Kotilinnasäätiön rikosepäily ja Atanas Aleksovskin syyte - Uutiset - Aamulehti

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja ja Tampereen demarivaikuttaja Atanas Aleksovski sai syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä

Atanas Aleksovski on Tampereen sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen. Lisäksi hän on Tampereen Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.­

30.10.2018 11:09 | Päivitetty 30.10.2018 14:13

Tampereen Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajaa ja demarivaikuttajaa Atanas Aleksovskia (sd.) vastaan on nostettu syyte luottamusaseman väärinkäytöstä.

Aleksovski on Tampereen sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen.

Kihlakunnansyyttäjä Lassi Saarenmaa kertoo Aamulehdelle, että Aleksovski on esitutkinnasta ainoa, joka sai syytteen. Syytteen nostamisesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Aleksovskia epäiltiin aluksi myös säätiörikoksesta, mutta rikosepäily ei johtanut syytteeseen.

–Edelleen kiistän syytteen. Kaupunki oli tietoinen näistä asioista, ja kaikki asiakirjat on toimitettu (säätiön) hallitukselle, Aleksovski sanoo.

–En ole mitään lisännyt tai poistanut sieltä.

Aleksovskin mukaan hän on luottavainen, että syyte hylätään.

–Julkisuudessa on esitetty minusta niin paljon paikkansa pitämättömiä asioita, että on hyvä, että asia selvitetään. Uskon oikeusvaltioon ja olen siksi rauhallisella mielellä, Aleksovski sanoo.

Aleksovski ei kuitenkaan halua kertoa, mitkä julkisuudessa esitetyt asiat eivät hänen mukaansa pidä paikkaansa.

Kyse tonttikaupoista

Rikosepäilyssä on kyse liiketoimista, joiden päätteeksi rakennuskonserni Lehto Groupiin kuuluva Rakennuskartio maksoi Tampereella Muotialantie 36:ssa sijaitsevan tontin vuokraoikeudesta Kotilinnasäätiölle 1,15 miljoonaa euroa. Kaupat Asunto Oy Tampereen Nekalanpuiston osakkeista ja samalla arvotontin vuokraoikeudesta tehtiin maaliskuussa 2017.

Tontti oli vuokrattu ennen kauppoja Tampereen kaupungilta säätiölle. Maanvuokrasopimuksen perusteella säätiö ei olisi saanut siirtää tonttia rakentamattomana eteenpäin.

Esitutkinnassa myös Kotilinnasäätiön hallituksen jäseniä epäiltiin rikoksesta. Heidän osaltaan kuitenkin rikosepäily päättyi esitutkintaan tai kihlakunnansyyttäjän tekemään syyttämättäjättämispäätöksen.

Myöskään rikoksesta epäilty konsultoiva arkkitehti Jyrki Laiho ei saanut syytettä. Esitutkinnassa rikoksesta oli epäiltynä myös Tampereen entinen pormestari Timo P. Nieminen (kok.). Häntäkään vastaan ei nostettu syytteitä.

Aamulehti on tehnyt tietopyynnön syyttäjänvirastoon syyttämättäjättämispäätöksistä ja uutisoi niistä, kun asiakirjat toimitetaan.

Näin tapahtumat ovat edenneet

Kotilinnasäätiö muun muassa rakennuttaa ja vuokraa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja eläkeläisille ja vanhuksille. Säätiön liikevaihto oli vuonna 2016 yli 13 miljoonaa euroa.

25.8.2016 Kotilinnasäätiö lähetti tontinvuokraushakemuksen Muotialantie 36:ssa sijaitsevasta tontista Tampereen kaupungille.

2.10.2016 Rakennuskartio Oy:n toimitusjohtaja valtuutti yhtiön edustajan allekirjoittamaan esisopimuksen tonttikaupasta säätiön kanssa.

24.10.2016 Kaupunginhallitus (kh) päätti, että tontti vuokrataan säätiölle.

14.11.2016 Kotilinnasäätiö ja Tampereen kaupunki allekirjoittivat sopimuksen tontin vuokraamisesta säätiölle.

15.11.2016 Säätiön toiminnanjohtaja Atanas Aleksovski ja Rakennuskartio solmivat esisopimuksen tonttikaupasta.

23.11.2016 Säätiö pyysi Tampereen kaupungilta Heli Toukoniemeltä sähköpostitse lupaa tontin vuokraoikeuden siirtoon rakennusliikkeelle. Toukoniemi ei vastannut viestiin kirjallisesti. Myöhemmin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm kertoi, että säätiölle olisi kerrottu suullisesti, että tontin luovutus ei ole mahdollista.

16.12.2016 Konsultti Jyrki Laiho ja Tampereen kaupunkiympäristöjohtaja Mikko Nurminen tapasivat. Tapaamisesta laadittiin muistio.

19.1.2017 Kotilinnasäätiö perusti Asunto Oy Tampereen Nekalanpuiston hallinnoimaan tonttia.

14.3.2017 Tontti luovutettiin Kotilinnasäätiöltä asunto-osakeyhtiölle.

15.3.2017 Rakennuskartio osti As Oy Tampereen Nekalanpuiston osakekannan. Kaupassa tontti siirtyi rakentamattomana eteenpäin.

14.8.2017 Kh päätti jättää perimättä vuokrasopimuksessa määritellyn 1,8 miljoonaa euron sopimussakon. Säätiön on käytettävä kauppasumma rakennushankkeeseen Ranta-Tampellassa.

13.10.2017 PRH:n säätiövalvonta tiedotti, että Kotilinnasäätiö toimi säätiölain vastaisesti Muotialantien vuokraoikeuden siirron yhteydessä.

20.11.2017 Kh hyväksyi elokuussa tehdystä tonttipäätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen, jonka olivat tehneet Juha Joki (vihr.) ja Joel Rouvinen (vihr.).

12.1.2018 Kaupungin kiinteistöjohtaja päätti, että kaupunki haluaa säätiöltä koko sopimussakon eli 1,8 miljoonaa euroa.

22.1.2018 Poliisi aloitti esitutkinnan.

5.2.2018 Lauri Lyly (sd.) käyttää otto-oikeuttaan. Sopimussakkoasia siirtyy kh:n käsiteltäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?