Tuomiokirkonkadun kohuttu ruostepenkki sai kovan haastajan – testi-istuja kiitti vaihtoehdon hauskuutta ja istuinmukavuutta - Uutiset - Aamulehti

Tuomiokirkonkadun kohuttu ruostepenkki sai kovan haastajan – testi-istuja kiitti vaihtoehdon hauskuutta ja istuinmukavuutta

Eveliina Seppälä piti designpenkkiä hyvänä istua. Hän piti myös siitä, että se hauska, mutta ei outo.

5.11.2018 9:41

Kohu Tuomiokirkonkadun ruosteisista penkeistä ei ole vielä ehtinyt laskeutua, joten lisää lunta tupaan. Otimme testiin hauskan vaihtoehtopenkin.

Kampaajalle menossa ollut Eveliina Seppälä sai olla koekaniini. Istumakokemus oli hyvä.

–Tämä on hauska. Tässä ei ole kuitenkaan liikaa outouksia, vaan se on selkeästi mikä se on eli penkki. Oikein hyvä, sanoo Eveliina Seppälä.

Totta kai pyysimme häntä vertailemaan muotoilija Eero Aarnion design-luomusta Metallimiehet-penkkiä ruostepenkkeihin. Eveliinan mielestä tulos oli luokkaa 6–0.

Risto Luoman firma valmistaa Eero Aarnion muotoilemaa Kävelevät metallimiehet -penkkiä. Se on kevyt kantaa, sillä se painaa 60 kiloa.

Aivan uunituore

"Kävelevän" penkin toi Tuomiokirkonkadulle sen valmistaja tamperelainen Risto Luoma. Penkki painaa vain noin 60 kiloa, joten se kulki farmariauton takatilassa.

Penkki on aivan uunituore. Se on ollut ensimmäistä kertaa ihmisten nähtävänä Habitare-messuilla Helsingissä syyskuun puolivälissä.

–Penkki valmistetaan Tampereella ja osat teetetään Pirkanmaalla toimivilla alihankkijoilla. Olen kahdessa yrityksessä mukana. Pyöritän firmaa nimeltä Bongo House Oy ja penkki on sen tuote. Toisessa yrityksessä, Kuhmoissa toimivalla kalustetehdas Puulonilla, olen tuotekehityspäällikkönä. Sieltä tulevat penkin puuosat. Koulutukseltani olen kalustemuotoilija.

Muotoilija Eero Aarnio on yksi suurista modernin kalustemuotoilun vaikuttajista. Hänet tunnetaan muovista (pallotuolista), mutta hän on viime aikoina innostunut puisista ja nyt myös metallisista kalusteista.

–Eero Aarnion yhteistyökumppanit ovat isoja firmoja, joten arkailin aika lailla ottaa yhteyttä häneen. Minä näytin hänelle Bongon suunnittelemia hahmoja, joita käytämme puunrunkosuojissa. Eero Aarnio piti ideaa hyvänä. Hän sanoi miettivänsä asiaa. Viikon päästä olivat piirustukset valmiina.

Penkki oli jo prototyyppinä aika lailla valmis. Se vaati vain ihan pientä hiontaa. Painopiste on suunniteltu niin, että penkki pysyy pystyssä, vaikka sitä ei ole pultattu maahan.

–Toki kaupunkiympäristössä se on pultattava katuun tai kiveykseen, sillä muuten se lähtisi varmasti "kävelemään" jonkun rosmon mukana.

Penkki oli jo prototyyppinä aika valmis. Painopiste on suunniteltu niin, että penkki pysyy pystyssä, vaikka sitä ei ole pultattu maahan.

Kävelevät metallimiehet

Penkki kestää sisällä ja ulkona. Sen päädyissä olevat metallimiehet on leikattu laserilla teräksestä ja taivutettu muotoonsa.

–Tyylitellyt ihmishahmot näyttävät siltä, kuin ne astelisivat eteenpäin istuinosaa kantaen. Liikkeen illuusio tuo dynaamisuutta muotoiluun. Penkki on suunniteltu kestämään vuodenaikojen vaihtelua. Siihen on valittu vahvat materiaalit ja ulkokäyttöön tarkoitetut pintakäsittelyt, joten se kestää käytössä pitkään.

–Penkki sai valtavasti kehuja ideasta ja laadusta Habitare-messuilla. Iloisia ja hyväntuulisia ilmeitä oli mukava seurata.

Ulos tai sisälle

Metallimiehet-penkki on Eero Aarnion suunnittelema ja niitä valmistetaan Tampereella. Istuinkorkeus: 45 senttimetriä, istuimen syvyys: 40 senttimetriä, leveys: 150 senttimetriä. Paino: noin 60 kiloa. Hinta yrityksille ja yhteisöille: 1150 euroa (alv 0 %).

Penkki sopii hyvin myös sisä- ja kotikäyttöön.

Metallimiesten hahmojen vakioväri on musta, istuinosat luonnonväristä tai mustaksi petsattua tammea. Mittatilauksena hahmoja saa yksilöllisillä väreillä ja penkin pituutta voi muuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos