Korkein oikeus: Varkauden kohteeksi joutunut mies joutuu korvaamaan 150 euroa pankkikortin ja pin-koodin huolimattomasta säilyttämisestä - Uutiset - Aamulehti

Korkein oikeus: Varkauden kohteeksi joutunut mies joutuu korvaamaan 150 euroa pankkikortin ja pin-koodin huolimattomasta säilyttämisestä

Korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen tapauksessa, jossa pankkikortin haltija oli jättänyt lompakkonsa huolimattomasti työpöydälle ja säilytti pankkikortin pin-koodia pöydän laatikossa.

2.11.2018 7:57 | Päivitetty 2.11.2018 8:53

Pohjoissuomalainen yrittäjä oli jättänyt lompakkonsa pankkikortteineen työpöydälle ja säilytti korttinsa pin-koodia pankin kirjekuoressa työpöytänsä laatikossa.

Mies oli poistunut toimistostaan noin kymmeneksi minuutiksi ja jättänyt ulko-oven lukitsematta.

Tuntemattomaksi jäänyt henkilö varasti sillä aikaa yrittäjän kortin sekä pin-koodin ja nosti miehen kortilla rahaa lähes 5 000 euroa.

Pankki vaati, että miehen täytyy korvata kortilla oikeudettomasti nostetut varat, koska hän oli säilyttänyt pankkikorttia ja pin-koodia törkeän huolimattomasti.

Mies tunnusti huolimattomuutensa, mutta kiisti sen olleen törkeää.

Korkein oikeus teki tapauksesta ennakkopäätöksen, joka koskee pankkikortin haltijan vastuuta kortin ja siihen liittyvän pin-tunnuksen säilyttämisessä. Korkein oikeus puntaroi huolimattoman ja törkeän huolimattoman säilyttämisen välistä eroa.

Lain mukaan pankkikortin haltija vastaa pankkikortin oikeudettomasta käytöstä täysimääräisesti, mikäli hän on säilyttänyt korttia ja sen pin-koodia tahallisen tai törkeän huolimattomasti.

Jos huolimattomuus ei ole törkeää, pankkikortin haltija vastaa oikeudettomasta käytöstä vain rajatulla euromäärällä.

Korkein oikeus katsoi, ettei yrittäjän menettely osoittanut niin moitittavaa piittaamattomuutta turvallisuusmääräyksistä ja lisääntyneestä kortin väärinkäytön riskistä, että hänen huolimattomuuttaan olisi pidettävä törkeänä.

Sen vuoksi mies vastasi kortin oikeudettomasta käytöstä vain lain tarkoittamalla rajatulla euromäärällä, joka tässä tapauksessa oli 150 euroa.

Käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt samaan lopputulokseen. Hovioikeus oli sen sijaan hyväksynyt pankin vaatimuksen kokonaisuudessaan.

Korkein oikeus äänesti ratkaisusta. Kaksi jäsentä piti miehen menettelyä törkeän huolimattomana.

Korjaus 2.11. kello 8.52: Korjattu jutun otsikkoa. Kyseessä oli varkaus, ei ryöstö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos