Operaatio Airiston helmi: Suuri summa käteistä löytyi - Uutiset - Aamulehti

500 000 euron käteislöytö Airiston Helmi -operaatiossa – tältä "tukikohta" näyttää ilmasta

Airiston Helmi on rakentanut Säkkiluotoon suurille veneille soveltuvia laitureita.

24.9.2018 20:45

Keskusrikospoliisin mukaan rikostutkinnassa kyse on paikalliseen yritykseen liittyvästä pimeän työvoiman käytöstä ja rahanpesusta.

Talousrikoksen selvittelyssä oli perjantaina mukana noin 100 KRP:n edustajaa sekä noin 300 paikallispoliisin, merivartioston ja muiden viranomaisten edustajaa.

Tältä tutkinnan kohteena olevassa Säkkiluodossa näyttää:

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila kertoo, että yksi löydöistä oli yksittäisestä kohteesta löytynyt merkittävä summa rahaa.

–Käteistä rahaa on laskettu tähän mennessä noin puoli miljoonaa, Taskila sanoo.

Taskila vaatii tiistaina kahta kiinniotettua epäiltyä vangittavaksi. Vangitsemisvaatimukseen on kirjattu niin kutsuttu syytä epäillä -peruste, jossa poliisi ei esitä, että epäillyt olisivat tehneet rikoksen erityisen todennäköisesti.

Lievemmällä perustelulla käräjäoikeus voi vangita 36- ja 51-vuotiaat ulkomaalaismiehet korkeintaan viikoksi. Sen jälkeen on pidettävä uusi vangitsemisoikeudenkäynti.

”Jotakin täytyisi löytää”

Taskilan mukaan poliisi haluaisi lähtökohtaisesti pitää saaristotapauksen epäillyt vangittuna pidempään kuin viikon.

–Syytä epäillä -kynnys on sen takia, että jotakin täytyisi löytää. Intresseissä on kyllä, mutta saapa nähdä, taivummeko siihen. Näyttöä täytyisi löytää materiaaleista, ja arvio on, että pelkästään pöytäkirjaaminen kestää viikonloppuun asti.

KRP kertoi aiemmin takavarikoineensa niin paljon talousrikosmateriaalia, että jutun tutkinta kestää ensi kevääseen.

Pidätetyt epäillyt ovat Venäjän ja Viron kansalaisia. Taskila ei kommentoi, mitä miehet ovat kertoneet kuulusteluissa tai miten he suhtautuvat rikosepäilyihin.

–Ehkä en ota toisten henkilökohtaisiin asioihin kantaa julkisuudessa. Sieltä ei ole kivaa lukea niistä.

Poliisilla on haluja löytää lisää tapaukseen liittyviä henkilöitä ulkomailta. Etsinnät eivät ole vielä yltyneet täyteen vauhtiinsa.

–Ei ole kansainvälistä etsintäkuulutusta, siihen tarvitaan syyttäjän siunaus. Niin pitkälle vietyjä toimenpiteitä ei ole vielä tehty, Taskila sanoo.

Säkkiluodon saaressa on kymmenien metrien pituisia laitureita, jotka soveltuvat pitkänmallisten alusten operoimiseen syväyksestä riippuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut