EU:n ulkorajoille voisi sisäministeri Mykkäsen mielestä tulla keskuksia siirtolaisille – unionin ulkopuolelle tuskin saadaan vastaanottokeskuksia - Uutiset - Aamulehti

EU:n ulkorajoille voisi sisäministeri Mykkäsen mielestä tulla keskuksia siirtolaisille – unionin ulkopuolelle tuskin saadaan vastaanottokeskuksia

Sisäministeri Kai Mykkänen toivoo, että EU:ssa päästäisiin sopuun unionin ulkorajoille tulevista vastaanottokeskuksista, ulkorajavalvonnasta sekä turvapaikkajärjestelyjen kriteereistä. Arkistokuva.

7.11.2018 19:00

EU:n ulkorajoilla sijaitseviin jäsenvaltioihin voitaisiin perustaa vastaanottokeskuksia, joihin EU:iin tulevat siirtolaiset ohjattaisiin. Näissä keskuksissa selvitettäisiin siirtolaisten tarvetta turvapaikkaan. Turvapaikkaa tarvitsevia ohjattaisiin keskuksista eteenpäin eri jäsenmaihin.

Näin ajattelee ainakin Suomen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

–Ulkorajoille tulevat keskukset olisivat realistisin vaihtoehto. Kesällä mietittiin keskuksien perustamista kolmansiin maihin, mutta halukkaita maita tähän ei vaikuta olevan. EU-maihin voitaisiin luoda transit-alueita, joissa toimisi suuria vastaanottokeskuksia. Turvapaikkaan oikeutettujen jakamisesta jäsenmaiden kesken olisi päästävä lisäksi sopuun. Se on ollut vielä ongelma, Mykkänen kertoo Lännen Medialle.

Kesällä EU:n huippukokouksessa jäsenmaiden johtajat alustavasti sopivat, että EU ottaa lähinnä turvapaikkaa tarvitsevia ihmisiä vastaan ja ulkorajavalvontaa vahvistetaan.

Mykkänen toivoo, että EU:ssa pystytään sopimaan viimeistään joulukuussa sitovasti EU:n ulkorajojen vahvemmasta valvonnasta sekä turvapaikkajärjestelyjen kriteereistä.

–EU:ssa olisi pystyttävä sopimaan rajavalvontaa tekevän Frontexin vahvistamisesta 10 000 henkilöllä, Mykkänen sanoo.

Siirtolaisia tulee unionin eteläisiin jäsenmaihin Välimeren yli Pohjois-Afrikasta ja Turkista, mutta myös Ukrainasta lähdetään etsimään parempaa elämää EU-maihin.

–Olen yrittänyt sanoa Itä-Euroopan maille, että vastaanottokeskukselle ja turvapaikanhakijoiden solidaariselle jakamiselle voi olla tarvetta myös idässä, jos esimerkiksi Ukrainassa tai Valko-Venäjälllä tapahtuu jotakin ikävää, Mykkänen sanoo.

Mykkänen keskusteli keskiviikkona keskusta-oikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen Helsingin kongressissa maahanmuutosta. Keskustelemassa olivat myös maltalainen meppi Roberta Metsola, hollantilainen poliitikko Sybrand Buma ja Espanjan kansapuolueen puheenjohtaja Pablo Casado.

–Maahanmuutto on suuri huoli kansalaisten keskuudessa. Saarellemme tulee paljon siirtolaisia, eikä kaikilla heistä ole papereita. Tarvitsemme vahvempaa ulkorajavalvontaa, jotta sisärajat säilyvät auki. Olemme vielä kaukana esimerkiksi siitä, että palautuspolitiikka lähtömaihin saadaan toimimaan, Metsola puhui.

–EU-maiden olisi myös yhteistyössä huolehdittava siitä, että Afrikan maita autetaan parantamaan ihmisten elinolosuhteita. Meidän on oltava solidaarisia, Casado sanoi.

EU:n huippukokouksessa on kesällä linjattu myös Afrikan maiden auttamisesta.

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan noin 2 000 ihmistä on hukkunut Välimerellä tämän vuoden aikana, kun he ovat pyrkineet Eurooppaan salakuljettajien järjestämillä merikelvottomilla veneillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: