"Ennen hurjimmatkaan kaverit eivät kiroilleet opettajalle" – opettajan kolumni oppilaiden sopimattomasta käytöksestä herätti huomiota ja sai lukijat ihmettelemään mihin hyvät tavat ja kasvatus ovat kadonneet - Uutiset - Aamulehti

"Ennen hurjimmatkaan kaverit eivät kiroilleet opettajalle" – Opettajan kolumni oppilaiden sopimattomasta käytöksestä herätti huomiota ja sai lukijat ihmettelemään mihin hyvät tavat ja kasvatus ovat kadonneet

Suomalainen koulu on hyvä, mutta se on myös huono.

20.10.2018 8:25 | Päivitetty 22.10.2018 8:36

Opettaja Tiina Keskisen kolumni Aamulehdessä (14.10) otsikolla "Sonta kouluissa saa loppua – aikuisten on aika toimia", on saanut lukijoita runsaasti palautetta.

Keskinen kirjoitti oppilaiden törkeän käytöksen rassaavan häntä itseään ja monia muita opettajia. Keskinen kertoi esimerkin sijaisopettajasta, joka oli työskennellyt koulussa, jossa ruokatunnilla oli kännykän käyttö kielletty.

Kun sijaisopettaja oli huomauttanut ruokalassa kännykkää räpläävää oppilasta kiellosta, oli oppilas vastannut hävyttömästi "vittuako se sun persettä kutittaa".

Kommentteja

Nimimerkki Tuntematon kommentoi: "Karsserit uudestaan käyttöön, opetusmielessä. Lapset on opetettava tottelemaan jo pienestä pitäen. Pehmoilu ei auta, jos TV opettaa pelkkää kiroilua, rikosta ja murhaa, lakien rikkomista."

Tuomas -91 kirjoittaa: "Minä olen käynyt peruskoulun 90-luvun lopusta tuohon 2000-luvun puolelle eivätkä edes hurjimmat kaverit kiroilleet opettajille. Ihmettelen, että missä vaiheessa jopa alakoululaisilta ovat hyvät tavat ja kasvatus kadonneet. Jos kotona ei aseteta auktoriteetteja, niin ei niitä saa enää koulussakaan asetettua."

Nimimerkki Tuntematon: "Jokaiseen lapsen/nuoren huonoon käytökseen pitää (koulussa ja kotona) tarttua heti. Oppilas, opettaja ja tarvittaessa rehtori tai/ja kuraattori tuoreeltaan asiaa selvittämään. Tämä vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta kasvattajilta, mutta toimii. "

Nimimerkki Ensio kirjoittaa, että "Kyllä harmittaa opettajan puolesta. Olen 1957 syntynyt, siis "kansakoulun" käynyt. Ei tuolloin kyllä uskaltanut opettajalle vastaan sanoa. Kotona vanhemmat olivat aina opettajan puolella, jos oli jostain asiasta ollut keskustelua. Opettaja oli auktoriteetti, jota kunnioitettiin ja arvostettiin, myös meillä kotona."

Nimimerkki Tuntematon puolestaan kirjoittaa, että "Maailma on mennyt liian sallivaan suuntaan. Sallivaan siinä mielessä, että lapset saavat tehdä "mitä vaan". Sen sijaan opettaja ei saa tehdä mitä vaan. Miten tässä näin kävi?"

Nimimerkki Tuntematon toteaa, että "Jos työpaikalla aikuinen vastaisi toiselle tuolla tavalla, niin se olisi työpaikkakiusaamista. Miksi se nuorille on sallittua?"

Nimimerkki Keski-ikäinen kommentoi, että "Tämä lähtee kotikasvatuksesta. Nuo oireet näkyvät jo tarhassa, kun vanhemmat vain somettavat ja mukuloilla ei ole mitään sääntöjä."

Nimimerkki Tuntematon kertoo, että "Olen yläkoulun opettaja. Oppilas tulee väärällä ruokailuvuorolla ruokalaan, marssii takki ja lippalakki päällä röyhkeästi jonon ohi ja nappaa herkkujälkiruoan ja lähtee ulos. Puhuttelen oppilaan, selitän ettei näin voi toimia ja ilmoitan kotiin epäasiallisesta käytöksestä. Koti on sitä mieltä, että kodin ja koulun yhteistyökanavaan laitettu merkintä huonosta käytöksestä on aiheeton ja pyytää minua poistamaan merkinnän. Kodin mielestä siis varastaminen on ok?"

Nimimerkki Tuntematon toteaa, että "Kotona myös selkeät rajat, tietysti jos siellä ei osata käyttäytyä, niin vaikea sitä tietysti on vaatia lapsiltakaan."

Nimerkki Tuntematon kirjoittaa, että "Ongelma lähtee ehkä osittain tai jopa paljolti omista vanhemmista ja perheestä. Roolimalleja tulee siinä, että uhkaillaan kaikkia: opettajaa, terveydenhuollon ammattilaisia, ruokakaupan myyjää ja huono käytös näkyy liikenteessä ja vaikkapa hiihtoladulla tai jalkapallopelin katsomossa."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos