Hallitusneuvos: Vaikuttaa syrjinnältä, jos yrittäjä maksaa vain liitoista riippumattoman työttömyyskassan jäsenmaksun työntekijän puolesta - Uutiset - Aamulehti

Hallitusneuvos: Vaikuttaa syrjinnältä, jos yrittäjä maksaa vain liitoista riippumattoman työttömyyskassan jäsenmaksun työntekijän puolesta

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen aikoo itsekin liittyä Yleisen työttömyyskassan YTK:n jäseneksi.

8.5.2018 16:21

Hallitusneuvos Tarja Krögerin mukaan vaikuttaa syrjinnältä, jos työnantaja työsuhde-etuutena maksaa työntekijän puolesta vain ammattiliitoista riippumattoman työttömyyskassan jäsenmaksun.

–Työsuhde-etua myönnettäessä työnantajan on kohdeltava työntekijöitä syrjimättömästi, työ- ja elinkeinoministeriössä työskentelevä Kröger sanoo.

Suomen Yrittäjät kehotti tiistaina jäsenyrityksiä harkitsemaan, voivatko ne maksaa henkilökuntaetuna työntekijöidensä työttömyyskassan jäsenmaksun, jos he liittyvät Yleiseen työttömyyskassaan YTK:hon.

Krögerin mukaan työnantajan on yhdenvertaisuuslain mukaan kohdeltava työntekijöitä syrjimättömästi. Lisäksi työsopimuslain mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, ellei erilaiseen kohteluun ole hyväksyttävää syytä. Ammattiliittoon kuuluminen ei sellaiseksi kelpaa.

–Jos työntekijä kuuluu ammattiliiton työttömyyskassaan, hän on todennäköisesti myös ammattiliiton jäsen. Jos työnantaja järjestäytymisen perusteella kohtelee työntekijöitä eri tavoin, se on lähtökohtaisesti kiellettyä syrjintää, Kröger sanoo.

SAK:n työttömyysturvan kehittämispäällikkö Saana Siekkinen vaatii, että työnantajan pitää maksaa myös järjestäytyneiden työntekijöiden kassamaksut, jos se maksaa YTK:n jäsenten maksut.

–Työnantaja rikkoo lakia, jos se päättää maksaa vain YTK:n jäsenten työttömyyskassamaksun työntekijöiden puolesta.

"Tarjottava etu on kaikkien käytettävissä"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on lainmukaisuudesta eri mieltä.

–Kyllä työnantaja voi päättää, mitä henkilöstöetuja tarjoaa. Työntekijä päättää sitten, käyttääkö näitä etuja vai ei.

–Jos työnantaja päättää tarjota, etu on kaikkien työntekijöiden käytettävissä riippumatta siitä, onko työntekijä esimerkiksi ammattiliiton jäsen vai ei.

SAK ja Akava arvostelevat Suomen Yrittäjiä siitä, että se tavoittelee ehdotuksellaan työntekijöiden järjestäytymisen rapauttamista tai murentamista.

Pentikäisen mukaan järjestö haluaa sen sijaan vahvistaa työntekijöiden muutosturvaa.

–Meillähän on lähes viidesosa työntekijöitä, jotka eivät ole työttömyyskassan jäseniä.

Kassa ja liitto eri asioita

Samalla Suomen Yrittäjät haluaa lisätä tietoisuutta siitä, että ammattiliitto ja työttömyyskassa ovat eri asioita.

–Monihan kuvittelee, että hänen pitää kuulua ammattiliittoon ollakseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä. Meidän mielestä on tärkeätä, että kaikki, jotka järjestäytyvät ammattiliittoon, järjestäytyvät sinne oikeilla perusteilla, eikä sen takia, että saa työttömyysturvan.

–Lisäksi haluamme tällä toimenpiteellä vauhdittaa suomalaisia työmarkkinauudistuksia. Kun pelkkä puhe ei näytä auttavan, täytyy puhetta vahvistaa erilaisilla teoilla, Pentikäinen perustelee.

Perussuomalaisten viestintää hoitava työmies Matti Putkonen syyttää Suomen Yrittäjiä siitä, että se on alkanut rahan voimalla houkutella työntekijöitä hylkäämään ammattiliittonsa.

–Päätavoite on vetää matto alta työehtosopimusten yleissitovuudelta, Putkonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut