Matkustajalaiva M/S Tampere jäi keulastaan kiinni matalikolla Akaassa – 24 ihmistä evakuoidaan – Aamulehde liveseuranta - Uutiset - Aamulehti

Näin M/S Tampere lipui pitkän ja piinallisen matkan jälkeen lopulta satamaan – tämä tiedetään harvinaisesta turmasta nyt

M/S Tampere irtosi neljän tunnin operaation jälkeen hieman ennen kello kahta sunnuntaina.

30.9.2018 1:34 | Päivitetty 30.9.2018 15:32

Matkustajalaiva M/S Tampere ajautui pois reitiltään matalikolle myöhään lauantai-iltana Akaassa. Ilves-faneja kuljettanut laiva jäi keulastaan kiinni matalikolla Jumusensalmen länsipuolella, kun se oli matkalla Tampereelle. Yhteensä 19 henkilöä evakuoitiin laivasta. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa eikä laivaan tullut vuotoja, mutta laiva jäi tiukasti kiinni pohjaan.

Aamulehti kerää tähän juttuun uusimmat tiedot onnettomuudesta.

Kello 15.30

Näin M/S Tampere, järvien vanha rouva, saapui pitkän ja piinallisen matkan jälkeen satamaan Valkeakoskella.

Klo 14.18

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jari Nieminen kertoo, että lopulta laiva saatiin irti, kun kolme pelastuslaitoksen venettä veti laivaa ja kaksi venettä teki vieressä aaltoja. Nieminen sanoo, että kaikkinensa tapaus on poikkeuksellinen pirkanmaalaisilla vesillä.

–Ei tällaista tapahtumaa ole meidän vesialueilla ollut 20 vuoteen. Vanhemmat herrat muistelivat, että joskus 30–40 vuotta sitten vastaavanlainen tapaus oli ollut täällä päin, Nieminen sanoo.

M/S Tampere ei siis karahtanut kiville niin kuin alkutietojen pohjalta luultiin, vaan se ajautui matalikolle ja syvälle saveen keulastaan. Tapahtuma-aikaan, sunnuntain vastaisena yönä, oli pilkkopimeää ja Nieminen sanookin, että pelastuslaitos päätti heti, ettei laivaa yritetä siirtää silloin.

Laiva kulki omin avuin kohti telakkaa, kun se oli saatu irti.

Klo 13.44

Vanha rouva M/S Tampere on saatu irti!

Viimeinen irrotusyritys tuotti tulosta, ja M/S Tampere irtosi pohjasavesta. Laivuri Juho Syrjä kertoo, että M/S Tampere suuntaa nyt kohti Valkeakosken telakkaa ja siitä tarkistuksen jälkeen kotisatamaan.

–Tekniikka on kunnossa, eikä vuotoja tai vaurioita ole. Henkisiä vaurioita sitäkin enemmän, mutta se menköön väsymyksen piikkiin, Syrjä toteaa.

Klo 13.32

Laivuri Juho Syrjä ja kolme henkilöstön jäsentä ovat edelleen laivassa, jota yritetään irrottaa savipaakusta Jumusensalmen länsipuolella. Syrjä teki päätöksen laivaan jäämisestä, kun muut matkustajat evakuoitiin.

–Laivan päällikkö ei jätä paikkaansa ennen kuin asia saadaan päätökseen. Työpäiväni alkoi käytännössä eilen kello viisi aamulla. Yöllä tein päätöksen, että minä ja kolme miehistön jäsentä jäisimme laivaan.

Syrjän mukaan näillä hetkillä on alkamassa viimeinen yritys irrottaa laiva veneiden avulla vetämällä. Jos se ei onnistu, paikalle tuodaan järeämpää kalustoa.

–Juuri äsken palaveerattiin uudesta suunnitelmasta, jonka avulla laiva toivottavasti saadaan irti pohjasta, Syrjä sanoo.

Klo 13.02

Tältä laivan irrotusoperaatio näyttää ilmasta:

Klo 12.39

Aamulehden haastattelema Ilveksen kannattaja Pirjo Ervast matkusti onnettomuuslaivan kyydissä, kun tömähti. Ervast evakuoitiin muiden matkustajien tavoin laivan ikkunan kautta. Lue Ervastin kommentit tapahtuneesta tästä.

Ilves Ikuisesti ry tiedottaa sivuillaan, että yhdistyksen puheenjohtaja Marko Isomustajärvi sai tiedon karille ajosta välittömästi onnettomuuden jälkeen. Isomustajärvi kiittelee laivan henkilökuntaa ja pelastuslaitosta nopeasta toiminnasta.

Klo 12.10

Ossi Ahola kertoo Akaasta, että laiva on todella tiukassa kiinni eikä sitä ole saatu vieläkän irrotettua. Pelastuslaitoksen vene yritti tehdä laivan ympärillä aaltoja, mutta sekään ei auttanut. Paikalla on Aholan mukaan muutamia huviveneilijöitä seuraamassa irrotusoperaatiota.

Klo 11.44

"Vanha rouva Tampere makaa keulastaan kiinni savipatjan päällä", tiedottaa M/S Tampere Facebook-sivuillaan. Alusta irrotetaan parhaillaan pelastuslaitoksen kalustolla.

Klo 11.13

Laivan luona on kaksi venettä. Irrotusoperaatiota valmistellaan.

Video näyttää, kuinka pelastajat menevät laivan ikkunasta sisään:

Klo 10.43

Olemme haveripaikalla Akaassa. Aamulehden valokuvaaja Ossi Ahola kuvasi tiukasti edelleen karilla könöttävän M/S Tampereen sunnuntaiaamuna. Ahola kertoo, että hinausapu on nyt saapunut paikalle.

Laivan irrotustyöt olivat käynnissä hieman ennen kello yhtätoista sunnuntaiaamuna. Päivystävä päällikkö Jari Nieminen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoi aiemmin sunnuntaina, että paikan päälle tuodaan neljä venettä hinausavuksi.

M/S Tampere karilla:

Klo 10.39

M/S Tampere on vuonna 1957 rakennettu alus, jonka pituus on 30 metriä. Sitä on entisöity vuosina 2001, 2014 ja 2017. Alukseen mahtuu yhteensä 180 matkustajaa.

Ilves Ikuisesti -yhdistyksen laivamatkalla Tampereelta Hämeenlinnaan oli mukana noin 60 henkilöä. Osa heistä palasi Tampereelle bussikyydillä, joten onnettomuushetkellä laivan kyydissä oli vain 19 matkustajaa ja 5 laivan henkilökunnan jäsentä.

Klo 10.22

Alkoholilla ei epäillä olevan osuutta onnettomuudeen. Rikoskomisario Juha Myllymäen mukaan laivan henkilökunta puhalsi nollat. Tapausta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Lue lisää tutkinnan etenemisestä tästä.

Klo 10.00

M/S Tampere on tiukasti juuttunut karille Jumusensalmen länsipuolelle. Päivystävä päällikkö Jari Nieminen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo että laivaa aletaan irrottaa aamukymmeneltä. Mukana operaatiossa on neljä venettä.

–Irrottamista kokeillaan ensin kahdella veneellä ja laivan omilla moottoreilla. Jos laiva ei sillä irtoa, niin täytyy hakea järeämpää kalustoa paikalle, Nieminen sanoo.

Lue lisää irrotusoperaatiosta tästä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan laiva ajoi matalikkoon Akaassa Jumusensalmen länsipuolella Vanajavedellä.

Aamulehti oli paikalla, kun laiva lähti kohti Hämeenlinnaa lauantaiaamuna. Tällaiset olivat tunnelmat satamassa:

Näin onnettomuus tapahtui:

Laiva jäi keulastaan kiinni matalikolla Jumusensalmen länsipuolella, kun se oli matkalla Tampereelle. Laivassa oli 19 matkustajaa ja viisi henkilökuntaan kuuluvaa jäsentä. Laiva oli kuljettamassa Ilves-faneja takaisin Hämeenlinnasta. Aamulehti kertoi aiemmin päivällä, että fanit lähtivät laivalla kohti Hämeenlinnaa seuraamaan Ilveksen ja HPK:n välistä ottelua.

Pelastuslaitos kertoo, ettei tapahtuneesta aiheutunut henkilövahinkoja. Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Jari Nieminen kertoi Aamulehdelle kahden aikaan yöllä, että kaikki ihmiset laivalta oli saatu evakuoitua. Heidät saatiin pois laivasta kello 01.11. Heidät kuljetettiin noin kilometrin matka maalle neljällä pelastuslaitoksen veneellä. Ensivaste tarkasti matkustajat paikan päällä. Heidät kuljetettiin Tampereelle linja-autolla.

Niemisen mukaan kaikkiaan yhdeksän pelastuslaitoksen yksikköä ja kaksi palomestaria vastasi hälytykseen, joka tuli pelastuslaitokselle suurena vesiliikenneonnettomuutena.

Kello kahden aikaan pelastuslaitoksen sukeltajat selvittivät, onko laiva kärsinyt vaurioita. Laivassa ei ole havaittu vuotoja. Nieminen kertoi Aamulehdelle puoli kolmelta sunnuntain vastaisena yönä, että laivaa ei saada irti karilta esimerkiksi peruuttamalla, vaan paikalle tarvitaan hinaaja.

–Uppoamisen vaaraa ei ollut ainakaan ensitiedon mukaan, Nieminen sanoo.

Haverin syytä tutkii tällä hetkellä poliisi ja Niemisen mukaan Onnettomuustutkintakeskus aloittaa asiassa todennäköisesti tutkimuksen.

Fanit lähtivät laivalla kohti Hämeenlinnaa Laukontorilta Tampereelta aamukahdeksalta lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: