Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa kiinalaisia nuoria – Tampereen tiedeleirillä tutkitaan muun muassa Suolijärven veden happamuutta - Uutiset - Aamulehti

Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa kiinalaisia nuoria – Tampereen tiedeleirillä tutkitaan muun muassa Suolijärven veden happamuutta

Kiinalaisia 10–17-vuotiaita koululaisia osallistuu tiedeleirille Tampereella. Teemana on kestävä kehitys. Litang Tan sanoo hämmästyneensä miten puhdasta ilma on Suomessa.

7.8.2018 6:31

–Järvivesi on niin puhdasta, kirkasta, sanoo kiinalainen Litang Tan Tampereen Suolijärvestä otetusta vesinäytteestä.

Pekingistä kotoisin oleva Tan osallistuu viikon kestävälle tiedeleirille Tampereella. Maanantaina osa 66 kiinalaisnuoren ja seitsemän opettajan ryhmästä opiskeli Tampereen teknillisen yliopiston tiloissa. Toinen osa ryhmästä oli majoituspaikassa Varalan urheiluopistossa, missä käsiteltiin suomalaista koulutusjärjestelmää.

Viikon aikana ryhmät vierailevat muun muassa Helvetinjärven kansallispuistossa. Tampereen ohella matkaan kuuluu vierailu Rovaniemellä.

Tiedeleirille osallistuvat ovat 10–17-vuotiaita. Tan sanoo maanantaina kuulleensa esityksen tuuli- ja aurinkovoimasta ja iltapäivällä haettiin Suolijärvestä vettä analysoitavaksi.

Tuulivoima kiinnostaa

Tampereen yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Sanni Valtonen vetää yhtä työryhmää. Valtonen kysyy mitä tarkoittaa englannin sana acid. Ryhmä on hiljaa. Valtonen pyytää käyttämään kännykän käännösohjelmaa ja yksi ryhmäläisistä kääntää sanan kiinaksi.

Pöydällä olevissa purkeissa olevista nesteistä mitataan happamuus. Yhdessä on ruokasoodaa, toisessa sitruunahappoa ja kolmannessa Suolijärven vettä. Lisäksi pohditaan, mikä tekee järvivedestä hapokkaita ja mitä seurauksia siitä on eläimistölle.

Tan sanoo olevansa kiinnostunut tuulivoimasta. Hän pitää mahdollisena, että opiskelisi joskus Suomessa.

Tan on juuri sitä, mitä tiedekurssin järjestäjät tavoittelevat, ulkomaalaisia opiskelijoita.

–Tiedekurssi on yksi tapa luoda pohjaa sille, että korkeakouluihin saadaan ulkomaalaisia opiskelijoita, sanoo TTY:n Lumate-keskuksen toiminnanjohtaja Susanna Petäjistö.

Kestävä kehitys teemana

Tavoitteena on järjestää vastaavia leirejä myös muina vuodenaikoina kuin kesällä. Jokainen leiri räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. Tiedeleirin pääteema on kestävä kehitys. Tiedekurssilla on mahdollisimman vähän teoriaa.

Oppiminen tapahtuu itse tehden pienryhmissä.

–Suomalainen opetustapa kiinnostaa kiinalaisia. Tiimityöskentely on aivan eri tasolla kuin Kiinassa, sanoo Brudy Han Zhao. Hänen yrityksensä Beijing wow city educational techology company on tuonut kiinalaisryhmän Tampereelle. Zhaolla on toimisto myös Helsingissä koulutusyhteistyötä edistämässä.

Tampereella järjestelyistä vastaavat Takk, Tampereen kaupunki, Tampereen teknisen yliopiston Lumate-keskus, Ahlmanin ammattioppilaitos ja Varalan urheiluopisto. Zhao ei paljasta kuinka paljon tiedeleiri osanottajalle maksaa. Hän sanoo, että kiinalaisten opettajien matkakustannukset maksaa Pekingin kaupunki. Oppilaiden matkakustannukset ovat vanhempien kontolla.

–Kiinassa opiskelu ulkomailla on iso markkina. Vanhempien mielessä on usein Yhdysvallat, Britannia, Singapore, Australia tai jokin Euroopan maa, mutta Suomi on yhä kiinnostavampi. Tiedetään, että opetus Suomessa on korkeatasoista, Zhao sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut