STT: Oikeus vangitsi venäläisen miehen Airiston Helmen talousrikoksista epäiltynä - Uutiset - Aamulehti

Oikeus vangitsi venäläisen ja virolaisen miehen Airiston Helmen talousrikoksista epäiltynä – yhtiötä omistavalla venäläismiehellä on ”kultainen passi”

Poliisin talousrikostutkinta kohdistui muun muassa Airiston Helmen Ybbernäsissä Paraisilla sijaitsevaan kiinteistöön.

25.9.2018 15:34 | Päivitetty 25.9.2018 18:44

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut AIriston Helmen hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana aiemmin toimineen venäläisen miehen sekä virolaisepäillyn epäiltynä talousrikoksista.

Keskusrikospoliisi jätti maanantaina iltapäivällä vaatimuksen sekä vuonna 1982 syntyneen miehen että vuonna 1967 syntyneen miehen vangitsemisesta.

Suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

Epäiltyjä vaadittiin vangittavaksi syytä epäillä rikoksesta -perusteella. Kyse on lievemmästä tutkintavankeuden perusteesta, koska poliisi voi vaatia vangitsemista myös todennäköisin syin -perusteella.

Yhdellä epäillyllä kultainen passi

Malta aloitti vuonna 2014 ohjelman, jonka avulla rikkaat ja superrikkaat yksityishenkilöt voivat ostaa itselleen ja perheelleen halutun EU-passin. Passin avulla EU:n ulkopuolelta tuleva henkilö voi asua, työskennellä tai opiskella vapaasti missä tahansa EU-maassa mukaan lukien Sveitsissä.

Niin sanottuja kultaisia passeja piti myöntää alun perin enintään 1 800, mutta tästä rajoituksesta on sittemmin luovuttu. Rikkaiden ja superrikkaiden kansalaisuusohjelma on edelleen voimassa ja uusia hakemuksia hyvämaineisilta sijoittajilta otetaan yhä vastaan.

–Jos Maltan kansalaisuus kiinnostaa sinua, kannustamme sinua toimimaan nopeasti, koska tämä tilaisuus ei ole voimassa ikuisesti, ohjelmaa mainostavalla verkkosivulla kehotetaan.

Maltan hallituksen julkaiseman asiakirjan mukaan kultaisia passeja myönnettiin vuonna 2015 yhteensä 950 kappaletta. Yksi passin saajista oli rahanpesuepäilyjen kohteena olevan Airiston Helmen omistaja Pavel Melnikov. 54-vuotias Melnikov omistaa yhtiön holdingyhtiönsä kautta.

Iltalehden tietojen mukaan maanantaina vangittu 36-vuotias venäläismies on toiminut Melnikovin avustajana Suomessa. Toinen vangittu on 51-vuotias virolaismies.

Kielitaitoa ei vaadita, paksu lompakko riittää

Melnikovin kaltaisille sijoittajille suunnattua kansalaisuusohjelmaa kuvaillaan erittäin tehokkaaksi.

Kansalaisuuden saa nopeimmillaan puolessa vuodessa. Hakijan ei tarvitse osata välttämättä edes englantia, kunhan hänellä on puhdas rikosrekisteri ja paksu lompakko. Eikä tarttuvia tauteja.

Maltan kansalaisuus ja EU-passi irtoaa 650 000 eurolla. Summa pitää maksaa Maltan hallituksen ylläpitämään rahastoon. Puolison ja alaikäisten lasten passit maksavat 25 000 euroa kappale, yli 18-vuotiaiden lasten, vanhempien ja isovanhempien passeista joutuu maksamaan 50 000 euroa.

Kansalaisuuden saamiseksi hakijan on sijoitettava lisäksi vähintään 150 000 euroa hallituksen hyväksymiin rahoitusvälineisiin ja sitouduttava sijoitukseensa vähintään viideksi vuodeksi.

"Ei verotuksellisia seuraamuksia”

Malta houkuttelee rikkaita yksityishenkilöitä minimaalisella verotuksellaan. Kansalaisuusohjelman kautta hankittu EU-kansalaisuus ei aiheuta minkäänlaisia verotuksellisia seuraamuksia.

–Vaikka henkilö siirtäisi kirjansa Maltalle, hän voi säilyttää ”ei-kotimaisen asukkaan” statuksensa ja nauttia erittäin edullisesta verotuksesta, ohjelmaa mainostavalla verkkosivulla muistutetaan.

Veroparatiisina tunnetun Maltan toiminta passiasiassa on herättänyt närkästystä Euroopan parlamentissa.

–Tätä paheksutaan laajasti. Kansalaisuuden myyntiä ei ole pystytty kieltämään, mutta onhan se EU:n hengen ja kirjaimen vastaista, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoi Helsingin Sanomille vuonna 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut