Aktiivimallin vaikutuksista uutta tietoa: työttömiä on viime vuotta vähemmän, ja he ovat entistä aktiivisempia - Uutiset - Aamulehti

Aktiivimallin vaikutuksista uutta tietoa: työttömiä on viime vuotta vähemmän, ja he ovat entistä aktiivisempia

Perustoimeentulotuki on tarkoitettu välttämättömiin arjen menoihin, kuten ruokaan, vaatteisiin ja asumiseen.

26.6.2018 9:30

Lähes kaikki työttömyyteen liittyvät tilastot ovat kehittyneet suotuisaan suuntaan viime vuoteen verrattuna.

Asia selviää Kelan ja Finanssivalvonnan tiistaina julkaisemista toukokuun 2018 tilastoista. Tilastot kattavat ensimmäisen kerran Kelan etuuksien lisäksi myös työttömyyskassojen ansiopäivärahaa saavat.

Työttömien määrä väheni 10 prosentilla

Edellisvuoden toukokuuhun verrattuna työttömyysetuutta saavien määrä on vähentynyt lähes 38 000 henkilöllä. Toukokuussa etuuksia sai vajaat 350 000 suomalaista.

Lisäksi jäljellä olevat työttömät hakevat ja saavat töitä edellisvuotta aktiivisemmin, sillä soviteltua työttömyysetuutta saavien määrä oli kasvussa vuodentakaiseen verrattuna.

Soviteltua etuutta sai yhteensä lähes 3 000 työtöntä enemmän kuin viime vuonna, vaikka työttömiä oli vähemmän. Soviteltua päivärahaa saa silloin, kun käy osa-aikaisesti töissä.

Kohentunut työllisyys johtuu ainakin yleisestä maailmantalouden kasvusta, mutta oma vaikutuksensa voi olla työttömien aktiivimallillakin, joka on vaikuttanut vuoden alusta.

Aktiivimalli ja talouskehitys vähensivät etuusmenoja

Aktiivimalli leikkasi päivärahaa tai työmarkkinatukea 38 prosentilta työttömistä. Osuus on likipitäen sama ansiosidonnaista päivärahaa ja Kelan etuutta saavien joukossa.

Tämä näkyy toki siinä, että työttömyysetuuksia on maksettu vähemmän kuin vuosi sitten. Etuuksia maksettiin toukokuussa 2018 vajaat 13 prosenttia vähemmän kuin toukokuussa 2017.

Koko vähennys ei selity aktiivimallin leikkurilla. Aktiivimalli leikkaa 4,65 prosenttia, eikä se ole leikannut etuuksia kaikilta työttömiltä. Osansa siis on myönteisellä työllistymiskehityksellä.

Kääntöpuolena toimeentulotukimenot ovat kasvaneet

Osa aktiivimallin saajista on kuitenkin kasvattanut toimeentulotukimenoja. Aktiivimallin leikkurin kokeneista työttömistä yli 800 ajautui perustoimeentulotuen asiakkaiksi maalis–toukokuussa.

Aktiivimallin piirissä olevien Kelan asiakkaiden toimeentulotukimenot kasvoivat yli miljoonalla eurolla toukokuussa verrattuna maaliskuuhun.

Osa menojen noususta johtui uusista asiakkaista. Suurin osa johtui kuitenkin siitä, että jos aktiivimalli leikkaa toimeentulotuen saajan työttömyysetuutta, hänen toimeentulotukeaan nostetaan samalla summalla.

Toimeentulotuen lisääntymisen määrä on kuitenkin pieni verrattuna siihen, mitä työllistymisellä on säästetty etuuksien maksussa viime vuoteen verrattuna. Työttömyysetuudet ovat nyt kuukausitasolla 50 miljoonaa euroa pienemmät kuin vuotta aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut