Näin sisällissodan päättyminen näkyi Aamulehdessä 100 vuotta sitten - Uutiset - Aamulehti

Sisällissota päättyi tänään tasan 100 vuotta sitten, näin se näkyi 15.5.1918 Aamulehdessä: "Suomi on nyt vapaa"

Tasan 100 vuotta sitten Aamulehti totesi pääkirjoituksessaan, että Suomi on nyt vapaa. Sisällissodasta puhutaan punakapinana tai punaisena terrorina.­

15.5.2018 5:45 | Päivitetty 15.5.2018 9:17

Tänään 15. toukokuuta 2018 tulee 100 vuotta siitä, kun Suomen verinen sisällissota päättyi.

Sodan virallisena merkkinä on pidetty sitä, kun 15. toukokuuta eduskunta kokoontui ensi kerran sodan alkamisen jälkeen. Tilanne oli edelleen eduskunnassa kuitenkin tulehtunut, sillä lähes kaikki sosiaalidemokraateista oli suljettu eduskunnan ulkopuolelle.

Sota kesti alle puoli vuotta ja nykytiedon mukaan sen aikana ja sen jälkeen vankileireillä menehtyi lähes 37 000 suomalaista. Jos taistelut olisi käyty tänä vuonna, sotatoimet olisivat alkaneet tammikuussa muutama viikko ennen presidentinvaaleja ja päättyneet tänään, pian Euroviisujen jälkeen.

Sinä päivänä, kun eduskunta vihdoin kokoontui sodan jälkeen, Aamulehti ei julistanut isoilla otsikoilla sodan päättyneen. Lehti käyttää kantaaottavaa tyyliä, sillä taisteluista ei puhuta sotana, vaan punaisten kapinana. Useissa artikkeleissa sodan koetaan olevan tiiviisti kytköksissä Neuvosto-Venäjään, millä perustellaan taisteluja osana itsenäisyyden säilyttämistä.

Kapinan tai sodan päättymisestä ei löydy suuria otsikoita. Tieto sodan päättymisestä löytyy 15. toukokuuta 1918 ilmestyneen Aamulehden pääkirjoituksessa. Pääkirjoituksessa asetutaan selvästi valkoisten puolelle ja kirjoitetaan ylevästi punaisen sorron päättymisestä .

Suomen kansan eduskunta kokoontuu tänään jatkamaan tammikuun loppupuolella keskeytynyttä työtään. Tällä välin on ehtinyt tapahtua mitä merkillisimpiä tapauksia maassamme, joilla toiseltapuolen on Suomen historian häpeällisimmin ja toiseltapuolen kunniakkain luonne. Edellisellä tarkoitamme tietysti raakaa ja rikoksellista punaisten kapinaa, jälkimmäisellä luonnollisesti valkoisen suojeluskunnan maineikasta vapaussotaa.

Suomi on nyt vapaa. Uusi itsenäinen tulevaisuus on Suomen kansan edessä. Suomi on riippumaton valtakunta ja sen kansalle on vihdoin auennut tilaisuus perustaa vieraan holhouksesesta ja sorrosta vapaa, itsenäinen valtio ja kehittää itseänsä oman henkensä vaatimusten mukaisesti.

Samassa lehdessä sota näkyy edelleen muun muassa kuolinilmoituksina ja esimerkiksi uutisina siitä, millaisessa työssä punavankeja voisi käyttää sekä artikkelina siitä, että Britannia tunnustaa väliaikaisesti Suomen itsenäisyyden.

Lehdestä löytyy muun muassa otsikoita Näsilinnan sotavaurioiden hinta-arviosta, joka osui noin 68 000 markkaan, vankien käytöstä pakkotyössä, vapaussodassa kaatuneiden sankarien hautauksista sekä Akaassa käydyistä sotatoimista.

Saman viikon lehdissä julkaistiin myös kuvia valkoisten puolella taistelleista, jotka kaatuivat sodassa. Kuvasarja kulki nimellä Punaisen hirmuvallan uhrit.

Nyt, 100 vuotta myöhemmin, vuoden 1918 sisällissotaa käsitellään huomattavasti neutraalimmin, tiedot ovat tarkentuneet, eikä poliittinen paine näy enää samalla tavalla.

Aamulehden etusivu oli vielä 1900-luvun alussa pyhitetty kuolinilmoituksille ja mainoksille. Etusivulla kerrotaan muun muassa, että sotasaaliin talteen ottamista varten on perustettu oma saalisosasto. Etusivulla mainostetaan myös esimerkiksi saippuaa ja vaneria.­

Poimintoja

Aamulehti on julkaissut kevään aikana runsaan juttupaketin sisällissodan aikaisesta Tampereesta ja sen taisteluista. Löydät kaikki aiheeseen liittyvät artikkelit täältä.

Lue tästä Aamulehden poiminnat kiinnostavimmista artikkeleista.

Mitä Suomen sisällissodassa oikein tapahtui sata vuotta sitten? Uhrimäärät, syyt ja seuraukset, isoimmat taistelut

Tältä vuosi 1918 näyttää väreissä: Aamulehti julkaisee viisi pysäyttävää kuvaa – "Menneisyys herää uudella tavalla eloon"

Tampereen pahamaineinen vankileiri sijaitsi sata vuotta sitten täällä – Nyt paikalla on tavallisia kerrostaloja ja suosittu puisto

Senaatti suunnitteli punavankien vaihtamista lannoitteisiin toukokuussa 1918 – Tammisaaren leirissä kuoli kolmessa kuukaudessa nälkään ja tauteihin yli 3 000 ihmistä

16-vuotiaana Aini Kauppinen taisteli punakaartissa Lapissa – neljä vuotta myöhemmin brittiläinen luutnantti talutti hänet vihille

Päiväkirja kertoo, miltä vuoden 1918 pääsiäinen näytti Tampereella: Kadut olivat täynnä vainajia ja kuolleita hevosia vatsat turvonneina

Osion tuoreimmat

Luetuimmat