Mies jäi asunnottomaksi ja muutti ruotsinlaivalle - Uutiset - Aamulehti

Mies jäi kodittomaksi ja muutti ruotsinlaivalle – tämän verran hän maksaa asumisesta ja aamiaisesta vuorokaudessa

Kuvituskuva.

18.4.2018 12:34

Ruotsalainen Björn Mattsson eli vuoteen 2013 melko normaalia elämää. Hän työskenteli konsulttina ja asui Nynäshamnissa 60 kilometrin päässä Tukholmasta.

Viisi vuotta sitten Mattsson sairastui, hänen parisuhteensa päättyi ja hän joutui lopulta työttömäksi. Mattsson menetti asuntonsa ja turvautui tilapäisjärjestelyihin. Hän asui jopa kellarikomerossa ennen kuin Mattsson päätti hakea apua viranomaisilta.

Syyskuussa 2017 Spånga-Tenstan kaupunginosavaltuusto antoi hänelle majoituksen Kungens Kurvasta, jossa hän asui vielä muutama viikko sitten. Tuolloin paikalliset sosiaalivirkailijat sanoivat, ettei Mattsson ole hakenut asuntoa tarpeeksi aktiivisesti.

Mattsson oli eri mieltä.

–Olen hakenut noin 700 asuntoa. Mielestäni olen hoitanut oman osuuteni, mutta aina kun mainitsen sosiaalipalveluiden osuuden, minulle tarjotaan vain lämmintä kättä, Mattsson sanoo Aftonbladetille.

Mattssonille tarjottiin asuntoa 330 kilometrin päästä Hagforsista, kunnasta, jossa Mattson ei ole koskaan käynyt.

–He laittoivat vuokrasopimuksen pöydälle ja odottivat minun allekirjoittavan sen. Kun esitin kysymyksiä, en saanut vastauksia, Björn Mattsson kertoo.

Viranomaiset tulkitsivat Mattssonin empimisen kieltäytymisenä ja heittivät tämän ulos majapaikastaan.

Takana pitkä sairausloma

Tilanteen ratkaisemiseksi Mattsson alkoi kulkea ruotsinlaivalla edestakaisin Tukholman ja Maarianhaminan välillä. Lippu maksaa noin kymmenen euroa, ja aamiainen sisältyy lipun hintaan.

Hän aikoo elää risteilyelämää kunnes ratkaisu löytyy tai rahat loppuvat. Tällä hetkellä Mattsson lasketaan asunnottomaksi.

–Tällaisissa olosuhteissa eläminen on vaativaa.

Mattsson ei omien sanojensa mukaan ole voinut työskennellä viimeiseen vuoteen.

–Olen ollut pitkään sairauslomalla, eikä elämäni ole niin vakaalla pohjalla, että töiden hakeminen olisi helppoa.

Tarjottu kiinteistö huonossa kunnossa

Mattsson otti selvää Hagforsin asunnosta, jota hänelle tarjottiin. Kävi ilmi, että Ruotsin maahanmuuttovirasto oli juuri katkaissut yhteistyön vuokranantajan kanssa. Asunnoista löytyi muun muassa hometta, torakoita ja rottia.

–Kiinteistö oli huonossa kunnossa. Yksi huonoimmista listallamme. Maksamme viimeiset vuokrat toukokuussa, sanoo osastopäällikkö Susanna Wahrolin Hem & Hyra -lehdelle.

–Voiko Tukholmassa istuva kaupunginosavaltuusto uskoa vuokranantajan sanaan ja pakottaa kansalaisen allekirjoittamaan sopimuksen tarkistamatta, mitä asunnossa tapahtuu, Björn Mattsson ihmettelee.

Kaupunginosahallinto kiistää Hem & Hyralle, että Hagforsin kiinteistön vuokraamisesta olisi tehty sopimusta. Mattssonille kuitenkin tarjottiin sieltä asuntoa 21. maaliskuuta lähtien.

Aftonbladet tavoitti vuokranantajan tekstiviestitse. Hänen mukaansa asunnot vuokrataan kun ne on tutkittu ja tarvittaessa kunnostettu.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: