Lempäälän Marjamäen alue saa omaa energiaa ensi kesästä alkaen - Uutiset - Aamulehti

Lempäälään ensi kesänä valmistuva jättimäinen aurinkopaneelikenttä vastaa 720 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta – Tavoitteena ympärivuotinen käyttö

Bulgarialaisen Profil-I-yrityksen asentajat Botyo Paskalev (vas.) ja Neven Lavchiev asentavat aurinkopaneeleja Kiwatti oy:n 3,5 hehtaarin kentällä Lempäälän Marjamäessä. Sähkötyöt alkavat marras-joulukuussa ja aurinkopaneelikenttä valmistuu kesän 2019 alussa.­

16.11.2018 8:35 | Päivitetty 16.11.2018 8:35

Lempäälän Marjamäen yritysalueelle toteutettavista kahdesta aurinkopaneelikentästä toinen on paneeliasennusten osalta lähes valmis.

Kiwatti oy:n projektijohtajan Pasi Vuorion mukaan aurinkopaneelien perustukset, telineet ja itse paneelit on asennettu ja 3,5 hehtaarin kenttä valmis tulevalla viikolla.

–Asennustyöt paneelikentällä saatiin valmiiksi ripeästi viidessä viikossa. Alueella on nyt paikallaan vajaat 7 300 aurinkopaneelia, joiden sähkötyöt alkavat marras-joulukuussa. Inverterit ja muuntajat saadaan tammi-helmikuussa 2019. Kaksi aurinkopaneelikenttää saadaan tuotantokäyttöön kesäkuussa ensi vuonna.

Kiwatti oy:n projektijohtajan Pasi Vuorion takana olevan Marjamäen alemman aurinkopaneelikentän asennustyöt ovat jo valmistuneet. Ylemmän kentän paneeleja vielä asennetaan.­

Kiwatin aurinkopaneelikenttä ja moottoritien toiselle puolelle rakenteilla oleva Solarigo oy:n vastaava laitos ovat osa Lempäälän energia oy:n Lemene-hanketta, joka muodostaa valmistuessaan älykkään ja omavaraisen toimintaympäristön yritysalueelle.

Tavoitteena on aurinkoenergian ympärivuotinen käyttö energiavarastoja hyödyntämällä.

Vastaa 720 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta

Pääasiallisina energialähteinä tullaan käyttämään aurinkoenergiaa ja kaasumaisia energialähteitä kuten biokaasua.

Kiwatin ja Solarigon aurinkopaneelikentät tuottavat yhteensä 4 megawattia ja alueelle asennettavat kaasumoottorit 8 megawattia.

Lempäälän aurinkopaneelikentistä on tulossa 13 000 paneelillaan Suomen toiseksi suurin aurinkopaneelikohde. Nurmon Auringon aurinkosähköpuistossa on 24 000 aurinkopaneelia.­

Lisäksi käytössä ovat 116 kilowatin polttokennot sekä akusto, jolla ylläpidetään energiayhteisön tehotasapainoa turvaamalla muun muassa aurinkopaneelikentän tuotannon muutoksia. Tarvittaessa energiaa voidaan ostaa myös kantaverkosta.

–13 000 aurinkopaneelin kentät tuottavat sähköä vuodessa 3  600 megawattituntia. Energiamäärä vastaa 180 omakotitalon tai 720 keskikulutuksellisen kerrostalokaksion sähkönkulutusta vuodessa, selvittää Lempäälän Lemene-hankkeen johtaja Joni Rintala.

Polttokennot ensimmäistä kertaa tuotantokäyttöön

Kaasumoottorit tuottavat loput energiayhteisön tarvitsemasta energiasta. Kaasumoottorit ja polttokennot jalostavat kaasumaisista energialähteistä sähkö- ja lämpöenergiaa alueen verkkoihin.

Polttokennot otetaan Lempäälässä ensimmäistä kertaa tuotantokäyttöön Suomessa. Tulevaisuudessa polttokennoilla voidaan varastoida esimerkiksi auringosta saatua sähköä pitkäaikaisesti kaasumaiseen muotoon.

Lempäälän Lemene-hanke

Lempäälän energian Lemene-hankkeeseen saatiin 4,7 miljoonan euron tuki työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Lempäälän kunta myönsi takauksen hankkeen 9,7 miljoonan euron rahoituslainalle.

Kysymyksessä on Suomen toiseksi suurin aurinkopaneelihanke.

Nurmon Aurinko oy:llä on toiminnassa 24 000 aurinkopaneelin aurinkosähköpuisto. Se vastaa 5 600 megawattitunnin vuotuista sähköntuotantoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?