Viikonloppuna pääsee tutustumaan Eräjärven Eerolaan tai Tunkelon Isotaloon - Uutiset - Aamulehti

Viikonloppuna pääsee tutustumaan Eräjärven Eerolaan tai Tunkelon Isotaloon – Oriveden vanhat talot ja pihat avautuvat

Längelmäen Tunkelon Isotalo on maamme suurimpia maalaistaloja, joka avautui tutkijoille 15 vuotta sitten. Isotaloon pääsee tutustumaan viikonvaihteessa.

8.6.2018 8:12

Osana alkavan viikonvaihteen Oriveden Mämmilän Meininkejä järjestetään ensimmäistä kertaa Oriveden Vanhat talot ja pihat -tapahtuma. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat kaupungin kulttuuripalvelut sekä Osallistuva Orivesi -hanke.

Seudun historialliset talot, tilat ja pihat ovat avoinna yleisölle lauantaista sunnuntaihin 9.–10. kesäkuuta.

Mukana on yksityiskoteja pienistä torpista aina suuriin maatilan päärakennuksiin sekä useita vanhoja kylä- ja seurantaloja.

Oriveden maamerkkinä tunnettu Auvisen talo on yksi tapahtuman kohteista sekä tapahtumainfopiste. Auvisen talo on tullut tunnetuksi Tarmo Koiviston sarjakuvista.

Kahvila vanhassa karjakeittiössä

Seudun merkittävimpiä kulttuurihistoriallisia kohteita edustavat esimerkiksi Eräjärven Eerola ja Tunkelon Isotalo. Mukana on myös kahvilana toimiva vanha karjakeittiö sekä näyttelytilaksi muuntautunut entinen mylly. Kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy.

–Saimme hienon määrän kohteita mukaan. Ollemme kiitollisia kaikille mukaan lähteneille. On ilahduttavaa että joukossa on hyvin erilaisia taloja ja tiloja oheisohjelmineen. Uskon, että yhdessä saamme aikaan lämminhenkisen ja yhteisöllisen kesätapahtuman, jolla toivottavasti tulee olemaan myös jatkumoa tulevaisuudessa, toteaa kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen.

Panu Kaila luennoi Västilän Voimantalolla

Perinnerakentamisen ja -korjaamisen guru, talotohtorina tunnettu Panu Kaila luennoi osana Vanhat talot -tapahtumaa Västilän Voimantalolla lauantaina 9. kesäkuuta kello 12 perinnerakentamisen terveistä periaatteista. Luennon jälkeen yleisöllä on mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista rakentamis- ja remontointiasioista Kailan korjausklinikalla.

Talotohtori Panu Kailan korjausklinikalla voi kysellä rakentamiseen ja vanhan talon korjaamiseen liittyvistä asioista.

Vanhojen tavaroiden ja hyvien löytöjen ystäviä ilahduttaa samana viikonloppuna järjestettävä Orikirppu-tapahtuma, joka levittäytyy torille ja ihmisten pihoille. Myös Vanhat talot -kohteissa on tarjolla esimerkiksi pihakirppiksiä, kahviloita, tuotemyyntiä ja taidenäyttelyitä.

Lauantai valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä

Lauantai 9.6. on myös valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä, jolloin kylät kutsuvat väkeä tutustumaan paikallisiin tapahtumiin, maisemiin ja ihmisiin.

Osallistuva Orivesi -hankkeen koordinaattori Piia Hannila on innoissaan siitä, että Orivedeltä on ilmoittautunut ennätysmäärä kyliä mukaan Avoimet Kylät -tapahtumaan.

–Oriveden kyliä on mukana eniten kaikista paikkakunnista koko Pirkanmaalla. Lauantaina 9. kesäkuuta kannattaakin varata aikaa Oriveden kylien kiertelyyn sekä upeisiin kylätaloihin ja kyläyhdistysten toimintaan tutustumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: