Vapaa-ajankalastajilta tyrmäys kalastuslain muutosesitykselle: tavoitteet ja esitys ristiriidassa - Uutiset - Aamulehti

Vapaa-ajankalastajilta tyrmäys kalastuslain muutosesitykselle: tavoitteet ja esitys ristiriidassa

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö katsoo ettei kalastuslakia tule muuttaa ministeriön esittämällä tavalla.

13.11.2018 13:32

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut vaalikauden loppumetreillä esitysluonnoksen kalastuslain muuttamiseksi. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) pitää esitystä huonosti valmisteltuna ja ristiriitaisena kalastuslain tavoitteisiin nähden.

Vapaa-ajankalastajien mukaan kalastuslain muutosesitys ja lain tavoitteet kampittavat toisiaan.

SVK:n mielestä kokemukset vuodelta 2016 olevasta kalastuslaista ovat riittämättömiä. Järjestön mukaan lakia ollaan muuttamassa kalastuksen säätelyä heikentävästi.

Lisää verkkojatoja ja pysyvämpiä rysälupia

Vapaa-ajankalastajat kiittelevät muutosesityksessä vain sitä, että kauan odotettu uhanalaisten kalalajien salakalastus on sanktioitu ministeriön esityksessä. Siinä on kuitenkin myös vaelluskalojen suojelua heikentäviä muutoksia sekä lukuisia puutteita kalastuksen edistämiseen ja kalastuksen valvontaan liittyvissä pykälissä.

–On vahingollista, että vaalikauden loppumetreillä lain teknisten korjaustarpeiden lomaan on ujutettu monta kalastuslain toimeenpanoa heikentävää muutosesitystä. Miten erityisen tehokkaiden pyydysten, kuten verkkojatojen lukumäärän lisääminen ja vaelluskalajokien suulle myönnettävien rysälupien muuttaminen tilapäisistä määräaikaisiksi edistää kestävän kalastuksen toteuttamista, SVK:n toiminnanjohtaja Markku Marttinen kysyy.

Marttisen mukaan esityksessä olisi syytä odottaa ja huomioida myös lähikuukausina valmistuva Suomen uhanalaisten meritaimenkantojen elvytyssuunnitelma ja Suomen vapaa-ajankalatalouden kehittämisstrategian.

–Näillä ministeriön laatimilla ohjelmilla on vaikutusta myös mahdollisiin kalastuslain muutostarpeisiin. Ne tulee lisäksi ottaa huomioon ensi vuonna aloittavien kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laatimistyössä, Marttinen sanoo.

"Suppeasta virkatyöstä yhteistyöhön"

SVK:n mukaan kalastuslakia ei tule muuttaa ministeriön esittämällä tavalla. Järjestön mukaan se ei noudata ministeriön omaa, vuorovaikutusta ja yhteistyötä korostavaa kalataloushallinnon strategiaa. Vapaa-ajankalastajat muistuttaa, että lakia avatessa on toteutettava kalavarojen hoitosuunnitelmat ja valtakunnalliset strategiat, kuultava seikkaperäisesti kaikkia kalatalousalan järjestöjä. Vasta tämän jälkeen muutoksia voisi valmistella yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on Suomen suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestöllä on 13 vapaa-ajankalastajapiiriä, joiden 513 seurassa toimii kaikkiaan noin 40 000 kalastuksen harrastajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos