Väitöstutkimus: miehet herkempiä valonmäärän vaihtelulle kuin naiset - Uutiset - Aamulehti

Väitöstutkimus: miehet herkempiä valonmäärän vaihtelulle kuin naiset

13.11.2018 15:55

Auringonvalo ja ilmanpaine vaikuttavat ihmisten itsetuhoisuuteen, kertoo tuore väitöstutkimus. Tutkija Reija Ruuhela käy läpi väitöstutkimuksessaan sään aiheuttamia riskejä terveydelle.

Ruuhela tutki väitöstyössään, miten sää ja ilmasto vaikuttavat itsemurhiin Suomessa. Tutkimuksessa ilmeni eroja sään vaikutuksissa miehiin ja naisiin.

–Auringonvalon vähäisyys marras–maaliskuun välisenä aikana lisää itsemurhien riskiä. Tutkimuksen mukaan miehet ovat herkempiä auringonsäteilyn vaihtelulle kuin naiset, Ruuhela kertoo Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Helsingissä tehty tutkimus itsemurhayritysten sääriippuvuudesta osoitti, että miesten itsemurhayritysten riski kasvaa, kun ilmanpaine laskee ja naisten riski kasvaa, kun ilmanpaine kohoaa. Ilmiölle ei osata kertoa vielä tarkkaa selitystä.

Kuumuus suurempi riski, mutta herkkyys ääri-ilmiöille on pienetynyt

Myös ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat lämpötilavaihtelut vaikuttavat ihmisten terveyteen.

Ihmiset sopeutuvat ilmastonsa tyypillisiin olosuhteisiin, mutta esimerkiksi helleaallot voivat aiheuttaa merkittäviä terveysriskejä. Ruuhelan väitöstyössä mallitettiin kuolleisuuden riippuvuutta lämpöolosuhteista ja arvioitiin siinä tapahtuneita muutoksia viime vuosikymmeninä. Tutkimuksen mukaan ääri-ilmiöistä kuumuus lisää riskiä kuolla enemmän kuin kylmyys.

–Kuolleisuusriski äärilämpötiloissa on kuitenkin pienentynyt vuosikymmenien aikana myös yli 75-vuotiaiden keskuudessa eli väestön herkkyys äärilämpötiloille on pienentynyt.

Ilmastonmuutoksen seurauksena talvista Suomessa tulee nykyistä synkempiä, kun auringonvaloa saadaan entistä vähemmän lisääntyvän pilvisyyden ja sateisuuden sekä vähenevän lumipeitteen vuoksi. Kesäisin kuumuuteen liittyvät terveysriskit lisääntyvät, kun hellejaksot yleistyvät ja pidentyvät. Väitöstutkimus voi auttaa esimerkiksi terveydenhuoltoa varautumaan sään aiheuttamiin riskeihin.

Reija Ruuhelan väitöstyö tarkastetaan Helsingin yliopistossa keskiviikkona 21.11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: