oppaana.

Tiedot koneen tyypistä vaihtelivat aluksi. Paikallisten medioiden mukaan kone olisi ollut Cessna 206 -tyypin konetta pienempi. Tämänhetkinen tieto koneen tyypistä perustuu paikallisen poliisin antamiin tietoihin. Onnettomuuspaikalta välitetyistä kuvista käy ilmi, että kone tuhoutui pahoin törmäyksessä.

Ulkoministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten perusteella Zimbabwessa oli onnettomuuden tapahtuma-aikaan ainakin 22 suomalaista. Kaikki eivät kuitenkaan tee matkustusilmoitusta, joten suomalaisten todellinen lukumäärä voi olla tätä suurempi.

Paikallisten medioiden mukaan lentoturmat ovat Zimbabwessa harvinaisia.

Ojanpään piti siirtyä Suomiselle

Ojanpään oli määrä lopettaa 30. marraskuuta Lassila & Tikanojan palveluksessa siirtyäkseen Suominen Oyj:n toimitusjohtajaksi.

Lassila & Tikanoja Oyj:n toimitusjohtajaksi nimitettiin 15. marraskuuta KTM Eero Hautaniemi. Hän toimi aiemmin Oriola Oyj:n toimitusjohtajana ja aloittaa tehtävässään 1.1.2019.

Lassila & Tikanojan väliaikaisena toimitusjohtajana toimii vuodenvaihteeseen saakka yhtiön talousjohtaja Tuomas Mäkipeska.

Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtajan Jorma Mikkosen mukaan Ojanpää oli Zimbabwessa vapaa-ajan matkalla.

–Olemme surun murtamia, yhteiskuntasuhdejohtaja Mikkonen totesi Aamulehdelle lauantai-iltana.

UPM vahvistaa Heikki Vappulan menehtymisen

UPM-Kymmene oyj vahvisti pörssitiedotteessaan lauantai-iltana kello 20.35 , että UPM Biorefining -liiketoiminnan johtajan Heikki Vappulan uskotaan menehtyneen lento-onnettomuudessa.

–UPM Biorefining -liiketoiminnan johtajan, kauppatieteen maisteri Heikki Vappulan uskotaan menehtyneen lento-onnettomuudessa yksityismatkalla Zimbabwessa perjantaina. Viranomaiset ovat vahvistaneet Vappulan nimen olleen onnettomuuskoneen matkustajalistalla, tiedotteessa mainitaan.

Heikki Vappula oli 51-vuotias. Hän aloitti UPM:n palveluksessa hankinta-funktiosta vastaavana johtajana 2006. Vuosina 2010–2013 hän toimi UPM:n Energy & Pulp -liiketoimintaryhmän johtajana.

Vuodesta 2013 alkaen hän toimi viimeiseksi jääneessä tehtävässään UPM:n Biorefining -liiketoiminnan johtajana. Hän oli myös Metsäteollisuus ry:n hallituksen jäsen. Ennen uraa metsäteollisuudessa hän toimi Nokian palveluksessa 13 vuotta.

–Muistamme Heikkiä syvästi kiitollisina. Hän oli visionääri ja inspiroiva johtaja, joka janosi tuloksia. Niin kollegat kuin liikekumppanit eri puolilla maailmaa jäävät kaipaamaan hänen näkemyksellisyyttään ja hänen energiaansa", sanoo UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

Uutista on päivitetty lauantaina 24. marraskuuta 2018 kello 20.52.

Uutista päivitetty Vappulan osalta lauantaina kello 21.07.

Uutista päivitetty kahden muun suomalaisuhrin osalta kello 22.34.

Uutista päivitetty sunnuntaina 25.11. kello 16.37. Lisätty tuoreet tiedot ulkoministeriöltä ja Onnettomuustutkintakeskukselta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut