Tässä ovat hallituksen uudet ratkaisuehdotukset työmarkkinakiistaan – Sipilä: "Kokonaisuudessa on tultu merkittävästi vastaan" - Uutiset - Aamulehti

Tässä ovat hallituksen uudet ratkaisuehdotukset työmarkkinakiistaan – Sipilä: "Kokonaisuudessa on tultu merkittävästi vastaan"

Tiedotustilaisuudessa olivat äänessä työministeri Jari Lindström (sin.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

25.10.2018 18:36 | Päivitetty 25.10.2018 19:18

Hallitus on tehnyt uuden esityksen palkansaajajärjestöille. Hallitus mukaan esitys on tehty palkansaajajärjestöille yhteiskuntarauhan palauttamiseksi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa toivovansa, että ratkaisuehdotus menee läpi.

– Uskomme, että olemme tällä esityksellä tulleet vastaan ja vastanneet niihin kipukohtiin. Toivon hartaasti, että ehdotus tullaan hyväksymään.

Tiedotustilaisuudessa nousi pariinkin otteeseen esiin se, onko listassa tarpeeksi porkkanaa ay-liikkeelle.

– Kyllä kokonaisuudessa ollaan tultu merkittävästi vastaan, Sipilä vakuutti.

Työmarkkinajärjestöt ottavat kantaa esitykseen jo huomenna perjantaina.

Tässä ratkaisuehdotukset kokonaisuudessaan:

1. Työsopimuslain muuttaminen

Muutetaan työsopimuslain 7 luvun 2 §:ää seuraavalla tavalla:

”Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.”

2. Työttömyysturvalaissa säädettyä työsuhteen päättymisen perusteella asetettavaa korvauksetonta määräaikaa eli niin sanottua karenssia lyhennetään nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä. Kevennys koskee kaiken kokoisissa yrityksissä työskenteleviä työntekijöitä.

3. Käynnistetään kolmikantainen valmistelu tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus. Määräaika tälle työlle on 28.2.2019.

4. Kolmikannassa jatketaan omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttamiseksi siirryttäessä maakuntamalliin. Määräaika tälle työlle on 28.2.2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos