Sisustamisen ei tarvitse olla kallista: "Siivoaminen on helppo ja halpa tapa" - Uutiset - Aamulehti

Sisustamisen ei tarvitse olla kallista – halvimmillaan se ei maksa euroakaan

Sisustussuunnittelija Elina Jokela näyttää, että kevään kankaissa näkyy luonto.

15.4.2018 10:30

–Ihmisten pitäisi varmaan muuttaa useammin, jotta kaikesta ylimääräisestä tavarasta pääsisi eroon, sisustussuunnittelija Elina Jokela sanoo.

Kodin ilme voi muuttua yllättävänkin paljon pelkästään kunnon siivouksella ja turhan tavaran hävittämisellä. Lähes jokaiselle kertyy ajan mittaan liikaa roinaa, ja luopuminen ei käy yhtään niin helposti kuin hankkiminen.

–Siivoaminen on helppo ja halpa tapa sisustaa. Toinen on huonejärjestyksen muuttaminen. Sisustuksen ei tarvitse olla kallista.

Kierrättäminen on päivän sana myös sisustussuunnittelussa. Vanhaa ja uutta yhdistellään rohkeasti.

–Jos lähden suunnittelemaan, mietin ensin, mitä säilytetään. Seuraavaksi sitä, mitä hävitetään. Kaikki tehdään yhdessä asiakkaan kanssa.

Jokelan mukaan erilaiset sisustusohjelmat eivät luo aitoa kuvaa todellisuudesta, sillä tosielämässä suunnittelija vain ehdottaa ja asiakas tekee päätöksen.

–Annan aina vaihtoehtoja.

Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Jokela on sitä mieltä, että sisustussuunnittelun lähtökohtana ei voi olla se, että kaikki pannaan uusiksi. Yksi kaunis kukkakimppu voi olla riittävä piristys. Tämä sisustuskikka toimii ainakin Jokelan kohdalla.

Elina Jokela esittelee, että tässä lastenhuoneeseen sopivassa eläinkankaassa värit ovat muodin mukaan murrettuja.

Terra näkyy tekstiileissä

Kevään trendit ovat jo rantautuneet. Värimaailmassa ollaan pääsemässä harmaasta eroon, kun ruskeat ja muut murretut sävyt valtaavat tilaa itselleen. Jokela kertoo, että punaisen erilaisia sävyjä näkyy tekstiileissä, etenkin tiilenvärinen terra on tänä keväänä esillä.

–Kaiken kaikkiaan luonnonvärit ja tietenkin vaaleat sävyt ovat aina suosittuja, kun me olemme Suomessa eläneet niin pitkään pimeässä.

Jokelan mielestä uutta sisustusta miettivän ei kannata ensimmäisenä pohtia sitä, mikä on muotia vaan sitä, mikä sopii itselle.

–Ei kaikkeen tarvitsekaan lähteä mukaan. Jos tykkää sinisestä, voi hyvin mennä sinisen eri sävyillä.

Erimerkiksi muualla Euroopassa sisutusmaku on hieman erilainen kuin Suomessa. Siinä missä suomalainen maalaa pitkän pohdinnan jälkeen huoneeseen yhden tehosteseinän muuten neutraaliin ympäristöön, muualla voidaan vetää koko tila vahvoilla väreillä.

–Tapetti on helppo valinta. Sillä saadaan heti valmista pintaa ja se on pehmeämpi kuin maalattu seinä.

Valaisimilla on iso merkitys tunnelman luomisessa, sillä valon avulla kodin sävyä voidaan muuttaa.

Luonto ja kasvit näkyvät kuoseissa

Vihersisustaminen on suosittua. Kukat ja luonto näkyvät niin aitoina kasveina kylpyhuoneissa kuin printtinä olohuoneen verhoissa. Pinnoissa puu toimii materiaalina.

Kankaissa näkyy isoja lehtiä, ja varisemattoman juhannuskoivunkin voi liimata seinälle tapetiksi vaikka koko vuodeksi.

–Materiaalina sametti teki jo viime vuonna vahvaa tuloaan ja se jatkaa varmasti. Raskaammat materiaalit, kuten villa, sametti ja aito nahka tulevat esille enemmän huonekaluissa.

Huonekalujen tyyli on pitkään ollut geometrisen säntillinen. Nyt pyöreät muodot tekevät tuloaan.

–Loppujen lopuksi oma tarve määrittää sen, mitä kannattaa hankkia. Vaikka olisi kuinka trendikäs huonekalu se ei toimi, jos siitä ei itse tykkää.

Jokela neuvoo myös miettimään aina käyttötarkoitusta ja asioiden käytännöllisyyttä. Lapsiperheissä tai lemmikkieläintalouksissa kulutus on eri luokkaa kuin yksin asuvan kotona. Vapaa-ajan asunnon sisustuksessa kannattaa huomioida, että mökki on usein kylmänä talvet.

–Sisustusta ei muuteta enää vuodenaikojen mukaan. Ihmiset valitsevat verhot, jotka menevät ympäri vuoden. Ajattomuus ja helppous ratkaisevat paljon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos