Sulapac kehittelee biohajoavia purkkeja ja haluaa pelastaa maailman muoviroskalta - Uutiset - Aamulehti

Tampereella tohtoreiksi väitelleet Suvi Haimi ja Laura Kyllönen halusivat pelastaa maailman muoviroskalta ja perustivat yrityksen – Sulapac valmistaa biohajoavia kosmetiikkapakkauksia

Yhteistyö on valttia. Suvi Haimi (vas) ja Laura Kyllönen sanovat, että yhteistyö puupohjaisia biomateriaaleja kehittävien kotimaisten yritysten kanssa on tärkeää.­

4.6.2018 7:13 | Päivitetty 4.6.2018 8:06

Sulapacilla on iso missio. Se lupaa taklata muoviroskan ja mikromuovin. Yhtiö on kehittänyt sataprosenttisesti biohajoavan ja muovia korvaavan materiaalin. Suomessa se on jo markkinoilla. Globaali lanseeraus on vuonna 2020. Yksin maailman pakkausmateriaalimarkkinoiden arvo on 800 miljoonaa euroa.

–Pelastamme maailman muoviroskalta, sanoo toimitusjohtaja Suvi Haimi.

Helsinkiläisyhtiö keräsi viime vuoden siemenrahoituskierroksellaan miljoona euroa. Yhtiön sijoittivat Ardent Venture ja Ilkka Herlinin sijoitusrahastot sekä Lifeline Ventures.

Nyt uudella rahoituskierroksella mukaan tulivat Planmecan Kyöstilöiden sijoitusyhtiö Planvest ja Mika Ihamuotila. Yhtiön perustajilla Haimilla ja Laura Kyllösellä sekä Antti Pärssisellä ja Petro Lahtisella on yhä osake-enemmistö.

–Omistusosuudet muuttuvat A-rahoituskierroksella, jonka suuruutta emme vielä lukitse, koska haemme 1,5 miljoonaa euroa EU:n Horisonttirahastosta, Haimi kertoo.

Yrityksen tuotekehitystä on tukenut Business Finland.

–Sen apu on ollut todella merkittävä, Haimi kiittelee.

Sulapacin purkit ovat herättäneet kiinnostusta myös kansainvälisissä kosmetiikkataloissa.­

Ensin kosmetiikka, sitten elintarvikkeet

Tuotteen referenssit halutaan ensin kotimarkkinoilta. Siksi puun ja luontoperäisten keraamisten komponenttien yhdistelmämateriaalista tehtiin ensin kovia kosmetiikkapakkauksia luonnonkosmetiikkayhtiö Naviterille. Nyt sopimukset on Lumenen ja Bernerin kanssa ja tämän vuoden liikevaihtotavoite on jo miljoonaa euroa.

–Seuraavaksi etenemme elintarviketeollisuuteen. Olemme myyneet materiaali- ja teknologialisenssin Stora Ensolle. Se auttaa meitä maailmanlaajuisessa lanseerauksessa, Haimi kertoo.

Sulapac Oy

Tekee: Kehittää sataprosenttisesti biohajoavaa ja muovia korvaavaa materiaalia

Perustettu: 2016

Kotipaikka: Helsinki

Toimitusjohtaja: Suvi Haimi

Liikevaihtotavoite: 1,0 milj. euroa vuodelle 2018

Henkilöstö: 12

Omistus: Suvi Haimi ja Laura Kyllönen kumpikin 17,2 %, Ardent Vetter 17,4 %, Ilkka Herlin 7,23 %, Petro Lahtinen ja Antti Pärssinen kumpikin 6,75 %, Erik Paasikivi 4,7 % ja loput henkilöstöllä.

Stora Enso aikoo tehdä aluksi nestepakkausten korkkeja ja sulkijoita sekä elintarvikepakkauksia.

Haimin mukaan materiaali on hinnaltaan jo kilpailukykyinen muovin kanssa, kun pakkauksia tehdään miljoonia kappaleita. Se ei läpäise happea, kestää vettä ja siitä kehitetään myös pulloja ja tuubeja.

Suomessa yhtiöllä on kymmenen asiakasta, mutta Laura Kyllösen mukaan halukkaita olisi ollut enemmänkin.

Neuvotteluita isojen brändien kanssa

Tohtoritaustaiset Haimi ja hallituksessa istuva Kyllönen ovat arkailematta avanneet isojen rahoittajien ja asiakkaiden ovia.

–Kansainväliset kosmetiikkayritykset ovat olleet kiinnostuneita ja neuvottelemme neljän ison brändin kanssa, Kyllönen sanoo.

Haimi valmistui vuonna 2006 biokemistiksi ja väitteli lääketieteen biomateriaaleista Tampereen yliopistossa ja työskenteli yliopistolla biomateriaalien kehittäjänä.

Vuonna 2010 hän lähti Hollantiin tutkimaan biohajoavia biomateriaaleja. Siellä professori Dirk Grijpma ehdotti hänelle yrityksen perustamista.

–Päällimmäisenä minulla oli akateeminen ura eikä yritys, mutta ajatus jäi itämään.

Tampereella kudosteknologiasta ja biomateriaaleista väitellyt biokemisti Laura Kyllönen lähti toiseksi perustajaksi Haimin yritykseen.

Tohtorit huomasivat, että luonnonkosmetiikkatuotteet pakataan muovipurnukoihin. Siitä välähti, että pakkauksenkin pitäisi olla luonnonmukainen.

Tuttavuus Onbone Oy:n puukipsin kehittäneiden Petro Lahtisen ja Antti Pärssisen kanssa johti ideaan: kehitetään biohajoava materiaali. Siitä syntyi Sulapac.

Sulapacin bisnes on lopulta materiaalin valmistuslisenssien myynti.

–Omaa tuotantoakin pitää olla, mutta lisenssimyynnillä lanseeraamme tuotteemme globaalisti, Haimi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat