"Videon lataaminen onnistuu muutamassa sekunnissa" – Näin 5G-verkko muuttaa matkapuhelimen datayhteyttä - Uutiset - Aamulehti

Näin 5G-verkko muuttaa matkapuhelimen datayhteyttä – Vaikutus on iso: "Videon lataaminen onnistuu muutamassa sekunnissa"

5G on yleisnimitys viidennen sukupolven matkapuhelinverkoille, jotka mahdollistavat langattoman tiedonsiirron.­

27.6.2018 6:00

5G on yleisnimitys viidennen sukupolven (generation) matkapuhelinverkoille, jotka mahdollistavat langattoman tiedonsiirron. Suomessa otettiin käyttöön ensimmäiset, neljännen sukupolven 4G-verkot kesäkuussa 2010 ja keskiviikkona Tampereella puhutaan jo 5G-verkoista.

Mobiiliverkon siirtyminen nykyisestä 4G-verkosta 5G-verkkoon tuo mukanaan kolme keskeistä muutosta. Tavallisen matkapuhelimen käyttäjän näkökulmasta merkittävin muutos on se, että yhteyden nopeus kasvaa huomattavasti. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n erikoistutkijan Atso Hekkalan mukaan matkapuhelimen datayhteys voi parhaimmillaan nopeutua jopa 20-kertaiseksi.

–Siinä missä 4G-verkon tiedonsiirron huippunopeus on yksi gigabittiä sekunnissa, voi 5G-verkko yltää jopa 20 gigabittiin sekunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että 5G-verkossa HD-tasoisen videon lataaminen onnistuu muutamassa sekunnissa, Hekkala sanoo.

Bittien avulla mitataan informaation määrää. HD-video (high definition) tarkoittaa korkealaatuista videota, jonka siirtäminen vaatii suuren tiedostokoon vuoksi tehokkaan verkkoyhteyden.

Korkeat taajuudet

Toinen merkittävä muutos on se, että verkon kapasiteetti, eli kyky palvella suuria määriä laitteita tai ihmisiä, kasvaa. 5G-verkko kestää paremmin korkeaa kuormitusta. Sen ansiosta verkkoon voi olla yhteydessä useammalla laitteella ilman, että verkko kaatuu.

5G-teknologia perustuu signaalin ja verkon rakenteeseen liittyviin muutoksiin. Niiden ansiosta 5G-verkossa signaalia pystyy lähettämään korkeammalla taajuudella, jolloin yhteys on tehokkaampi. Korkea taajuus kuitenkin pienentää verkon kantamaa. Perussääntö on se, että mitä korkeampi signaalin taajuus on, sitä pienemmän alueen se kattaa.

5G-verkko voi kuitenkin käyttää useita eri taajuuksia, jolloin taajuus ja signaalin kantama riippuvat käyttötarkoituksesta. Toisaalta pieni kantama mahdollistaa sen, että tukiasemia voidaan jatkossa sijoittaa lähemmäs toisiaan ilman, että niiden lähettämät signaalin häiritsevät toisiaan.

5G-yhteyden mahdollistamia korkean taajuuden yhteyksiä hyödynnetään tulevaisuudessa esimerkiksi konserteissa ja urheilutapahtumissa, joissa on paljon verkonkäyttäjiä pienellä alueella.

–Hyvä esimerkki on isolla stadionilla pelattava jalkapallo-ottelu, jossa voidaan lähettää huomattavasti enemmän katsojien kuvaamia videoita tai jakaa katsojille paikan päällä esimerkiksi hidastuksia pelitilanteista tai muita mielenkiintoisia klippejä katsojan kännykkään, Hekkala sanoo.

4G-verkon suurin taajuus on noin 2,6 gigahertsiä. Hekkalan mukaan 5G-verkon alkuvaiheessa kuluttajien käyttöön tulee todennäköisesti aluksi lähinnä 3,5 gigahertsin taajuudella toimivia laitteita. Liikenne- ja viestintäministeriö päättää tämän vuoden aikana, miten taajuudet jaetaan eri operaattoreiden kesken.

Hyötyä sairaanhoidossa

Kolmas tärkeä muutos on se, että verkon luotettavuus paranee. 5G-verkossa yhteys ei katkea yhtä helposti kuin 4G-verkossa.

5G mahdollistaa laitteiden välisen tiedonsiirron, josta on hyötyä monilla teollisuuden aloilla. Tulevaisuudessa 5G-verkon mahdollistamaa teknologiaa tullaan todennäköisesti hyödyntämään esimerkiksi liikenteessä ja sairaanhoidossa.

Hekkalan mukaan 5G-verkon yhteys on niin nopea ja luotettava, että kirurgi voi tarvittaessa suorittaa vaativan leikkauksen etänä.

–Se on kieltämättä hurja ajatus eikä niitä leikkauksia ihan lähitulevaisuudessa vielä tehdä, mutta periaatteessa sen pitäisi onnistua, Hekkala sanoo.

Hekkalan mukaan nykyisiä 4G-verkkoja tullaan kuitenkin käyttämään vielä pitkään 5G-verkon rinnalla samaan tapaan kuin nykyään on käytössä 2G- ja 3G-verkkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?