Juha Sipilä USA:n vaaleista: Tuloksessa paljon positiivista, vaikutus EU:hun vähäinen – "Toivon lisää kompromisseja" - Uutiset - Aamulehti

Juha Sipilä USA:n vaaleista: Tuloksessa paljon positiivista, vaikutus EU:hun vähäinen – "Toivon lisää kompromisseja"

Pääministeri Sipilä isännöi tänään Kesärannassa useita eurooppalaisia pääministereitä ja EU-johtajia, jotka ovat saapuneet Suomeen Euroopan kansanpuolueen puoluekokoukseen.

7.11.2018 13:44

Pääministeri Juha Sipilä ei usko, että USA:n presidentti Donald Trump koventaa otteitaan USA:n ja EU:n välisissä kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltain vaalituloksesta huolimatta.

–Pidän epätodennäköisenä, että Trump koventaisi toimiaan neuvotteluissa, Sipilä sanoi Kesärannassa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Äänenpainojen koventuminen nousi uhaksi, koska Trumpin puolue republikaanit hävisi Yhdysvaltain välivaaleissa enemmistönsä edustajainhuoneessa. Republikaanit säilyttivät enemmistönsä senaatissa.

Arvelu oli, että Trump saattaisi reagoida asemansa heikkenemiseen lisäämällä uhmakkuutta kauppaneuvotteluissa.

Sipilä sanoi näkevänsä Yhdysvaltain vaalituloksessa paljon positiivista.

–Äänestysaktiivisuus oli korkea ja nuoria valittiin entistä enemmän kuten myös naisia. Sikäli on päästy eteenpäin, mutta tilanne on edelleen hyvin polarisoitunut.

Sipilä sanoi toivovansa kompromissihalukkuuden ja dialogin lisääntyvän Yhdysvalloissa vaalituloksen jälkeen.

Vaalien merkitys muualle on varsin vähäinen, Sipilä arvioi.

–Ihan hirveästi vaalitulos ei vaikuta EU:hun eikä Eurooppaan, Sipilä arvioi.

Brexit: "Näkymät optimistisempia"

Pääministeri Sipilä kommentoi medialle myös näkemyksistään EU:n ja brittien välisistä brexit-neuvotteluista.

Sipilän tänään Kesärannassa käymä keskustelu Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kanssa ja viime kuussa käyty keskustelu brittipääministeri Theresa Mayn kanssa viime loivat uskoa siihen, että brexit-neuvottelu etenee hyvällä mallilla, Sipilä sanoi.

–Sanoisin, että näkymät ovat nyt vähän optimistisempia kuin aiemmin.

Aamupäivällä Sipilä keskusteli brexitistä Kesärannassa Irlannin pääministeri Leo Varadkarin kanssa. Molemmat vakuuttivat, että he uskovat brexit-neuvotteluiden päättyvän sopuun ajoissa.

–Lähipäivät ratkaisevat sen, päästäänkö neuvotteluissa eteenpäin vielä tämän kuukauden puolella, Sipilä sanoi.

Britannian EU-eron on määrä astua voimaan 29. maaliskuuta 2019.

Jos Britit ja EU saavat neuvoteltua erosopimuksen ajoissa, alkaa siirtymäaika. Sen aikana Britannia osallistuisi yhä EU:n sisämarkkinoille ja noudattaisi EU-lainsäädäntöä.

Mikäli sopimukseen ei päästä, Britanniasta tulisi välittömästi EU:n ulkopuolinen maa.

Neuvotteluissa pitäisi päästä sopuun viimeistään joulukuun kahden ensimmäisen viikon aikana, Irlannin pääministeri Varadkar arvioi.

Asiantuntijat ovat korostaneet, että neuvottelut pitäisi saada päätökseen riittävän aikaisin, jotta niiden tuloksesta ehditään äänestämään britti- ja EU-parlamenteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos