Koodarit ja urheilijat pääsevät työlupia hakiessa pikakaistalle - Uutiset - Aamulehti

Työlupaa Suomeen voi yhä joutua odottamaan pitkään – Koodarit ja urheilijat pääsevät pikakaistalle

Kokki on yksi niistä ammateista, joissa kärsitään työvoimapulasta ja joihin etsitään osaajia myös EU-alueen ulkopuolelta. Pitkät työluvan odotusajat harmittavat myös yrittäjiä. Kuvituskuva

1.11.2018 5:00

Työoleskeluluvan käsittely kestää tällä hetkellä keskimäärin 176 päivää eli vähän vaille kuusi kuukautta. Oleskeluluvasta lopullisen päätöksen tekevän maahanmuuttovirasto Migrin osuus tästä on keskimäärin 63 päivää.

Tiedot käyvät ilmi Migrin tilastosta.

Suuri osa työperustaisista oleskelulupahakemuksista kiertää Migrin lisäksi te-toimiston kautta. Työlupahakemuksia on vuoden alusta lähtien käsitelty neljässä te-toimistossa: Kaakkois-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

Uudenmaan te-toimistossa lupahakemusten käsittelyaika oli kesällä jopa kahdeksaan kuukautta. Nyt tilanne on palveluesimies Sallamari Salosen mukaan jonkin verran helpottunut.

–Tällä hetkellä käsittelemme työlupapalveluissa toukokuun puolivälissä saapuneita hakemuksia. Käsittelyaikamme on siis laskenut noin 5,5 kuukauteen. Olemme käytännössä laskeneet käsittelyaikaa jo reilut kaksi kuukautta verrattuna heinäkuuhun.

Uudenmaan te-toimisto on työllistänyt alkuvuoden jälkeen 10 uutta asiantuntijaa hakemusten käsittelyyn.

Sama suunta muuallakin

Myös Pirkanmaalla jonotusaika on lyhentynyt kesän noin viidestä kuukaudesta.

–Nyt käsitellään elokuussa meille tulleita hakemuksia. Jonossa on noin 250 hakemusta, Pirkanmaan te-toimiston palvelupäällikkö Kristel Stenman-Huuskonen kertoo.

Hyvin samankaltainen tilanne on Pohjois-Pohjanmaan te-toimistossa, jonka vastuulla on koko Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan maakuntien työlupahakemukset.

–Käsittelyä odottaa 299 hakemusta, vanhimmat niistä elokuulta. Toki osapäätöksiä on myös tehty syyskuussa ja lokakuussa tulleisiin hakemuksiin. Hakemuksen huolellinen täyttäminen ja liitteiden toimittaminen nopeuttavat käsittelyä, palveluesimies Hanna-Liisa Ylikorpi toteaa.

Lain mukaan ratkaisu työlupahakemuksesta pitäisi antaa neljän kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä.

Pirkanmaan te-toimistossa käsitellään oman maakunnan hakemusten lisäksi Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen hakemukset. Stenman-Huuskosen mukaan noin puolet käsittelyyn tulevista työlupahakemuksista liittyy maatalouteen, mikä selittää ukrainalaisten suurta osuutta hakijoista.

Koodarit siirtyvät pikakaistalle

Työoleskeluluvan voi saada myös niin kutsutun pikakaistan kautta. Pikakaistalle pääsee tietyillä vaatimuksilla, kuten korkeakoulututkinnolla ja vähintään 3 000 euron bruttotuloilla.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos vaikka erityisasiantuntijaksi katsottu koodari on hakenut työntekijän oleskelulupaa, niin hänelle voidaan kuitenkin myöntää erityisasiantuntijan lupa, jonka saa ilman te-toimiston osapäätöstä. Myös esimerkiksi urheilijat ja taiteilijat voivat saada toisenlaiset oleskeluluvat, joihin ei myöskään sovelleta saatavuusharkintaa.

Te-toimiston vastuulla oleva saatavuusharkinta tarkoittaa, että työntekijän työlupahaussa selvitetään, onko avoinna olevaan tehtävään sopivaa työvoimaa saatavilla työmarkkinoilla.

Te-toimistot voivat tehdä saatavuusharkintavaateeseen myös alueellisia rajauksia erityisen kovan työvoimapulan perusteella.

Kaksi vaihetta

Toisen EU-maan kansalainen voi aloittaa työnteon heti Suomessa, eikä hän tarvitse oleskelulupaa. Riittää, kun hän rekisteröityy maahanmuuttovirasto Migriin.

Jos pyrkii Suomeen töihin Euroopan unionin tai Eta-alueen ulkopuolelta, työlupaprosessi voi venyä moniin kuukausiin. Hakijalla on oltava työsopimus tai sitova työtarjous jo hakemusvaiheessa.

Itse hakemuksen käsittely on kaksivaiheinen. Ensin hakemuksen käsittelee työ- ja elinkeinotoimisto, joka muun muassa varmistaa hakijan riittävän palkkauksen ja työehtojen asiallisuuden. Tämän jälkeen Migri tekee oleskeluluvasta lopullisen päätöksen.

Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden työlupahakemusten käsittely voi joissain tapauksissa mennä muiden edelle. Näin toimitaan, kun hakijalla on voimassa oleva matkustusasiakirja, mikä on edellytys oleskeluluvan saamiselle ja hänen turvapaikka-asiansa on loppuun asti käsitelty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos