Aihiot on nyt pureskeltu – seuraava hallitus voi vielä laittaa Suomen EU-puheenjohtajakauden teemat uusiksi - Uutiset - Aamulehti

Aihiot on nyt pureskeltu – seuraava hallitus voi vielä laittaa Suomen EU-puheenjohtajakauden teemat uusiksi

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) on vetänyt Suomen EU-puheenjohtajateemojen valmistelutyöryhmää.

25.10.2018 20:54 | Päivitetty 25.10.2018 20:55

Ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien puolustaminen on kansanedustaja Arto Satosen (kok.) mukaan yksi kärkiteemoista Suomen ensi heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajakaudella.

–Tämä on erityisen tärkeää, kun katsoo kehitystä joissain EU-maissa, kuten Puolassa ja Unkarissa.

Erityisen huomion vaatii myös tasa-arvon edistäminen. Satosen mukaan tehokasta tasa-arvotyötä on Afrikan naisten ja tyttöjen koulutus. Tasa-arvoon ja turvallisuuteen liittyvät myös toimet ihmiskaupan kitkemiseksi.

Eduskunnan suurta valiokuntaa johtavan Satosen vetämän työryhmän raportti Suomen tulevan EU-puheenjohtajakauden painopisteistä julkistettiin torstaina. Työryhmässä ovat edustettuna kaikki eduskuntapuolueet.

Työryhmän tehtävänä on ollut kartoittaa aiheita Suomen puheenjohtajakauden EU-poliittisiksi painopisteiksi.

Raporttia hyödynnetään EU-puheenjohtajakauden tavoitteita valmistelevissa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) koolle kutsumissa pyöreän pöydän keskusteluissa.

–Lopullisen puheenjohtajaohjelman laatii huhtikuun 2019 eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus, Satonen muistuttaa.

Rahoitusneuvottelut oma kokonaisuus

Vaikka hallitus vaihtuu, Satonen uskoo ja toivoo, että 1–3 teemaa nyt esiin nostetuista jää lopullisesti Suomen puheenjohtajuuden kärkiteemojen joukkoon.

–Tässä on aihiot nyt pureskeltu, mutta se mitkä asiat nostetaan esille, riippuu siitäkin, mitkä puolueet ovat seuraavassa hallituksessa, hän toteaa.

Unionin yleisten ja yhteisten arvojen lisäksi työryhmä painottaa kansallisesti ja alueellisesti tärkeitä teemoja, jotka voidaan sisällyttää jatkossa myös koko unionin tavoitteisiin.

Tällaisia ovat muun muassa ilmastonmuutosta torjuvan teknologian osaaminen ja arktisten alueiden tulevaisuus.

Satonen muistuttaa, että päälle painavat EU:n rahoitusneuvottelut ovat erillinen sarkansa ja niissä Suomi tuo luonnollisesti esille omat tavoitteensa. Työryhmän mukaan Suomen tulee puheenjohtajakaudellaan edistää maatalouden kannattavuutta ja pitkäjänteistä maaseutupolitiikkaa.

Vain Finlandia-talossa

Kaikki EU-ministerikokoukset keskitetään tällä Suomen puheenjohtajuuskaudella Helsinkiin ja Finlandia-taloon.

Pirkanmaalta eduskuntaan valitun Satosen mukaan olisi hyvä, jos kokouksia järjestettäisiin laajemmin ympäri maata.

Toisaalta hän ymmärtää asian olevan myös kustannuskysymys.

–Sitä paitsi kaikkein oleellisinta oman maakunnan kannalta on, että pääratamme tulisi osaksi eurooppalaista ten-liikenneverkkoa, jota kautta olisi mahdollista saada jopa 20 prosenttia rahoitusta lisäraiteen rakentamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: