Pääsy kielletty: Tältä näyttää Tampere-Pirkkalan lennonjohtotornissa - Uutiset - Aamulehti

Pääsy kielletty: Tältä näyttää Tampere-Pirkkalan lennonjohtotornissa – 156 askelmaa johdattaa ainutlaatuisen maiseman äärelle

Tampere-Pirkkalan lentoaseman lennonjohtotornista ohjataan matkustajaliikennettä, puolustusvoimien lentoja sekä koulutuslentoja.

17.5.2018 9:00

Tampere-Pirkkalan lentoaseman nykyinen lennonjohtotorni on valmistunut vuonna 2003. Tornin silmäkorkeus on noin 30 metriä. Sen huipulla sijaitsevasta toimistosta aukeavat upeat maisemat koko lentoaseman alueelle.

Katso videolta, kuinka lentoja operoidaan Tampere-Pirkkalan lennonjohtotornista:

Tampere-Pirkkalassa lennonjohtoa työllistävät pääsääntöisesti koulutuslentotoiminta, sotilaslentoliikenne ja kaupalliset lennot. Kentältä lensi yhteensä 230 024 matkustajaa vuonna 2017.

Tampere-Pirkkalan lentoasema avattiin vuonna 1979, jolloin terminaali 1:n yhteyteen rakennettiin matala lennonjohtotorni. Se on nykyään viranomaiskäytössä.

Lue myös: Tältä näyttää Tampereen rautatieaseman maankuulun kellotornin huipulla

Lentoasema on operaatiomääriltään Suomen toiseksi suurin Helsinki-Vantaan jälkeen. Lennonjohdon päällikkö Jussi Inkeroinen kertoo, että Tampere-Pirkkalassa tehtiin viime vuonna yhteensä 36 000 operaatiota.

–Yksi operaatio on se, kun lentokone tulee kiitotielle laskuun tai lähtee siitä, kertoo Inkeroinen.

Sää vaikuttaa operaatiomääriin, sillä varhaiskoulutuksessa olevia ei voida päästää ilmaan huonolla säällä. Helsinki-Vantaalla operaatioita on Inkeroisen mukaan noin 500 päivässä kelistä huolimatta. Tampere-Pirkkalassa päästään vilkkaimpina päivinä reiluun 300 operaatioon.

Suurin osa Tampere-Pirkkalan toiminnasta koostuu koulutuslento- ja sotilasliikenteestä. Kaupallisia lentoja lennetään kymmeneen kohteeseen.

Lennonjohdon päällikkö Jussi Inkeroinen kertoo, että lennonjohtotornissa työskentelevät nousevat 156 askelmaa torniin joka päivä, vaikka tornissa on käytössä myös hissi. "Hissiä käytetään vain kahvimaidon hakemiseen", Kertoo Inkeroinen.

Tampere-Pirkkalasta lennetään kaupallisia lentoja isoillakin koneilla.

–Ryanair lentää 737:lla, ja etelän lentoja tehdään 757:lla Kanarialle. Tukholmaan ja Helsinkiin lennetään pienemmillä potkurikoneilla. Sotilaslentoliikennettä lennetään Horneteilla, Hawkeilla, Pilatuksilla, Casoilla ja Vinkoilla. Patrian lentokoululla on 18 lentokonetta. Lentokentällä liikennöi myös useita helikoptereita, Inkeroinen kertoo.

Lue myös: Kurkistimme Tampella-kyltin takaa pilkistävään mystiseen torniin: yli 100-vuotiaan laajennuksen todellinen tarkoitus paljastui

Kaupallisia lentoja tehdään eniten Helsinkiin. Inkeroinen toivoo, että tulevaisuudessa Tampere-Pirkkalaan saadaan lisää lentoyhteyksiä, jotta ihmiset pääsevät Pirkkalasta maailmalle ja päinvastoin.

–Haaveissa on, että maailmalta tulee ihmisiä tänne Pirkanmaalle viettämään aikaa, ja sitten aikanaan kertovat kotona kavereille, kuinka hieno paikka Pirkanmaa on, Inkeroinen maalailee.

Kiitotielle toteutetaan tänä vuonna täydellinen peruskorjaus, jossa rakennetaan uusia rullausteitä ja kääntöpaikkoja. Kiitotie myös päällystetään uudelleen.

Aamulehden Pääsy kielletty -sarjassa vieraillaan kiinnostavissa paikoissa, jotka on normaalisti suljettu yleisöltä. Kaikki jaksot löydät Klipistä. Ehdota kohdetta kommentoimalla tätä juttua tai sähköpostitse osoitteeseen: tuukka.valimaki@aamulehti.fi.

Katso alta aiempi jakso: Tältä näyttää Näsinneulan suljetulla ulkoilmatasanteella – Suuret riskit ja synkkä historia

Lue myös nämä:

Näissä "helvetin liekeissä" poltetaan puolen miljoonan suomalaisen jätteet – yli 1000-asteisen kattilan kurkistusluukulle ei normaalisti päästetä vieraita

Oletko huomannut tämän salaperäisen tornin Tampereella? Harva on käynyt sata vuotta vanhassa tähystyspaikassa – näkymä on ainutlaatuinen

Teollisuusalueen laidalla on kätkössä Tampereen mystisin hautausmaa – kurkista, miltä lukitun valurautaportin takana näyttää

Tältä näyttää Tampereen harvinaisin näköalapaikka: Mystinen ylätasanne on yleisöltä suljettu, eikä pappikaan ole kiivennyt sinne 30 vuoteen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: