Siviilipalveluksesta kieltäytynyt ei saanut tuomiota vedottuaan pasifistisiin syihin – Hovioikeuden ratkaisu jää voimaan - Uutiset - Aamulehti

Siviilipalveluksesta kieltäytynyt ei saanut tuomiota vedottuaan pasifistisiin syihin – Hovioikeuden ratkaisu jää voimaan

Hovioikeus hylkäsi helmikuussa 2018 pasifistisista syistä siviilipalveluksesta kieltäytyneen miehen saaman syytteen.

13.11.2018 11:07

Korkein oikeus (KKO) ei tutki rikosasiaa, jossa kysymys oli pasifistisista syistä asevelvollisuudesta ja siviilipalveluksesta kieltäytyneen miehen tuomitsemisesta rangaistukseen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä.

KKO:n evättyä valitusluvan totaalikieltäytymistä koskevassa asiassa, voimaan jää Helsingin hovioikeuden vapauttava tuomio, jonka mukaan pasifistista vakaumusta ei voi asettaa eriarvoiseen asemaan Jehovan todistajien vakaumukseen nähden.

Valituslupaa korkeimmalta oikeudelta haki syyttäjä.

Hovioikeus hylkäsi helmikuussa 2018 miehen saaman syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Hovioikeuden mukaan vastaajan edustaman pasifistisen vakaumuksen asettaminen eriarvoiseen asemaan Jehovan todistajiin nähden olisi ollut syrjivää.

Siviilipalveluslain rangaistussäännöksen soveltaminen olisi johtanut ilmeiseen ristiriitaan perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen ja syrjintäkiellon kanssa.

Hovioikeuden tuomion jälkeen eduskunnalle on annettu lakiesitys, jossa ehdotetaan Jehovan todistajien vapauttamista asevelvollisuudesta koskevan lain kumoamista.

Korkein oikeus on rikos- ja riita-asioiden ylin oikeusaste. Sen tärkein tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta.

Ennakkopäätöksillä annetaan oikeusohjeita tulevien vastaavanlaisten oikeusriitojen varalle ja pyritään varmistamaan, että tuomioistuimet eri puolilla maata tulkitsevat lakia samalla tavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos