Kilpailijat närkästyivät, kun Elisa kertoi aloittaneensa 5G-liittymien myymisen - Uutiset - Aamulehti

Kilpailijat närkästyivät, kun Elisa kertoi aloittaneensa 5G-liittymien myymisen – Viranomainen: testauksiin myönnetty lupa ei oikeuta tarjoamaan testiverkon liittymiä asiakkaille

Testaajia haussa. Veli-Matti Mattila toivoo ainakin useita kymmeniä yrityksiä tutkimaan 5G-verkkojen mahdollisuuksia.­

9.7.2018 7:59 | Päivitetty 9.7.2018 8:48

Teleoperaattori Elisa ilmoitti heinäkuun alussa aloittaneensa kaupallisten, seuraavan sukupolven 5G-liittymien myymisen, vaikka 5G-testilupa ei salli kaupallista liittymämyyntiä.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen ihmettelee, miten Elisa voi puhua kaupallisesta 5G-palvelusta, kun operaattoreilla ei ole lupaa kaupalliseen 5G-verkkoon eikä myytäviä päätelaitteita.

Samoilla linjoilla on Telian 5G-ohjelmajohtaja Janne Koistinen, joka sanoo Telian keskittyvän nyt omiin testeihinsä.

Apulaisjohtaja Tapio Penkkala Viestintävirastosta toteaa, että viranomainen on ollut yhteydessä Elisaan 5G-testiluvan ehdoista.

–Olemme selvittäneet Elisalle, että testauksiin myönnetty radiolupa ei oikeuta tarjoamaan testiverkon liittymiä asiakkaille.

Penkkala kertoo, että asian selvittäminen Elisa kanssa jatkuu yhä.

Lue lisää: Tampereelle avattiin maailman ensimmäinen kaupallinen 5G-verkko – Ensimmäinen puhelu soitettiin tänään Suomesta Viroon

Lue lisää: Tällainen oli maailman ensimmäinen kaupallisessa verkossa soitettu 5G-puheli: "Kadri, how are you in Tallinn?"

Liitymiä 4G-verkon turboversioon

Elisan mukaan yhtiön 5G-verkkoon myydään liittymiä, joilla pääsee niin sanottuun 4,5G-verkkoon, ja kun ensi vuonna 5G-päätelaitteita on saatavilla, liittymät siirtyvät käyttämään 5G-verkkoa. 4,5G-verkko tarkoittaa 4G-verkkojen uusinta versiota, joka nostaa nopeuksia lähelle ensimmäisen vaiheen 5G:tä.

Elisa myy 5G-liittymiä 45 ja 50 eurolla. Niillä pääsee 4G-verkon turboversioon, joka kykenee teoriassa 600 megabittiin sekunnissa eli lähelle ensivaiheen 5G-nopeuksia. Tällaista verkkoa on tarjolla noin 25 prosentin väestöpeitolla Suomessa.

Elisan toimitusjohtaja ­Veli-Matti Mattila sanoo, että operaattori on saanut Tampereen keskustan 5G-verkkoonsa Huawein 5G-sukupolven verkkolaitteita ja päätelaitteiden esiversioita lähes ainoana operaattorina maailmassa.

–Voimme tarjota yrityksille mahdollisuuden koekäyttää 5G-tekniikan suorituskykyä kaupallisen verkon yhteydessä.

Lue lisää: 5G:n odotetaan mullistavaan koko elämämme – Kysyimme asiantuntijalta, mikä muuttui, kun Tampereelle avattiin maailman ensimmäinen kuluttajaverkko

Vielä keskeneräistä

5G-verkkolaitteet ovat vielä hyvin kesken, sillä esimerkiksi Huawein varhaiset päätelaitteiden prototyypit eivät toimi yhteen Ericssonin ja Nokian tukiasemien kanssa, radioverkkojen johtaja Jarkko Laari DNA:sta kertoo.

4G-verkoista kokonaan riippumaton 5G-tekniikka saattaa olla käytettävissä vasta vuonna 2020, Laari arvioi.

Elisan Mattilan mukaan nyt yritykset pääsevät testaamaan, miten erilaiset sovellukset hyötyvät suuremmista tiedonsiirtonopeuksista ja alhaisemmista verkon viiveistä.

Operaattorit ovatkin yhtä mieltä siitä, että ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot ensi vuonna perustuvat osin 4G-verkkojen tekniikkaan.

Testiverkolla Elisa haluaa kiinnittää huomion siihen, että operaattorien asiakasyrityksillä on nyt otollinen aika aloittaa tekniset testit, jotta tekniikka on valmista silloin, kun verkkotekniikka on kypsempää.

Viime keskiviikkona hallitus päätti 5G-lupien huutokaupasta syyskuun lopussa, jotta luvat olisivat voimassa vuoden 2019 alusta alkaen.

Testejä monilla paikkakunnilla

5G-testilupia on Suomessa myönnetty 21.

Testiverkkoja on ainakin Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Kirkko­nummella, Tampereella, Oulussa, Lappeenrannassa ja Turussa.

Testeissä ovat mukana verkkolaitevalmistajat Ericsson, Huawei ja ­Nokia.

Testilupia on myönnetty useille eri 5G-taajuuksille 3,4–28 gigahertsiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?