Euroopan talouskehitys nousi pääosaan Merkelin ja Sipilän keskustelussa – Merkel: Suhteet britteihin säilytettävä hyvinä - Uutiset - Aamulehti

Euroopan talouskehitys nousi pääosaan Merkelin ja Sipilän keskustelussa – Merkel: Suhteet britteihin säilytettävä hyvinä

Saksan liittokansleri Angela Merkel (vasemmalla) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoivat Suomen ja Saksan olevan yksimielisiä useimmista EU-asioista.

7.11.2018 21:04

Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Suomen pääministeri Juha Sipilän keskustelussa Kesärannassa korostui EU:n talouden kehittäminen.

Merkel painotti, että maiden on otettava talouskehityksessä selkeää roolia unionin sisällä.

–Suomi ja Saksa ovat täysin yksimielisiä kysymyksistä, jotka koskevat budjetin kehittämistä, pankkiunionia ja esimerkiksi EU-maiden yhteistä riskinhoitamista, Merkel sanoi.

Sipilä arvioi, että pankkiunionin kanssa pystytään etenemään mahdollisesti jo joulukuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

–Ainakin jotain saamme aikaiseksi. Paras tulos olisi, jos pääsisimme sopuun pankkiunionista ja saisimme sovittua EVM:n askelmerkeistä.

EVM:n eli Euroopan vakausmekanismin tarkoituksena on turvata rahoituksen saanti euroalueen jäsenille.

Merkel korosti lisäksi innovaatiopolitiikan tärkeyttä.

–Suomi on pystynyt osoittamaan, että talouden saa kasvamaan. Saksassakin tilanne on hyvä, mutta USA:ssa ja Aasiassa tehdään paljon innovaatiota. Siksi Suomen ja Saksan on korostettava innovaatioita EU:n sisällä.

Merkel: Suhteet britteihin säilytettävä hyvinä

Sipilä ja Merkel keskustelivat myös brexitistä eli Britannian EU-erosta. Merkel mainitsi brexitin loppuratkaisulla olevan pitkäkestoiset vaikutukset.

–Toivomme, että EU:n suhteet britteihin ovat läheisiä tulevaisuudessakin, koska he jäävät tietenkin osaksi Eurooppaa, vaikka lähtevätkin unionista, Merkel sanoi.

Sipilä sanoi olevansa optimistinen siitä, että Britannia ja EU pääsevät sopuun brexitistä vielä kuluvan vuoden aikana.

Optimismin taustalla on Sipilän mukaan keskiviikkoaamun keskustelu Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa ja viime kuussa käyty keskustelu Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa.

–Jos brexitissä tulee edistystä lähipäivinä, niin pidämme marraskuussa vielä ylimääräisen Eurooppa-neuvoston kokouksen, Sipilä sanoi.

Sipilä ja Niinistö tapaavat valtiojohtajia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapaa keskiviikkona ja torstaina EU-jäsenmaiden pääministereitä ja EU-johtajia pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Keskusteluiden tarkoituksena on pohjustaa Suomen EU-puheenjohtajakautta, joka alkaa ensi vuoden heinäkuussa ja jatkuu vuoden loppuun.

Sipilän vieraat saapuvat Helsinkiin Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokoukseen, jossa valitaan ryhmän kärkiehdokas EU-komission johtoon.

Keskiviikkona Sipilän vieraaksi saapuvat Irlannin pääministeri Leo Varadkar, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Kroatian pääministeri Andrej Plenkovic, brexitistä neuvotteleva EU-komissaari Michel Barnier, Unkarin pääministeri Viktor Orban, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Torstaina Sipilä tapaa Bulgarian pääministeri Boyko Borisovin ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaamislistalla ovat samoista henkilöistä Irlannin pääministeri Varadkar, brexit-neuvottelija Barnier, Itävallan liittokansleri Kurz sekä komission puheenjohtaja Juncker.

Niinistö ottaa vieraansa vastaan virka-asunnossaan Mäntyniemessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos