Suora lähetys: Kumpi voittaa, Stubb vai Weber? Seuraamme väittelyä Messukeskuksessa - Uutiset - Aamulehti

Suora lähetys: Kumpi voittaa, Stubb vai Weber? Seuraamme väittelyä Messukeskuksessa

Alexander Stubb ja Manfred Weber Helsingissä keskiviikkona.

7.11.2018 19:37

Euroopan parlamentin suurin ryhmä EPP päättää torstaina, kumpi ehdokas Suomen Alexander Stubb vai saksalainen Manfred Weber, pääsee tavoittelemaan vaikutusvaltaista virkaa EU-komission puheenjohtajana.

Keskiviikkoiltana Helsingin Messukeskuksessa pidettävässä väittelyssä kohtaavat liberaali eurooppalainen, viiden kielen taitaja ja entinen Suomen pääministeri Alexander Stubb, 50, sekä saksalainen, katolinen europarlamentaarikko, ja EPP:n europarlamenttiryhmän johtaja Manfred Weber, 46.

Katso suoraa lähetystä tilaisuudesta:

Millaiset ehdokkaat?

Manfred Weberiä pidetään sovittelevana konservatiivina, ja Stubbia dynaamisena liberaalina.

Weberin juuret ovat syvällä Baijerissa, kun taas espoolainen Stubb surffaa kaikkialla Euroopassa kuin kotonaan.

Weber haluaa parempaa, kun taas Stubb korostaa edustavansa ”Euroopan uutta sukupolvea”.

Molemmat painottavat eurooppalaisia arvoja, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta EU:ssa, joka on jakautuneempi kuin pitkään aikaan.

Stubb on käynyt viime metreille saakka kovaa altavastaajan kampanjaa, jossa otettiin keskiviikkona myös ilmaiset EPP-kokousväelle jaetut hotdogit käyttöön.

Weberin kampanja on huomattavasti Stubbia hillitympi, hän haluaa EU:hun lisää työtä ja työpaikkoja, korostaa reilua maailmankauppaa ja toimivia EU:n sisämarkkinoita. Weber haluaa myös tiukempaa EU:n ulkorajavalvontaa sekä laittomien maahanmuuttajien palauttamista.

Stubb puolestaan perustaisi YK-johtoisia turvapaikanhakukeskuksia EU:n ulkopuolelle ja vahvistaisi EU:n ulkorajojen valvontaa, mutta samalla hän haluaa myös kiintiöt humanitaariselle maahanmuutolle. Muita keskeisiä painotuksia Stubbin kampanjassa ovat ilmastonmuutoksen torjunta, eurooppalaisen puolustuksen ja talouden vahvistaminen, innovaatioiden ja järkevästi säännellyn digitalisaation edistäminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos