Tampere lähetti ensimmäiset laskut hulevesien johtamisesta - Uutiset - Aamulehti

Tampere lähetti ensimmäiset hulevesilaskut – Näin maksun määrä lasketaan

Myös rakennusten perustusten kuivatus- eli salaojavedet ovat hulevettä.

7.11.2018 19:50

Tamperelaiset ryhtyvät maksamaan sade- ja sulamisvedestä. Kiinteistönomistajat ja -haltijat saavat ensimmäisen hulevesilaskunsa lähipäivinä.

Tampereen kaupunki tiedotti keskiviikkona 7. marraskuuta, että hulevesilaskujen laskutukset ovat alkaneet. Esimerkiksi noin 600 neliön omakotitontilla olevan pientalokiinteistön hulevesimaksu on noin 50 euroa vuodessa. Kaupungin mukaan maksulla kerätään hulevesien hallinnasta syntyvät kulut.

–Laskut pyritään lähettämään siten, että viimeiset laskut ovat perillä marraskuun puoleen väliin mennessä. Hulevesimaksu määräytyy kiinteistön asemakaavan mukaisen käyttötarkoituksen ja kiinteistön pinta-alan mukaan, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Hulevesi on maan pinnalta, rakennuksen katolta ja muilta pinnoilta pois johdettavaa sade- tai sulamisvettä. Myös rakennusten perustusten kuivatus- eli salaojavedet ovat hulevettä.

Maksua peritään asemakaava-alueelta. Tampereella Polson asemakaava-alue ja ranta-asemakaava-alueet eivät kuitenkaan kuulu kunnan hulevesijärjestelmän piiriin. Siksi hulevesimaksua ei peritä näiden alueiden kiinteistönomistajilta ja -haltijoilta.

Järjestelmä käsittää hulevesiviemäreiden lisäksi avo-ojat, hulevesikaivot sekä erilaiset hulevesien hallintaratkaisut kuten painanteet, viivytysaltaat, kosteikot ja suodatusratkaisut.

Hintakatto hillitsee

Hulevesitaksassa on kolme maksuluokkaa. Ykkösluokkaan kuuluu pientalomainen rakentaminen, kakkoseen kerrostalot sekä kerrostalomaiset palvelu- ja hallintokiinteistöt. Kolmannessa maksuluokassa ovat liike- ja teollisuusrakentaminen sekä pysäköintialueet.

Kullakin maksuluokalla on yksikköhinta ja neliöhinta, joka kerrotaan tontin pinta-alalla. Maksuluokissa ovat myös maksimihinnat, jota maksut eivät saa ylittää. Maksimihinta 1 maksuluokassa on 250 euroa.

Maksuluokkaan 3 kuuluvista kiinteistöistä voi hakea huojennusta hulevesimaksusta, mikäli kiinteistön kasvillisuuspeitteinen pinta-ala on vähintään 40 %:a kiinteistön kokonaispinta-alasta eikä hulevesimaksua ole leikattu kattohintaan perustuen.

Hulevesimaksun käyttöönotosta päätettiin kaupunginvaltuustossa vuosi sitten marraskuussa. Hulevesimaksu perustuu lainsäädännön muutokseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos