Tampereen sdp:n valtuustoryhmä pitää ylimääräisen kokouksen viikonloppuna Aleksovskin vuoksi – kaupunginjuristi uskoo, että syytettä käsitellään myös kaupunginhallituksessa - Uutiset - Aamulehti

Tampereen sdp:n valtuustoryhmä pitää ylimääräisen kokouksen viikonloppuna Aleksovskin vuoksi – kaupunginjuristi uskoo, että syytettä käsitellään myös kaupunginhallituksessa

Tampereen kaupunginhallituksen jäsentä Atanas Aleksovskia vastaan nostettiin tiistaina syyte luottamusaseman väärinkäytöstä.­

30.10.2018 22:02

Tampereen sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä kokoontuu kiireellisesti käsittelemään valtuustoryhmän puheenjohtajan Atanas Aleksovskin asemaa. Sdp:n valtuustoryhmän ylimääräisestä kokouksesta uutisoi ensimmäisenä Yle. Alun perin ryhmän piti kokoontua jo torstaina, mutta sääntöjen mukaan kokous pitää kutsua koolle vähintään kolme päivää ennen kokousta.

Valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Ilpo Sirniö kertoo, että ryhmä selvittää tällä hetkellä kokouspäivää, joka sopii mahdollisimman monelle valtuutetulle.

–Kokoonnumme todennäköisesti viikonloppuna.

Paine kokouksen pitämiseen on Sirniön mukaan noussut ryhmän sisältä. Asialistalla ovat ainakin Aleksovskin luottamustoimet. Aamulehti kertoi aiemmin tänään, että Aleksovski luopuu toistaiseksi valtuustoryhmän puheenjohtajan paikasta.

Lisäksi Aleksovski vetäytyy myös Finnpark oy:n hallituksen puheenjohtajan tehtävistä. Syyte ei toistaiseksi vaikuta Aleksovskin asemaan Tampereen kaupunginhallituksessa tai muissa kaupungin luottamustehtävissä.

Tämä johtuu Tampereen kaupunginjuristin Jouko Aarnion mukaan siitä, ettei epäiltyä väärinkäytöstä ole tapahtunut kaupungin luottamustehtävissä, vaan kaupungin ulkopuolisessa säätiössä. Tampereen kaupunki ei ole myöskään osapuoli tiistaina nostetussa syytteessä.

–Me tiedämme syytteen sisällöstä vain sen, mitä olemme mediasta lukeneet, Aarnio sanoo.

Jos tuomio tulee, valtuusto voi erottaa

Aleksovski joutuu luopumaan Finnparkin luottamuspestistä kaupungin sisäisen ohjeistuksen vuoksi. Kaupungin ohjeistuksessa sanotaan, että väärinkäytösepäilyjen kohteena olevassa tutkinnassa epäilty tulee vapauttaa vastuunalaisesta tehtävästään.

Aleksovski valittiin Finnparkin hallitukseen huhtikuussa. Hän joutuu myös luopumaan paikastaan Tampereen Aikuiskoulutussäätiön hallituksessa, kun se valitaan uudelleen myöhemmin tänä vuonna.

–Häntä ei voida valita paikalle uudelleen niin pitkään kuin juttu on auki, Aarnio sanoo.

Aleksovskin asema voi kuitenkin muuttua, kun syytteen sisältö tulee julkiseksi. Kuntalain mukaan valtuusto voi pidättää luottamushenkilön toimestaan, jos epäillyn rikoksen laatu tai tekotapa osoittaa, ettei syytetty voi toimia luottamustehtävässään sen edellyttämällä tavalla.

Jos luottamushenkilö vaalintoimittamisen jälkeen tuomitaan vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi, valtuusto voi erottaa hänet.

Kaupunginjuristi Jouko Aarnio uskoo, että Aleksovskin tapaus käsitellään kaupunginhallituksessa jollain tavalla.

–Luulen, että asia saatetaan kaupunginhallituksen tietoon ja ottaa kantaa pitääkö asia viedä valtuustoon.

Näin tapahtumat ovat edenneet

Kotilinnasäätiö muun muassa rakennuttaa ja vuokraa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja eläkeläisille ja vanhuksille. Säätiön liikevaihto oli vuonna 2016 yli 13 miljoonaa euroa.

25.8.2016 Kotilinnasäätiö lähetti tontinvuokraushakemuksen Muotialantie 36:ssa sijaitsevasta tontista Tampereen kaupungille.

2.10.2016 Rakennuskartio Oy:n toimitusjohtaja valtuutti yhtiön edustajan allekirjoittamaan esisopimuksen tonttikaupasta säätiön kanssa.

24.10.2016 Kaupunginhallitus (kh) päätti, että tontti vuokrataan säätiölle.

14.11.2016 Kotilinnasäätiö ja Tampereen kaupunki allekirjoittivat sopimuksen tontin vuokraamisesta säätiölle.

15.11.2016 Säätiön toiminnanjohtaja Atanas Aleksovski ja Rakennuskartio solmivat esisopimuksen tonttikaupasta.

23.11.2016 Säätiö pyysi Tampereen kaupungilta Heli Toukoniemeltä sähköpostitse lupaa tontin vuokraoikeuden siirtoon rakennusliikkeelle. Toukoniemi ei vastannut viestiin kirjallisesti. Myöhemmin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm kertoi, että säätiölle olisi kerrottu suullisesti, että tontin luovutus ei ole mahdollista.

16.12.2016 Konsultti Jyrki Laiho ja Tampereen kaupunkiympäristöjohtaja Mikko Nurminen tapasivat. Tapaamisesta laadittiin muistio.

19.1.2017 Kotilinnasäätiö perusti Asunto Oy Tampereen Nekalanpuiston hallinnoimaan tonttia.

14.3.2017 Tontti luovutettiin Kotilinnasäätiöltä asunto-osakeyhtiölle.

15.3.2017 Rakennuskartio osti As Oy Tampereen Nekalanpuiston osakekannan. Kaupassa tontti siirtyi rakentamattomana eteenpäin.

14.8.2017 Kh päätti jättää perimättä vuokrasopimuksessa määritellyn 1,8 miljoonaa euron sopimussakon. Säätiön on käytettävä kauppasumma rakennushankkeeseen Ranta-Tampellassa.

13.10.2017 PRH:n säätiövalvonta tiedotti, että Kotilinnasäätiö toimi säätiölain vastaisesti Muotialantien vuokraoikeuden siirron yhteydessä.

20.11.2017 Kh hyväksyi elokuussa tehdystä tonttipäätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen, jonka olivat tehneet Juha Joki (vihr.) ja Joel Rouvinen (vihr.).

12.1.2018 Kaupungin kiinteistöjohtaja päätti, että kaupunki haluaa säätiöltä koko sopimussakon eli 1,8 miljoonaa euroa.

22.1.2018 Poliisi aloitti esitutkinnan.

5.2.2018 Lauri Lyly (sd.) käyttää otto-oikeuttaan. Sopimussakkoasia siirtyy kh:n käsiteltäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?