Selvitys: Anniskelun alv:n alentaminen toisi töitä, laskisi hintoja, siirtäisi juomista baareihin – verotulot putoaisivat - Uutiset - Aamulehti

Selvitys: Anniskelun alv:n alentaminen toisi töitä, laskisi hintoja, siirtäisi juomista baareihin – verotulot putoaisivat

Anniskelun arvonlisäveron alentamisella olisi Maran mukaan huomattava vaikutus ravintolapalveluiden kulutukseen.

13.11.2018 11:09

Anniskelun arvonlisäveron (alv) alentaminen 24 prosentista 14 prosenttiin lisäisi ravintolapalveluiden kulutusta 127 miljoonalla eurolla.

Näin arvioidaan Luonnonvarakeskus Luken tekemässä selvityksessä, jonka on tilannut matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja Mara.

Kulutuksen kasvu olisi vielä suurempi, kun huomioidaan anniskelun lisäksi palvelut ja esimerkiksi ruoka.

–Kotimaisten tuotteiden ja palveluiden kulutus lisääntyisi yhteensä noin 172 miljoonaa euroa, sanoo Luken selvityksen tehnyt tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

Luken selvityksen mukaan alv:n laskeminen toisi lähes 2 500 työpaikkaa ravintola-alalle.

Ravintoloissa ja baareissa juotujen juomien hinta taas laskisi selvityksen mukaan noin kahdeksan prosenttia. Se edellyttäisi, että alv:n lasku vähennettäisiin suoraan hinnoista.

Valtion verotuloihin tulisi alv:n laskemisesta noin 70 miljoonan euron lovi.

EU:n kirein verotus

Mara tilasi selvityksen alv-muutoksen vaikutuksista reaktiona anniskelualan pitkään alamäkeen ja uuteen alkoholilakiin, joka tuli voimaan viime vuonna voimaan.

–Anniskelun arvonlisäveron alentaminen on välttämätöntä, jotta alkoholin kulutusta saataisiin siirrettyä kotisohvilta takaisin ravintoloihin. Hintojen laskeminen piristäisi myös kotimaan matkailua, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Alv:n laskeminen oli pöydällä jo uutta alkoholilakia valmisteltaessa, mutta sen verotuloja vähentävää vaikutusta pidettiin tuolloin liian suurena.

Suomessa vain joka kymmenes kaikista alkoholiannoksista juodaan ravintolassa tai baarissa. Ennen 2000-luvun vaihdetta ravintoloiden osuus alkoholikulutuksesta oli vielä noin 20 prosenttia.

Yhtenä uuden alkoholilain tavoitteista oli, että kulutusta saataisiin siirrettyä ravintoloihin. Ravintolajuomisen aiheuttamia haittoja pidetään kotona juomisesta aiheutuvia vähempinä.

Mara perustelee vaatimusta alv:n laskemisesta lisäksi työllisyysvaikutuksilla ja Suomen nykyisellä anniskeluverotuksen tasolla, joka on EU-maiden korkein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos