Antti Rinne aktiivimallin leikkauksista: "Lupaan henkilökohtaisesti, että Sdp peruu 11 miljoonan euron leikkauksen heikoimmassa asemassa olevilta" - Uutiset - Aamulehti

Antti Rinne aktiivimallin leikkauksista: "Lupaan henkilökohtaisesti, että Sdp peruu 11 miljoonan euron leikkauksen heikoimmassa asemassa olevilta"

Oppositiojohtaja Antti Rinne kutsuu aktiivisuusvaatimusta työttömyysturvan raippamalliksi.

28.3.2018 17:24

Oppositiopuolue Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi Aamulehdelle Kelan ennakkotietoja kolme kuukautta voimassa olleen työttömyysturvan aktiivimallin vaikutuksista.

Kelan tietojen mukaan uusi aktiivisuusehto on jäänyt täyttymättä 54 prosentilta eli yli puolelta niistä 215 339 ihmisestä, jotka saavat Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Rinne ottaa käteensä taskulaskimen ja muuntaa Kelan tilastot euroiksi.

–54 prosenttia on 116 283 ihmistä. Työmarkkinatuki on 32,40 euroa päivässä. Kuukaudessa se kerrotaan 21,5:llä, jolloin tulokseksi tulee 696,6 euroa. Tästä vähennetään aktiivimallin leikkaus 4,65 prosenttia eli 32,40 euroa. Näiltä köyhyysrajan pinnassa eläviltä yli sadaltatuhannelta ihmiseltä leikataan kuukaudessa yhteensä lähes 3,8 miljoonaa euroa, Rinne laskee.

Mikäli työtön ei täytä aktiivisuusehtoa kolmen kuukauden jaksolla, 4,65 prosentin leikkaus koskee seuraavaa kolmen kuukauden jaksoa.

–Suomalaisessa yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevalta joukolta, joka elää peruspäivärahan tai työmarkkinatuen varassa, leikataan kolmen kuukauden jaksolla 11,3 miljoonaa euroa. Iso osa tästä porukasta on todennäköisesti jo menettänyt sata päivää ansiosidonnaista työttömyysturvaa vuoden 2017 alussa. Tämä kurjistaa ja eriarvoistaa suomalaista yhteiskuntaa karmealla tavalla, Rinne sanoo.

Miten Sdp suhtautuu työttömyysturvan aktiivimalliin, jos puolue on mukana seuraavien eduskuntavaalien jälkeen muodostettavassa hallituksessa, puheenjohtaja Rinne?

–Minä olen henkilökohtaisesti luvannut, että Sdp peruu tämän leikkauksen työttömyysturvaan. Vaadin, että hallitus peruu 11 miljoonan euron leikkauksen seuraavilta kolmelta kuukaudelta, koska se ei ole lisännyt vaadittava voimavaroja työvoimapalveluihin, Rinne sanoo.

Rinne kutsuu aktiivisuusvaatimusta työttömyysturvan raippamalliksi.

–Malli ei sovellu suomalaiseen yhteiskuntaan. Tällä hetkellä työvoimatoimistoissa työskentelevät ihmiset ovat älyttömän paineen alaisina ja tilanteessa, jossa heidän on mahdotonta täyttää palveluedellytyksiä, jotka mahdollistaisivat työttömille aktiivisuusmallin ehtojen täyttämisen. Malli on täysin kohtuuton, eikä hallitus ole tehnyt tosiasiallisia voimavaralisäyksiä työvoimapalveluihin, Rinne arvioi.

Oppositiojohtaja Rinne kritisoi hallituspuolueiden ihmiskuvaa.

–Hallitus ajattelee, että työttömät ovat laiskoja ja saamattomia. Sivistyspuolueet eivät toimi näin. Jos kokoomus ja keskusta ovat sivistyspuolueita, ne peruvat leikkauksen heikoimmassa asemassa olevien ihmisten toimeentuloon, Rinne toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos