Keskusrikospoliisin esiselvitys kohdistuu tapauksiin Merivoimissa ja Ilmasotakoulussa – Komentaja kiistää antaneensa väärää tietoa - Uutiset - Aamulehti

Keskusrikospoliisin esiselvitys kohdistuu tapauksiin Merivoimissa ja Ilmasotakoulussa – Komentaja kiistää antaneensa väärää tietoa

Poliisi esiselvittää mahdollista esteellisyyttä kahdessa puolustushaarassa. Esiselvityksen perusteella se päättää, onko tapauksista aihetta käynnistää varsinainen tutkinta. Kuvituskuvassa Turussa sijaitseva Heikkilän kasarmi, jossa toimii muun muassa Merivoimien esikunta.

7.11.2018 5:00

Puolustusvoimat kertoi lokakuussa tehneensä tutkintapyynnöt kahdesta esteellisyysepäilystä keskusrikospoliisille. Armeija ei yksilöinyt, mitä tahoja tutkintapyynnöt koskevat. Keskusrikospoliisista (KRP) vahvistetaan, että esiselvitysten kohteena ovat Merivoimat ja Ilmasotakoulu.

Syksyn aikana julkisuuteen nousseet esteellisyysepäilyt ovat kohdistuneet Merivoimien esikuntapäällikköön, lippueamiraali Timo Hirvoseen ja Ilmasotakoulun johtajaan eversti Mikko Punnalaan.

Punnalan on julkisuudessa epäilty suosineen läheisiään lentoreserviupseerikurssin oppilasvalinnoissa.

Hirvonen on puolestaan toiminut tehtävissään esteellisenä ainakin kahdessa tapauksessa vuosina 2016–2017. Kyse oli Hirvosen lähisukulaista koskevasta palkkapäätöksestä ja toisen läheisen osalta kehityskeskustelusta sekä suoritusarvioinnista.

Palaveri syyttäjän kanssa

KRP:n Länsi-Suomen yksikön tutkinnanjohtajan Markus Laineen mukaan tällä viikolla päätetään, aloitetaanko Merivoimien esteellisyysasiassa esitutkinta. Asiaa pohditaan syyttäjän kanssa.

–Arvioimme, että onko tapahtunut tuottamuksellista tai muuta virkavelvollisuuden rikkomista, Laine sanoo.

Ilmasotakoulua koskeva tutkintapyyntö on siirretty puolestaan KRP:n Sisä-Suomen yksikköön tutkinnanjohtaja Jari Niemiselle. Hän ei halua kommentoida asiaa millään tavalla.

"En kommentoi sitä"

Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ehti jo kertaalleen päättää, että Hirvosen esteellisyydestä ei käynnistetä esitutkintaa. Puolustusvoimien laillisuusvalvonta totesi asessorin johdolla tapauksen loppuun käsitellyksi.

Pääesikunta teki kuitenkin tapauksesta tutkintapyynnön sen jälkeen, kun Lännen Media oli uutisoinut Taipaluksen antaneen Hirvosen toimista virheellistä tietoa armeijan laillisuusvalvojalle.

Merivoimien laillisuusvalvonnalle antaman kirjallisen lausunnon mukaan Hirvonen ei ole esikuntapäällikkönä vaikuttanut läheisensä valintaan johtotason tehtävään Puolustusvoimissa vuonna 2016. Toimituksen selvityksen mukaan Hirvonen oli kuitenkin ollut osallisena johtotehtävään valitun läheisensä nimitysasian valmistelussa.

Hirvonen osallistui 2. kesäkuuta 2016 Merivoimien edustajana valmistelevaan kokoukseen, jossa käsiteltiin Puolustusvoimien henkilövalintoja. Yksi tehtävä- ja seuraajasuunnittelukokouksessa käsitellyn Merivoimien listan henkilöistä oli Hirvosen läheinen.

Merivoimien sotilaslakimiehen mukaan Hirvonen ei ollut esteellinen, koska läheisen osalta ei tullut muutoksia aiempaan verrattuna 2. kesäkuuta 2016 kokouksessa ja läheistä ei erikseen käsitelty kokouksessa.

Taipalus kiistää antaneensa väärää tietoa.

–En kommentoi sitä. Ensinnäkin, sen verran kommentoin, että vääriä tietoja en ole antanut, Taipalus sanoo.

Tiedot (lausunnossa) eivät pitäneet paikkaansa, koska Hirvonen oli osallistunut (läheisensä valinnan) valmisteluun?

–En kommentoi tätä.

–En ota kantaa koko esteellisyysasiaan, koska se on poliisilla.

Taipalus kertoo, että poliisi ei ole toistaiseksi ottanut häneen yhteyttä.

–Poliisi tulee varmaan minulta kysymään (asioista) jos haluaa kysyä, muuten en kommentoi sitä asiaa.

Taipalus ei ota kantaa myöskään esteellisyystapausten käsittelyyn julkisuudessa.

–En kommentoi sitä mitenkään. En omia kokemuksiani, enkä muidenkaan.

Lännen Media ei tavoittanut Merivoimien esikuntapäällikköä lippueamiraali Timo Hirvosta, Ilmavoimien komentajaa kenraalimajuri Sampo Eskelistä, eikä Ilmasotakoulun johtajaa Mikko Punnalaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos