Pääministeri Sipilä sote-mietintöjen valmistumisesta: Antaa eduskunnan nyt tehdä työtänsä ja sitten lopuksi äänestää rytkäytetään - Uutiset - Aamulehti

Pääministeri Sipilä sote-mietintöjen valmistumisesta: Antaa eduskunnan nyt tehdä työtänsä ja sitten lopuksi äänestää rytkäytetään

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi sote-mietintöjen valmistumista EU:n brexit-pääneuvottelijan Michel Barnierin tapaamisen yhteydessä.

7.11.2018 16:36

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi mietintöluonnokset maakunta- ja sote-uudistuksen keskeisistä lakiesityksistä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi asiaa EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnierin tapaamisen yhteydessä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Sipilän mukaan maakuntavaalien ajankohta riippuu siitä, milloin eduskunta pääsee äänestämään sotesta.

–Tämä on nyt eduskunnan käsissä. Olen pudottanut tämän murheen omilta harteiltani jo ajat sitten. Antaa eduskunnan nyt tehdä työtänsä ja sitten lopuksi äänestää rytkäytetään. Milloin se [äänestys ]päivä on, määrää vaalien ajankohdan.

Sipilä sivuutti kysymyksen, jossa häntä pyydettiin kommentoimaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositiojäsenten kritiikkiä siitä, että sote-mietinnön valmisteluun on liittynyt voimakasta poliittista ohjausta.

–Hallituksen esityshän on sitä poliittista ohjausta ja eduskunta käsittelee hallituksen esityksen, Sipilä sanoi.

Valiokunta antoi jättimäisestä lakipaketista kolme mietintöä.

Ne koskevat lakiesitystä maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistamisesta (emolaki), lakiesitystä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta (tuottajalaki) sekä lakiesitystä asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (valinnanvapauslaki).

Mietintöluonnokset menevät seuraavaksi perustuslakivaliokuntaan, joka lähettää ne asiantuntijoilleen.

Suurimmat poliittiset intohimot liittyvät valinnanvapauslakiin, joka on kokoomuksen lempilapsi. Etukäteen ei ole varmaa, kelpaako sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos valinnanvapauslaista perustuslakivaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunta oli keväällä sitä mieltä, ettei valinnanvapautta pidä ottaa käyttöön ennen kuin on varmistuttu sen suhteesta EU:n valtiontukisääntelyyn. Se jätti kuitenkin avoimeksi, miten varmistus hankitaan.

Vakavia ongelmia perustuslakivaliokunta näki myös maakuntien sote-palvelujen rahoituksessa, joka oli valiokunnan mielestä riittämätön erityisesti poikkeustilanteissa.

Myös tietosuojasääntely tarvitsi täydentämistä ja selkeyttämistä erityisesti sen osalta, liittyykö yrityksille asiakkaista maksettavaan kapitaatiokorvaukseen EU:n tietosuoja-asetuksen vastaista profilointia.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa vuodella vuoden 2021 alkuun. Ensimmäiset maakuntavaalit on ollut tarkoitus toimittaa eurovaalien yhteydessä 26. toukokuuta.

Silloin sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait pitäisi saada hyväksyttyä noin puolta vuotta ennen. Se näyttää nykytilanteessa epätodennäköiseltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos