Hallitus sallisi itsehoitolääkkeille hintakilpailun – Johtaa apteekkien välisen kilpailun kiristymiseen - Uutiset - Aamulehti

Hallitus sallisi itsehoitolääkkeille hintakilpailun – Johtaa apteekkien välisen kilpailun kiristymiseen

Hallitus haluaa avata itsehoitolääkkeiden hintakilpailun ja helpottaa uusien apteekkien avaamista.

2.11.2018 14:54

Hallitus esittää, että itsehoitolääkkeiden hintakilpailu sallitaan ja uusien apteekkien perustamista helpotetaan lyhentämällä muutoksenhakuprosessin kestoa.

Esitys lääkelain muuttamisesta annetaan lähipäivinä lainsäädännön arviointineuvostolle arvioitavaksi.

Mikäli itsehoitolääkkeiden hintakilpailu avautuu, apteekkien välinen kilpailu kiristyy tulevaisuudessa.

Itsehoitolääke saisi maksaa enintään lääketaksan määrittämä hinnan, mutta apteekit saisivat myydä niitä halvemmalla tinkimällä omasta katteestaan.

Itsehoitolääkkeitä ei ole tulossa myyntiin apteekkien ulkopuolelle. Se edellyttäisi hallituksen mukaan periaatteellisempaa ja laajempaa lääkkeiden vähittäismyynnin arviointia.

–Lääkkeet eivät ole tavallisia kulutushyödykkeitä, vaan niiden turvalliseen käyttöön tarvitaan luotettavaa tietoa ja kykyä arvioida vaikutuksia. Tämä koskee niin reseptilääkkeitä kuin myös esimerkiksi ihan tavallisia reseptivapaita särkylääkkeitäkin, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ministeriön tiedotteessa.

Nopeammin ja enemmän uusia apteekkeja

Lääkelakiin suunnitellut muutokset antavat mahdollisuuden perustaa apteekkeja aiempaa nopeammin.

Uusin apteekkien perustamista on hidastanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) päätöksiä koskevat muutoksenhaut, sillä lähes kaikkiin uuden apteekin perustamista koskeviin päätöksiin on haettu muutosta.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että päätöksestä valitettaisiin suoraan hallinto-oikeuteen. Se lyhentäisi uuden apteekin aloitusprosessia jopa puolella vuodella.

Jatkossa apteekin perustamiseen vaikuttaisi myös nykyistä laajemmin apteekkipalveluiden tarve. Sivuapteekkeja voitaisiin myös aiempaa joustavammin muuttaa pääapteekeiksi.

Nämä toimet tukisivat hallituksen mukaan uusien apteekkiyrittäjien tuloa alalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: