Esa "Nätsi" Rosvall asuu omistamassaan pakettiautossa - Uutiset - Aamulehti

Esa Rosvall on asunut 28 vuotta autossa – Espanjan-matka oli jäädä hänen viimeisekseen, kun käärme tuntui luikertelevan makuupussissa

Esa Rosvallin eli Nätsin kotina on Citroën Berlingo, jonka takaosaan järjestyy käden käänteessä täyspitkä nukkumatila. –Hyvä puoli tässä on se, että kaikki tavarat ovat käden ulottuvilla, hän sanoo. Hän löysi auton käytettynä ja kolaroituna remonttimiehen pajalta, mutta ehjäksi naputeltuna se sopi täydellisesti matkamiehen kodiksi.

7.11.2018 18:00

Seitsemän seinähullun perustajajäsen, taiteilija Esa "Nätsi" Rosvall, 73, herää tavallisena aurinkoisena aamuna henkilöautossaan leirintäalueella Espanjan Fuengirolassa. Hän avaa matkaradion, venyttelee jäseniään flamencomusiikin tahdissa ja siirtyy aamutoimiin leirintäalueen huoltorakennukseen.

Nätsi on asunut autossa 28 vuotta ja ajellut taipaleita Jäämeren ja Välimeren välissä. Asuminen vuokra-asunnossa tai paikallaan pysyminen ei yksinkertaisesti kiinnosta häntä.

–Asun mieluummin asuntovaunussa kuin kerrostalossa. On päästävä liikkumaan. Synnyin entisessä kulkutautisairaalassa ja minut kai rokotettiin gramofonin neulalla. Siitä tämä johtuu, hän summaa.

–Tässä on paljon säilytyslaatikoita ja kattoikkunat. Lisälämmitin pelaa hyvin. Voin nukkua jalat suorana. Kaasukeittimellä kiehautan kahvit ja lämmitän tarvittaessa valmisruuat. Tilava kattoteline on tehty armeijan sängystä, Esa Rosvall eli Nätsi esittelee liikkuvaa minikotiaan.

Syntynyt kulkemaan

Nätsi huomasi jo 1960-luvulla paikallaan pysymisen ahdistavan häntä. Sen sai tuntea myös hänen tuolloinen tyttöystävänsä, joka oli perinyt isovanhemmillaan kasan komeita huonekaluja.

–Yritimme asua Vanhassa Raumassa puutalon yläkerrassa. Tuumasin pian, että myydään kalusteet pois, eikö vaan, ja ruvetaan asumaan pakettivolkkarissa. Niin tehtiinkin. Yöt vietettiin järven rannoilla ja usein karautettiin päivällä vanhempieni luo syömään.

Löydettyään parkkipaikan Nätsi kävelee Fuengirolassa suomalaiskahvilaan. Hän tilaa kahvin ja karjalanpiirakan munavoilla, ja ratkoo melkein joka-aamuiseen tapaan ajankohtaisia puheenaiheita tutussa miesporukassa.

–Ei tämä aamupäivän rutiini poikkea mitenkään huoltamon baarin aamusta kotiseudullani Köyliössä, Nätsi sanoo.

Nätsi on reissannut lähes kielitaidottomana satoja tuhansia kilometrejä ja sattunut kiperiinkin tilanteisiin, mutta on välttynyt vakavilta liikenneonnettomuuksilta, ryöstöiltä ja varkauksilta - yhtä lukuun ottamatta.

Matkalla aina yksin

Koko elämänsä alkoholista kieltäytyneelle Nätsille sopi muusikon ammatti paremmin kuin mikään muu pitkälti siksi, että soittajan elämä oli jatkuvaa liikkumista. Uusi leipäpuu hänelle alkoi syntyä 1980-luvulla sirkuksesta ja vuokrattavista sirkusteltoista, kun hän osti ensimmäisen telttansa Sirkus Finlandialta.

Sadat telttakeikat veivät hänet joskus myös Suomen rajojen taakse. Esimerkiksi neuvostoajan lopulla hän kuskasi suuren telttansa Jäämeren rannalle Murmanskiin, missä järjestettiin yli 200 000 osanottajan rauhanfestivaali.

Esa "Nätsi" Rosvall

Lyömäsoittaja Nätsi Rosvall perusti ensimmäisen yhtyeensä Köyliössä 1960-luvun alkupuolella.

Pitkän uransa aikana hän ehti toimia lyömäsoittajana lukuisissa kokoonpanoissa. Hänen soittokavereistaan tunnetuimpia ovat Pekka Pohjola, Jukka Tolonen, Esa Kotilainen ja Ippe Kätkä.

Nätsi on perustajajäsen legendaarisessa show-yhtyeessä Seitsemän seinähullua perustajajäsen. Ryhmän esittämät sketsit olivat yleensä Nätsin ideoimia.

Nätsin kokoonpanoista rakkaimpiin kuuluu Woodoo - yhtye, joka oli 1970 -luvun alussa Suomen ensimmäinen afrikkalaisrytmeihin perustuva bändi.

1970-luvulla Nätsi alkoi järjestää Köyliössä musiikkileirejä. Niiltä hakivat ideoita ja esiintymisvarmuutta myös monet myöhemmin tunnetuksi tulleet pop- ja rockartistit.

Telttayrittäjän ammatti vei Nätsin 17 talveksi Pyhätunturille. Teltta toimi siellä tanssilavana sekä vierailevien yhtyeiden estradina. Nätsi asui teltan vieressä asuntovaunussa.

Nätsin itselleen luoma sirkushahmo, tempuissaan epäonnistuva taikuriklovni eli "Amerikan taikuri" riemastutti vuosia yleisöä eri puolilla maata. Jäätyään jokunen vuosi sitten eläkkeelle Nätsi luopui Amerikan taikurin roolista. Hän saa edelleen pyyntöjä hahmon herättämisestä uudelleen henkiin.

Työskentelystään eri taiteenaloilla Esa "Nätsi" Rosvallille myönnettiin viime vuonna taiteilijaeläke.

Neuvostoliiton romahdettua Nätsi halusi käydä toteamassa, onko suuressa maassa tapahtunut muutoksia. Hän matkasi pienellä kuorma-autolla Pietarista Murmanskiin ja kaarsi Norjan kautta takaisin Suomeen. Noihin aikoihin Nätsi teki lukemattomia matkoja lähinnä Pietarin seudulle tapaamaan venäläisiä ystäviään.

Nykyisin hän tekee pitkät reissunsa yksin tilanpuutteen takia. Hän väittää, ettei ole koskaan pelännyt liikkua vieraissa oloissa.

–Venäjän reissuilla olen joutunut ottamaan monesti yhteen miliisien kanssa. He ovat halunneet rahaa tekaistuilla perusteilla. Vain kerran olen suostunut heidän pyyntöönsä. Silloin ympärilläni seisoi neljä aseistettua kiiltävänappista.

Onnistunut varkaus

Nätsi on reissannut lähes kielitaidottomana satoja tuhansia kilometrejä ja sattunut kiperiinkin tilanteisiin, mutta on välttynyt vakavilta liikenneonnettomuuksilta, ryöstöiltä ja varkauksilta - yhtä kertaa lukuun ottamatta.

Lähdettyään taannoin Espanjan Barcelonan lähellä olevalta huoltoasemalta hän huomasi vierellään auton, jonka kuljettaja viestitti Nätsin auton tärisevän.

Kun Nätsi pysähtyi moottoritien reunaan, vieras mies kumartui takarenkaan viereen avaamaan venttiiliä. Nätsi aavisti hänen aikeensa ja raivostui. Mies säikähti ärräpäitä ja huutoa, ja poistui paikalta.

–Ennen kuin jatkoin matkaa varmistin, että olkalaukkuni oli tallella takapenkillä. Ei ollut. Vieraan auton takapenkillä oli ollut piilossa toinen mies. Tutkiessamme takarengasta hän oli napannut laukkuni. Siinä menivät passini, pankkikorttini ja sadan euron seteli. Harmittaa vieläkin, että menin halpaan.

Mutta onni onnettomuudessa: Nätsin pysähdyttyä seuraavalla levähdyspaikalla soittamaan Suomeen, kaksi paikallista miestä tuli ojentamaan hänelle varastetut tavarat satasta lukuun ottamatta.

Nätsille on edelleen epäselvää, olivatko miehet varkaiden rikoskumppaneita vai satunnaisia ohikulkijoita, jotka olivat löytäneet hylätyn laukun roskiksesta.

Käärme olikin infarkti

Viimevuotinen Espanjan-matka oli jäädä Nätsin viimeiseksi – ainakin autonsa kuskina. Nätsi tunsi nukkuessaan, kuinka käärme kiemurteli makuupussinsa jalkopäässä. Herättyään hän totesi nähneensä unta. Peiliin katsoessaan hän näki kasvojensa toisen puolen valahtaneen alas. Kun vielä Nätsin toinen käsi oli tunnoton, viereisestä asuntoautosta herätetty tuttava kutsui ambulanssin.

–Olin katsonut espanjaksi dubattuja länkkäreitä ja kuullessani ensihoitajien sanovan, että "vamos, vamos", ymmärsin, että nyt pitää mennä lujaa sairaalaan.

Nätsi oli saanut lievän aivoinfarktin. Nopeasti käynnistetyn liuotuksen ansiosta se ei ehtinyt aiheuttaa näkyviä vaurioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos