Upea verikuu näyttäytyi sitten Tampereen taivaalla – tältä se näytti - Uutiset - Aamulehti

Upea verikuu näyttäytyi sittenkin Tampereen taivaalla – tältä se näytti, katso kuvat ja video

Tältä verikuu näytti Tampereen taivaalla noin kello 23.50.

27.7.2018 20:51 | Päivitetty 28.7.2018 2:30

Tampereella piti nähdä perjantai-iltana selkeä ja täydellinen kuunpimennys, jota kansankielessä kutsutaan verikuuksi. Pitkään kuuta jouduttiin odottamaan, ja se havaittiin vihdoin noin kello 23.40.

Katso videolta, miten verikuu havaittiin Eteläpuistosta ja kuinka se hehkui taivaalla:

Kun kuu viimein nähtiin, se oli noussut jo korkealle horisontin yläpuolelle. Sääolosuhteet kuitenkin muuttuivat niin, että verikuu näyttäytyi pilviharson takaa. Sen jälkeen kuu erottui yhä selvemmin, kunnes pimennys alkoi väistyä.

Aamulehti seurasi kuunpimennystä Eteläpuistosta käsin iltayhdeksästä eteenpäin. Kuun odotettiin näkyvän taivaalla edellisen illan tapaan jo iltakymmenen jälkeen, mutta lopulta se havaittiin vasta puoli kahdentoista jälkeen. Tässä vaiheessa moni kuun tarkkailija oli jo luopunut toivosta. Yllä olevalle videolla näkyy, kuinka kuu hehkuu yhä voimakkaammin pimenevällä taivaalla ja miten se alkaa jälleen paljastua varjon takaa.

Maan tasolta katsottuna pimentynyt kuu ei näyttänyt niin punaiselta kuin videolla, vaan pikemminkin tummanharmaalta.

Kuunpimennys läheni loppuaan ennen yhtä lauantaina.

Tällainen oli näkymä Tampereella noin kello 00.30 lauantaiyönä.

Verikuu antoi odottaa itseään pitkälle perjantai-iltaan.

Näin kuu pimenee

Täydellinen kuunpimennys tarkoittaa sitä, että täysikuu kulkee maan varjoon. Kuu ei tällöin pimene täydellisesti, vaan sen päälle osuva maapallon varjo saa kuun hehkumaan punertavana.

Kuunpimennyksiä nähdään noin neljä kertaa vuodessa, mutta ne eivät kaikki ole täydellisiä. Lisäksi kaikki pimennykset eivät näy kaikkialla Suomessa. Siksi Tampereen taivaalle heinäkuun lopussa nouseva verikuu on harvinainen näky. Sitä voidaan myös ihailla poikkeuksellisen pitkään, sillä pimennyksen täydellinen vaihe kestää yli puolitoista tuntia.

Puolivarjopimennys alkoi kello 20.14. Kuunpimennyksen täydellinen vaihe päättyy puolenyön jälkeen.

Tamperelainen David Landau valmistautui kiikareilla kuun kohtaamiseen.

Tämä kuva otettiin torstaina kello 22.39 Tampereella. Tällöin kuu oli jo selvästi näkyvissä. Nyt kuu näyttäytyi taivaalla vasta ennen puolta yötä perjantaina.

Näin kuunpimennys eteni:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos