Sdp:n varjobudjetille kovaa kritiikkiä – Kokoomuksen Jokinen vertaa pikavippiin - Uutiset - Aamulehti

Sdp:n varjobudjetille kovaa kritiikkiä – Kokoomuksen Jokinen vertaa pikavippiin

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vertasi sdp:n varjobudjettia pikavipin ottamiseen.

13.11.2018 17:47

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen arvostelee kovin sanoin sdp:n varjobudjettia. Hän vertaa sitä pikavipin ottamiseen, jossa hetken huuma vaihtuu myöhemmin katumukseen ja karuun arkeen, kun maksun aika lopulta koittaa.

–Sdp taikoo tyhjästä harmaan talouden ja verovälttelyn ohjelmilla 300 miljoonaa euroa valtion kassaan. Oma lukunsa on Sitran taseen pistäminen lihoiksi ja Suomen Pankin ryöstö, joista sdp kuittasi kertaluonteisina erinä 430 miljoonaa euroa.

Jokisen mukaan on huomattava, että Sitran taseen voi käyttää vain kerran. Sdp on hänen tulkintansa mukaan päättänyt rahoittaa sillä ensi vuoden politiikkansa kustannukset, mutta sitä seuraaville vuosille ei rahasta olisi enää mitään jäljellä.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran taseen syöminen kostautuu Jokisen mukaan juuri tutkimuksessa ja innovaatioissa, joita Suomi tarvitsee.

Hän muistuttaa, että Sitra käyttää pääomiensa tuottoa suomalaisten tulevaisuuteen: sosiaalityön ja koulutuksen tulevaisuuden kehittämiseen sekä ilmastonmuutoksen torjunnan tutkimiseen.

–Suomi 100-juhlavuosi on takana, joten nyt sdp voi rauhassa ryöstää merkittävän tutkimuslaitoksen Rinteen vaalilupausten rahoittamiseksi. Näinkö on, Antti Rinne, Jokinen kysyy.

Jokisen mukaan sdp:n varjobudjetti on täynnä spekulatiivista mielikuvitusrahaa kuin taikurin hatusta miljardin euron edestä. –Sdp ylimitoittaa verotuotot ja alimitoittaa menot. Suomalaisten on mietittävä, kannattavatko kokoomuksen vastuullista työn linjaa vai Antti Rinteen suurten lupausten ja veronkorotusten linjaa, Jokinen toteaa tiedotteessaan.

"Karua luettavaa yrittäjille"

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan sdp:n julkaisema talouslinja on karua luettavaa yrittäjille ja kaikille muille, jotka huolehtivat siitä, että Suomen kassaan virtaa muutakin kuin lainarahaa

–Puheenjohtaja Antti Rinteen huutokauppa kansalaisten äänistä näkyy puolueen tuoreessa valtion budjettiehdotuksessa. Paljon valtion menoja kasvattavia lupauksia, mutta ei ehdotuksia realistisen valtiontalouden ylläpitämiseksi.

Elon mukaan yritysverotuksen tiukentaminen tulee kuluttajan maksettavaksi ja vaikuttaa heikentävästi myös työllisyyteen. –Silloin Suomen kansantaloudelta putoaa pohja. Tästä eivät vasemmistopuolueet yleensäkään välitä varjobudjeteissaan.

Demarien ehdottama oppivelvollisuuden jatkaminen lisäisi Elon laskuopin mukaan valtion menoja 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

Elo muistutti, että ministeri Sampo Terhon (sin.) aloitteesta ensi syksynä tulee käyttöön toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalilisä. Se myönnetään kaikkein pienituloisimpien perheiden lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville, ja se on vajaat 50 euroa kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos