Metsäasiantuntija esitti Ylöjärven hakkuuta riukuuntumisen estämiseksi - Uutiset - Aamulehti

Metsäasiantuntija teki esityksen Ylöjärven kohutusta virkistysalueen hakkuusta – Halusi estää riukuuntumisen

Pirkanmaan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijan mukaan harvennushakkuu Ylöjärven Haavintonkalliolla oli tarpeen metsänhoidollisista syistä.

30.4.2018 8:45

Pirkanmaan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Markku Uosukainen esitti jo kaksi vuotta sitten Ylöjärven Haavistonkallion alueelle toteutettavaksi harvennushakkuuta.

–Laadin muun muassa Ylöjärven kaupungille hakkuu- ja metsänhoitosuunnitelmia. Kaupungin päättäjät sitten joko hyväksyvät tai hylkäävät tekemäni esitykset.

Uosukainen sanoo tehneensä esityksensä sillä perusteella, että metsälle annetaan lisää elinikää.

–Haavistonkalliolla vaarana oli puuston riukuuntuminen, koska metsikössä oli paljon ohuita ja pitkiä puita. Lumikuorma saattaa painaa tällaisia puita nurin, selvittää Uosukainen.

"Liito-orava-alueet jätettiin pois"

–Osassa metsikköä oli liito-oravien esiintymisalue, joka jätettiin pois harvennushakkuualueesta. Haaviston lepakkoesiintymästä minulla ei suunnitelmaa tehtäessä ollut tietoa.

Alle kymmenen hehtaarin alueella tehtiin metsäasiantuntijan mukaan alaharvennus, jossa otettiin pois pienempää puustoa. Uosukaisen mukaan tiheästi kasvava pikkukuusikko ei ollut metsikössä elinkelpoista.

–Metsäalueelle halutaan monenikäistä puustoa. Mäen päällä kasvavat männyt kestävät siellä 100 vuotta ja kymmenen vuoden kulutta isojen puiden alla kasvaa paljon joulukuusen kokoisia kuusia.

Ylöjärvellä metsäkaupat hyväksytään yleensä kahdeksi vuodeksi eteenpäin sekä teknisessä että ympäristölautakunnassa.

Ylöjärven yhdyskuntatekniikan päällikön Mirko Harjulan mukaan Haaviston harvennusalue oli kesäkuussa 2016 mukana teknisen lautakunnan hyväksymässä metsäkauppa- ja leimikkosuunnitelmassa.

–Hakkuukuviot oli hyväksytty lautakunnassa. Maisematyölupa on sittemmin jäänyt jostain syystä hakematta, kun osastolla tapahtui henkilövaihdoksiakin juuri harvennussuunnitelman aikaan, arvioi Uosukainen.

Ylöjärven tekniikka- ja ympäristöosasto ilmoittaa pyrkivänsä ennallistamaan Haavistonkallion polkuverkoston. Alueelle istutetaan myös puuntaimia.

Uosukaisen mukaan Ylöjärvi kilpailuttaa metsänharvennukset yleensä kahdeksi vuodeksi ja kilpailutuksen voittanut metsäyhtiö tekee käytännössä hakkuut ja tilittää metsänmyyntitulot kaupungille.

–Kunnille ei yleensä suunnitella lainkaan avohakkuita taajamien läheisyyteen, vaan metsänhoidossa pyritään etenemään harvennushakkuilla niin pitkään kuin mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut